T24'ten Namık Durukan'ın, "konu ile ilgili" haberi..
Şam yönetimi ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında varılan nihai kapsamlı anlaşma sonrası Suriye İçişleri Bakanlığı'na bağlı güçlerin Kürt bölgelerine girişine yönelik hazırlıklar son aşamaya gelirken SDG'nin Haseke'ye vali olarak önerdiği ismin Şam yönetimi tarafından kabul edildiği ileri sürüldü. Göreve başlaması halinde Suriye tarihinde ilk Kürt vali olacağı belirtilen Nureddin Ahmet İssa'nın SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi'ye yakın bir isim olduğu ve önümüzdeki iki gün içinde siyasi bir heyetle birlikte başkent Şam'ı ziyaret edeceği bildirildi.
Şam ile SDG arasında varılan anlaşmanın uygulamaya geçirilmesine yönelik taraflar arasında görüşmeler sürerken Haseke'ye atanacak Kürt vali konusunda uzlaşıya varıldı. Savunma Bakan yardımcılığına atanacak isme ilişkin istişareler sürerken Şam yönetimi, SDG'nin verdiği ismi değerlendirmeye aldı.
SDG tarafından valiliğe önerilen Nureddin Ahmet İssa, Şam hükümeti ile 30 Ocak'ta varılan son anlaşma çerçevesinde belirlendi. Anlaşma, ateşkesin kurumlaşması, kurumların entegrasyonu ve SDG'nin Haseke valisi ve Savunma Bakanı yardımcısı da dahil olmak üzere idari ve güvenlik pozisyonlarına atanacak isimleri belirlemesini içeriyordu.
Suriye hükümeti ile SDG arasında varılan anlaşmaya göre, Suriye İçişleri Bakanlığı'na bağlı güvenlik güçlerinin, Kürt yönetim kurumlarının Suriye devlet kurumlarıyla entegrasyon sürecini denetlemek üzere pazartesi (yarın) günü Haseke ve Kamışlı şehir merkezlerine girmesi gerekiyor. Anlaşmaya yönelik hazırlıkların uzaması halinde İçişleri Bakanlığı'na bağlı güçlerin bu kentlere giriş süresinin uzatılabileceği belirtiliyor.
Suriye tarihinde bir ilk
Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Suriye tarihinde ilk kez bir Kürt isim vali olarak görev yapacak. Beşar Esad yönetimi döneminde Kürtlere kimlik verilmediği için Kürtler, devletin önemli kurumlarında görev alamıyordu.
Barzani ile Şara görüştü: Diyalog ve karşılıklı anlayış tek yol
Öte yandan Şam-SDG görüşmelerinde aktif rol oynayan eski Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara arasında bir telefon görüşmesi düzenlendiği açıklandı. Görüşmeye ilişkin olarak Barzani'nin Ofisi tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Görüşmede, Suriye genelindeki son durum ve siyasi süreçteki kritik değişimler detaylı bir şekilde masaya yatırıldı. Görüşmenin odak noktasını, Suriye hükümeti ile DSG arasında sağlanan son anlaşma ve bu doğrultuda atılacak gelecek adımlar oluşturdu. Her iki liderin de bölgedeki askeri ve idari entegrasyon sürecini yakından takip ettiği belirtildi."
Açıklamada, görüşme sırasında Suriye'de barış ve istikrarın kalıcı hale getirilmesinin önemine dikkat çekildiği ifade edildi. Barzani ve Şara'nın "Suriye'deki krizlerin, sorunların ve derin ayrılıkların çözümü için diyalog ve karşılıklı anlayış tek yoldur" dediği kaydedildi.
Nureddin Ahmet İssa kimdir?
SDG tarafından önerilen ve Şam yönetimi tarafından da kabul gördüğü ileri sürülen Nureddin Ahmet İssa, Kürtler arasında "Ebu Ömer Hanika" olarak biliniyor. 1969 yılında Kamışlı şehrinde doğan İssa, Şam Üniversitesi'nden makine ve elektrik mühendisliği mezunu. SDG'nin kontrolündeki bölgelerde önemli görevler üstlenen İssa, 2014 yılından beri halkla ilişkiler sorumlusu olarak görev yapıyordu.
Suriye tarihindeki ilk Kürt vali olacak Nureddin Ahmet İssa'nın SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi'ye yakın bir isim olduğu ve bir iki gün içinde Şam'a giderek yetkili kurumlarla görüşmeler yapacağı ve ardından Haseke'ye dönüp görevine başlayacağı bildirildi.