AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Özellikle son dönemde ortaya çıkan yanlış yaklaşımlar ve ırkçı söylemler süreci sabote etmeyi amaçlıyor. Bu tür manipülasyon ve provokasyonların bizi yolumuzdan geri çevirmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.
Ömer Çelik, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
"Bazı partilerin zihniyeti enkaz altında kaldı"
6 Şubat depremlerinin ardından yürütülen konut seferberliğine değinen Çelik, vatandaşların evlerine kavuşmasının en büyük öncelikleri olduğunu belirtti.
CHP lideri Özgür Özel'in deprem bölgesindeki çalışmalara yönelik eleştirilerini hedef alan Çelik, "Sayın Özgür Özel'in yapılanları gölgelemeye çalışan üslubuna şaşırdık. Büyük felaketler karşısında devlet ve millet enkaz altında kalmıyor ama bazı partilerin söylemleri ve zihniyeti enkaz altındaydı, bu üzücüydü" dedi.
Gazze'deki durum
Küresel düzenin Davos'ta kendi hatalarını itiraf ettiğini savunan Çelik, Batı'nın Gazze konusundaki tutumunu eleştirdi:
"Batı'nın Ukrayna'da hatırladığı ilkeleri Gazze'de unutması, 'belirsizlik çağı'nın tescili olmuştur. Gazze'deki soykırım çetesi, iki devletli çözümün önündeki en büyük engeldir. Gazze mücadelemiz kesintisiz sürecektir."
"Barış süreci" ve Rojava açıklaması
Türkiye'de devam eden süreç ve Rojava konusundaki tartışmalara değinen Çelik, "Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge konusundaki çalışmalarımız kesintisiz devam edecek. Ortaya koyduğumuz ilkeler etrafında ilerlenmesi söz konusu. Sayın Cumhurbaşkanımız, Suriye'nin kuzeydoğusunda yerleşik terör örgütünün faaliyetlerinin bertaraf edilmesiyle birlikte, 'terörsüz bölge' ve 'terörsüz Türkiye' sürecinin büyük bir engelden kurtulduğunu ifade ettiler. Buradaki odağımız nettir; terör örgütünün feshi ve silah bırakmasıdır" dedi.
Ömer Çelik, şu ifadeleri kullandı:
"Dezenformasyonlar, maksimalist yaklaşımlar, aşırı söylemler; odağımızı kaybettirmeye, terör örgütünün feshi ve silah bırakmaya dönük adımları sulandırmaya yöneliktir. Özellikle son dönemde ortaya çıkan yanlış yaklaşımlar ve ırkçı söylemler süreci sabote etmeyi amaçlıyor. Bu tür manipülasyon ve provokasyonların bizi yolumuzdan geri çevirmesine asla müsaade etmeyeceğiz."
"Türkiye bir etnik gruplar koalisyonu değildir"
Çelik, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin partisinin 57. yıldönümünde yaptığı konuşmaya da atıfta bulunarak, Cumhur İttifakı'nın kırmızı çizgilerini şu sözlerle çizdi:
"Sayın Bahçeli'nin bugünkü konuşması, süreci odağından saptırmak isteyenlere ve konuyu etnik temelde bir ayrışmanın parçası haline getirmeye çalışanlara çok büyük uyarılar içeriyordu. Bizim için herhangi bir pazarlık söz konusu değildir. Türkiye, etnik gruplar ya da mezhep grupları koalisyonu değildir. Kimlikçilik temelinde bir koalisyon mantığıyla milletin tanımlanmasına karşıyız. Elbette tüm kimliklere ve mezheplere saygı duyuyoruz ancak Türkiye'de 2. sınıf vatandaş yoktur. Etnik ya da mezhebi provokatif açıklamalar sadece zarar doğurur."
"Teknoloji oligarklarına karşı sosyal medya düzenlemesi"
Siber egemenliğin korunması için yeni bir çalışma yaptıklarını açıklayan Çelik, teknoloji şirketlerinin ülkelerin egemenlik alanlarına ve çocuklara "musallat olduğunu" söyledi.
Fransa ve İspanya gibi ülkelerdeki örnekleri hatırlatarak, 16 yaş altı çocukların korunması için daha hassas yasal tedbirlerin gündemde olduğunu belirtti.
İran ve bölgesel gerilimler
İran'daki sorunların dış müdahale olmadan, müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini belirten Çelik, "Dış askeri müdahale seçeneği asla gündeme alınmamalıdır. Nükleer dosya ve balistik füze gibi meseleler torba şeklinde değil, kendi imkanları içinde ele alınmalıdır" dedi.
CHP'deki istifa ve "küfür" iddiaları
CHP'den istifa eden isimler ve sızan mesajlara dair konuşan Çelik, "Bir genel başkanın kendi belediye başkanına veya bir başkasına bu derece küfürlü konuşması Türk siyasi hayatında benzeri görülmemiş bir skandaldır. Kürsüye çıkınca demokrasiden bahsedenlerin bu mesajlarında seviye yok. Bu durum utanç vericidir" dedi.
Yunanistan ve Ege mesajı
Yunanistan Başbakanı'nın Türkiye ziyaretine değinen Çelik, sorunların masada çözülmesinden yana olduklarını yineledi.
Çelik, "Ege bir barış gölü olsun. Türkiye'yi tehdit etmenin bir karşılığı yoktur. Türk diplomasisi sorunları üretmeye ve çözmeye hazırdır" dedi.
Deprem bölgesinde mezhep ayrımı iddiaları
Deprem yardımlarının mezheplere göre yapıldığı iddialarını "büyük bir iftira" olarak nitelendiren Sözcü Çelik, "Mezhepçilik kötü bir hastalıktır. Sahada her bir mağdura ulaşmak için insanüstü gayret sarf edildi. Bu iddiaların tamamının yalan olduğu tescillenmiştir" diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: rudaw.net