Tarih: 15.09.2025 13:15

Şener Üşümezsoy, Simav Fayı'na dikkat çekti

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'de yaşanan son depremleri doğru tahmin eden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde meydana gelen depremler sonrası bölgedeki fay hatlarına ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Üşümezsoy, Sındırgı'da yaşanan artçıların büyük deprem riski taşımadığını asıl tehlikenin 6.5–6.8 büyüklüğünde deprem üretebilecek Simav Fayı olduğunu söyledi.

"Sındırgı'daki artçılar risk değil"

Sındırgı'da yaşanan depremleri detaylı bir şekilde açıklayan Üşümezsoy, fayın güneyinde oluşan kırılmaların deprem dinamiklerini şöyle anlattı:

"Sındırgı'nın güneyindeki 600 metrelik dağın içinde 20 kilometrelik uzunlukta, doğu batı yönlü fay kırıldı. 30 derecelik bir açıyla, yani Sındırgı'nın altına doğru 8 kilometre derinde gerçekleşti. 6.1 büyüklüğündeki bu depremde fayda 20 santimetrelik atımla kayan Sındırgı bloğu dağın önünden aşağıya doğru kaydı. Ancak bazı bölgelerde bu kaymalar daha düşük oldu. İşte bu nedenle artçılar yaşanıyor. Bu boyut, Sındırgı için risk taşıyan bir olgu değildir."

"Artçılar biraz daha büyük hissedilebilir"

Üşümezsoy, artçıların zaman zaman daha güçlü hissedilmesinin doğal olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Sındırgı'nın güneyindeki dağ içinde, ana faya paralel olan ikincil faylar var. Biz bunlara 'küreme' dediğimiz, birbirine paralel ikincil paylar diyoruz. Bu faylarda yaşanan depremler artçıların biraz daha büyük çıkmasına neden oluyor. Diyelim ki beşlik depremler şeklinde hissedildi. Ancak bu da Sındırgı için bir risk oluşturmuyor."

"Asıl tehlike Simav Fayı'nda"

Üşümezsoy, Sındırgı'da büyük bir risk olmadığını belirttikten sonra dikkatleri Simav Fayına çevirdi.

"Asıl tehlike Sındırgı'da değil, sessizliğini koruyan Simav Fayı'ndadır. Bu fay hala enerji barındırıyor ve 6.5–6.8 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip. Gediz, Demirci ve Sındırgı fayları enerjisini boşalttı, ama Simav henüz kırılmadı. Riskli olan yer burasıdır."

Ampul benzetmesiyle açıkladı

Deprem dinamiklerini anlaşılır kılmak için bir benzetme yapan Üşümezsoy, fay hatlarını "ampul"e benzetti:

"Gediz, Demirci, Simav ve Sındırgı faylarını birer ampul gibi düşünün. 1971'de Gediz 7.1'lik depremle kırıldı, yani ilk ampul yandı. 1965'te Demirci 6.4'lük depremle kırıldı, ikinci ampul de yandı. 2011'de Simav'da 5.9 büyüklüğünde deprem oldu, ama ampul sadece sönük bir ışık verdi, tamamen yanmadı. Son olarak Sındırgı kırıldı ve o da bitti. Şimdi geriye sadece yanmamış tek bir ampul kaldı: Simav Fayı. Risk işte burada."

"Yakın zamanda beklenen bir deprem değil"

Üşümezsoy, söz konusu riskin acil bir tehlike anlamına gelmediğini de ekledi:

"Simav Fayı'nda risk vardır, ancak bu yakın zamanda olacak bir deprem gibi düşünülmemeli. Sındırgı'daki artçılar kamuoyunu tedirgin ediyor ama büyük bir deprem ihtimali açısından tehlikeli değil. Asıl odaklanmamız gereken fay Simav'dır."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —