Tarih: 24.01.2026 13:33

“Hüzün ki en çok yakışandır bize”

Facebook Twitter Linked-in

Ruşen Çakır, yazar Ahmet Turan Alkan'ın cenaze töreninde yaşadığı hüznü paylaşarak Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Fatih Sultan Mehmet Camii'nde kılınan cenaze namazına çok az kişinin katıldığını söyledi. Çakır, Alkan'ı Türk sağının son dönemde yetiştirdiği en temiz aydınlardan biri olarak niteledi.

Çakır, 2016 yılında Alkan ile "Türk Sağı'nın Ölümü" başlıklı bir yayın yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi: "O yayından kısa bir süre sonra Ahmet Turan Alkan, Zaman Gazetesi'nde yazı yazdığı için sırf o nedenle içeri atıldı."

Alkan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında tutuklanarak 22 ay hapis yattı.

Ruşen Çakır yorumladı:

 

"Alkan ayakta durmayı başardı"

Çakır, Alkan'ın cezaevi sürecinde verdiği mücadeleyi şu sözlerle anlattı:

"22 ay boyunca ayakta durmaya çalıştı ve durdu, teslim olmadı, boyunu eğmedi."

Alkan'ın cezaevinden çıktıktan sonra gönüllü bir inzivaya çekildiğini belirten Çakır, Alkan'ın ailesi ve çok yakınları dışında insan içine çıkmadığını, yazmadığını ve konuşmadığını aktardı.

Çakır, cenaze töreninde çok az sayıda kişinin bulunmasını eleştirerek yazar Sırrı Süreyya Önder'in cenazesiyle karşılaştırma yaptı. Çakır, "Sırrı'nın cenazesi çok kalabalıktı, çok nasıl söyleyeyim yani tarifi imkansız bir şeydi. Ahmet Turan Alkan'ın da bir o kadar hak ettiği bir cenaze töreni vardı ama olmadı" dedi.

Ruşen Çakır yorumladı:

 

"İnsanlar ürküyor ve korkuyor"

Çakır, cenaze katılımının az olmasının nedenlerini açıklarken insanların yaşadığı korku ve çekingenliğe dikkat çekti. Çakır, "Durup dururken 22 ay hapiste yatırılmış birisinin cenazesine gitmeye ürkenler var, o kadar değişik yerlerde bir kere ülkücü hareketi içerisinden sonra oradan bir şekilde mesafe koymuş" ifadelerini kullandı.

Çakır, Alkan'ın 1970'li yıllarda Ankara'da üniversite okuduğunu hatırlatarak ülkücü hareket içinden gelen bir isim olduğunu belirtti. Alkan'ın kuşağından ülkücülerin şu anda ülkenin dört bir tarafında önemli yerlerde bulunduğunu söyleyen Çakır, cenaze töreninde ülkücü camia içinden çok fazla katılım olmadığını vurguladı. Cenazede beraber hapse atılan isimler arasında Mümtaz'er Türköne ve Ali Bulaç'ın bulunduğunu belirtti.

"Uğur Mumcu cinayeti 33 yıldır aydınlatılmadı"

Çakır, gazeteci Uğur Mumcu'nun öldürülmesinin 33. yıldönümünü hatırlatarak 24 Ocak 1993'te Mumcu'nun kalleşçe katledildiğini söyledi. Çakır, "33 yılda ne biliyoruz Uğur Mumcu cinayeti hakkında? Ne aydınlandı? Birileri tutuklandı, mahkûm oldu ama hâlâ kim, neden vurdurdu Uğur Mumcu'yu?" diye sordu.

Çakır, Mumcu cinayetinin hâlâ aydınlatılmamasını şu sözlerle eleştirdi: "Türkiye'de Uğur Mumcu'nundan bugüne 33 yılda Türkiye'de gazeteciler bunu aydınlatamadı, değişik iktidarlar geldi, bunu aydınlatamadı ve orada ilk öldürülen gazeteci değil ve anladığım kadarıyla sonda olmayacak maalesef."

Ruşen Çakır yorumladı:

 

"Bu ülke iyilerine sahip çıkmıyor"

Çakır, Türkiye'nin iyilerine sahip çıkmayan bir ülke olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "İyi olmak, başarılı olmak, bir şeyler yapmak, bu halk için bir şeyler yapmak, Türkiye'de kültüre, düşünce hayatına katkıda bulunmak, serinkanlı olmak, bunlar çok beğenilen şeyler değil maalesef, böyle bir durumla karşı karşıyayız."

Çakır, gazeteci Furkan Karabay'ın önceki gece gözaltına alındığını söyleyerek Karabay'ın ev hapsiyle salıverilmesini "utanç verici bir durum" olarak niteledi. Çakır, "Niçin gözaltına alındı? Niçin yargılanacak? Çok saçma sapan gerekçelerle, sırf gazeteci olduğu için, daha önce de yazdıklarından, söylediklerinden dolayı yargılanmış" dedi.

 

Kaynak: medyascope.tv




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —