Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


F. Yılmaz ALTUNÖZ


ZİNA YASASI VE AK PARTİ

Yazarımız F. Yılmaz Atunöz'ün "yeni" yazısı...


Zina ve türevleri suç mu? Başta İslam olmak üzere semavi dinlere göre; zina suçtur. Bu dinlere mensup olduğunu söyleyenler, zina davranışından ve türevlerinden uzak durmak zorundadır. Hem hukuken hem de ahlaken suçtur. Çünkü günahtır. slam’da “Zina eden kadın ve zina eden erkekten herbirine yüz değnek vurun; eğer Allah’a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, Allah’ın dinini uygulamada bunlara bir acıyacağınız tutmasın!” buyurulmaktadır. Zina On Emir'de yasaklanmıştır. Nişanlı kızla zina durumunda recm uygulanacağı Tevrat'ta belirtilmekte, evli kadınla zina durumunda da öldürüleceği kaydedilmektedir. Hristiyanlıkta “Eğer bir adam başka birinin karısıyla yatarken yakalanırsa, hem kadınla yatan adam, hem kadın, ikisi de öldürülecektir.”Hammurabi Kanunlarında ise” eğer bir adamın karısı bir başka bir erkekle yatarken yakalanırsa onları bağlayıp suya atacaklardır.” Eski Türkler’ de zinanın cezası ölüm olarak kabul edilmiştir.

Zina, 1926 tarihli Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) suç olarak tanımlandı. Zinanın suç olmaktan çıkarılması ise 1996-1999 yılları arasında Anayasa Mahkemesi tarafından gerçekleştirildi. Anayasa Mahkemesi 23 Eylül 1996’da verdiği kararda 765 sayılı TCK’nın 441. Maddesinin Anayasa’nın 10. Maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar vermişti. Anayasa Mahkemesi, 23 Temmuz 1998’de de kadınlarla ilgili olan 440. Maddenin iptaline karar vermişti. Ayrı yaşayan evli çiftlerle ilgili zina suçlamasını düzenleyen 442. Madde 13 Temmuz 1999’da iptal edildi.

2002’de AK Parti’nin hükümete gelmesiyle, zina konusu tekrar gündeme geldi. TCK’nın yenilenmesiyle ilgili çalışmalar sürerken, dönemin Başbakanı Erdoğan ve AK Parti hükümet yetkilileri zinanın suç sayılmasıyla “eşlerin birbirini aldatmasının önüne geçileceğini, kadın erkek eşitliğinin sağlanacağını” savundu.

Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri sırasında, AB Türkiye’yi zinayı suç sayarsa “müzakerelerin zora gireceği” konusunda uyardı. Kadın örgütleri birçok eylem yaptı Böylece 2004’te hazırlanan TCK tasarısında zina yer almadı. Ancak bu maddenin Meclis görüşmeleri sırasında TCK’ya ekleneceği konuşuluyordu. Türkiye genelinde zinanın suç sayılmasını istemeyen kadınlar Meclis görüşmelerini takip etti, eylemler yaptı.15 Eylül 2004’te yeni TCK Tasarısının Meclis görüşmeleri sırasında Van'dan, Eskişehir'den, Diyarbakır'dan, Samsun'dan, Çanakkale'den, Batman'dan, İstanbul'dan kadınlar“kadınların bedenleri üzerine siz karar vermezsiniz”pankartları ve sloganlarıyla Ankara’daydı. Sonuç olarak 2004’te yenilenen TCK’da zina suç olarak sayılmadı.

İslam’ın ve tarihin suç saydığı fiillerin önlenmesi; iktidar olmaktan öte muktedir olmakta gizlidir. Sosyolojik bir gerçektir ki iktidarlar muktedir oluşlarını halkın; madden ve manen desteklerine borçludurlar. Ak Parti zinayı suç olmaktan çıkaramamıştır. Ak Parti 2004 yılında zinanın yeniden suç sayılması için girişimde bulunmuş ama yerelde ve uluslararası ciddi bir dirençle karşılaşınca bunu yapamamıştır. Ancak Ak Partiyi iktidara taşıyan/oy verenler ve STK’lar o zaman diliminde ne ile meşgullerdi veya ne yapıyorlardı meraka değer doğrusu!

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR