Tarih: 16.12.2025 15:32

Kurtulmuş: Süreç kritik aşamaya geldi, komisyon raporu kamuoyuyla paylaşılacak

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, "çözüm süreci" hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmaların kısa sürede önemli bir noktaya geldiğini belirterek, Meclis bünyesinde kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, komisyonun nihai raporunu partilerin katkılarıyla şekillendirdiğini ve raporun uzlaşıyla kamuoyuna açıklanmasının hedeflendiğini ifade etti.

"Terörle geçen yarım asır geride bırakılmalı"

TBMM'de büyükelçilerle bir araya gelen Kurtulmuş, Türkiye'nin yaklaşık 50 yılını "terörle mücadele" içinde geçirdiğini, bunun hem insani hem ekonomik ağır bedeller doğurduğunu vurguladı.

Bu çatışmalı dönemin Türkiye'ye maliyetinin trilyon dolarlarla ifade edilebilecek düzeyde olduğunu belirten Kurtulmuş, bu sorunun artık kalıcı biçimde geride bırakılması gerektiğini söyledi.

Kurtulmuş, "Türkiye'nin bölgesel ve küresel düzeyde güçlü bir aktör olabilmesi için terör meselesinin tarihin tozlu raflarına kaldırılması şarttır" dedi.

Meclis ilk kez sürecin merkezinde

Sürecin önceki dönemlerden en önemli farkının TBMM'nin doğrudan devrede olması olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, geçmişte siyasi iradenin dışlandığı veya sürecin sabote edildiği örneklerin yaşandığını hatırlattı.

Bu kez sürecin milli iradenin merkezi olan Meclis tarafından gözetildiğini ifade eden Kurtulmuş, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Güvenlik kurumları ve istihbarat birimleri sahadaki süreci yönetirken, siyaset kurumu da ilk kez bu meseleyi doğrudan sahipleniyor ve yönlendiriyor."

Komisyon raporu: Partilerden son katkılar alınıyor

 

 

Kurtulmuş, TBMM'de kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun gelinen aşamada partilerden son rapor ve değerlendirmeleri beklediğini söyledi.

Komisyonun çalışmalarını nihai bir raporla tamamlayacağını belirten Kurtulmuş, hedeflerinin bu raporun mümkün olan en geniş mutabakatla kamuoyuna sunulması olduğunu ifade etti:

"Ümit ederim ki komisyon, ittifakla aldığı bir kararla raporunu Türkiye kamuoyuyla paylaşacaktır."

"Türkiye modeli" vurgusu

Dünyadaki çatışma çözümü örnekleriyle kıyaslama yapan Kurtulmuş, Türkiye'nin benzer süreçlerde yıllar süren aşamaları aylar içinde kat ettiğini savundu. Bu sürecin başarıya ulaşması halinde, çatışma çözümünde "Türkiye modeli"nin ortaya çıkacağını dile getirdi.

Kurtulmuş, farklı siyasi görüşlere sahip partilerin ortak bir meselede bir araya gelmesinin, Türk demokrasisi açısından önemli bir deneyim olacağını söyledi.

"Süreç başarıyla tamamlanacak"

TBMM Başkanı Kurtulmuş, sürecin sonunda terörün Türkiye'nin gündeminden tamamen çıkarılmasının hedeflendiğini belirterek, sürecin kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti.

 

Kaynak: rudaw.net




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —