Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Aziz DARICI


Vermiş olduğumuz toplumsal görüntümüz

Bir zamanların meşhur ?Bizde Müslümanız ? tanımlaması her zaman gündemdeki yerini koruyor? Biraz toplumsal görüntümüze bakalım? Sonuç ne çıkacak


"Başınıza gelen herhangi bir musibet kendi ellerinizle kazandıklarınız yüzündendir. Bununla beraber Allah yine de çoğunu affeder." (Şura-30)

Bu ayet kadercilik anlayışına verilen cevap niteliğindedir. Kendi iradesini hakikat ile buluşturmayan her insan, belki akıllanırlar diye, Allah tarafından bazı bela ve musibetleri duçar oluyor?

Günümüz dünyasında toplumsal krizlerin nereden kaynaklığı sorusu, insanların tercih ve eylemlerin nasıllığı ile ilgilidir. Bir toplum düşünün İslam dinine inanıyor ve genel ekseriyeti kendini dindar-muhafazakâr olarak tanımlıyor. Bir zamanların meşhur   ?Bizde Müslümanız ?  tanımlaması her zaman gündemdeki yerini koruyor? Biraz toplumsal görüntümüze bakalım? Sonuç ne çıkacak? Sizler ne diyeceksiniz vermiş olduğumuz toplumsal görüntümüze?

Bir toplum düşünün ki; faiz haram ama ekonomisi faizli bankalar ve faiz yiyen -işleten baronların üzerinden şekillenmiş. Toplumu bu çarka adapte etmek için her türlü sistematik kurumsal yapılar oluşturulmuş, cazipleştirilen daha doğrusu yalan ve dolanla aldatılan birçok saf insan bu kurgusal döngüde yerini almakta. Gönüllü-gönülsüz bu çarkın dişlisini çevirmekte.  Başında takkesi ile camiye giren sofimiz,  bankada faiz kuyruğunda sırasını beklemekte?Sonrada sofrasında bereket duası eksik etmemekte..! Zekât kavramı vergi tanımlaması içinde kendi kavramsal bütünlüğünü koruyamamakta.

Yine bir toplum düşünün ki; muhteşem bir ahlak ile gönderilen bir peygamberin ümmeti olan insanlar, ahlak erozyonu yaşamakta, her türlü lanetlenmiş tavırlar fütursuzca işlenmekte, bu durumu normalleştiren tavırlar özgürlük adı altında pazarlanmakta? Gözler haram banyosuna girmiş gibi etrafa bakmakta, iffet-hayâ-namus perdesi gözlerden ve gönüllerden uzaklaşmakta. Resmi kanunlar  ?namussuzluğu?  artık meşrulaştırılmış, korunaklı bir halde hayatımıza sokulmakta.

Yine bir toplum düşünün ki; kadın ve erkek ilişkileri modern kafalarca kurulan tezgâhlarda fıtrata aykırı olarak değiştirilmekte. Kapitalizmin renkli dünyasına kapılan insanlar kendi renklerine her türlü yasaklanmış davranışları kendi üzerinde denemekte. Hayâ ve iffet perdesi aralanmakta? Roller çatışmasından kişilik çatışmasına dönük eylemler sergilenmekte. Kur´an ve sünnet eksenli hak ve hukuk tanımlaması kişilerin nefsini tatmin etmemekte. Eşitlik adı altında ?Modern Kölelik? düzenine , ?ayaklarımızın üstünde duracağız ?  aldatmacası ile yeni rollere razı olunmakta.

Yine bir toplum düşünün ki; sarhoşluk veren her şey yasaklanmış iken, şans ve kumar oyunları şeytanın işleridir ilahi öğretisi varken, resmi-  gayri resmi kanallardan toplu haramlar işlenmekte. Kısa yoldan zengin olma hayali birçok dindar insanımızın içini gıdıklamakta. Cebindeki yılbaşı bileti ile ellerini duaya kaldırmakta ?Hadi Hayırlısı? denilmekte.

Yine bir toplum düşünün ki; haksız yere bir adam öldürmenin cehennem ile sonuçlanan ilahi uyarı varken, binlerce insanımız çeşitli sebepli-sebepsiz, ölmüş-öldürülmüş, bunca kan ve gözyaşı yetmemiş olacak ki, daha birçok söylem ve eylemlerimiz yeni ölümlere kapı aralamakta. Irkçı-mezhepçi-cemaatçi her türlü kısır döngü içindeki düşünce-söylem-eylem; evrensel İslam´ı yerel düşünceler içine hapsetmekte ve bunun sonucunda taassuba dönüşmekte.  Müslümanlar bir arada yaşamayı becerememişken, kendi aralarında nasıl kardeşçe yaşanır fotoğrafı vermemişken, İslam dinene inanmayanlarla ?Medine Vesikasını? konuşmak, bizlerin ne durumda olduğumuz gösteriyor.

Yine bir toplum düşünün ki; sevgi ve muhabbet dini olan bir dine inanan bu toplum, ırkçılığın dibini yaşamakta, dağlara-taşlara bile ırkçı söylemler söylettirilmekte.  Herkes kanı-rengi-dili- meşrebi-mezhebi-cemaati üzerinden kendisini tanımlamakta. Kendisine en güzel isim olarak Allah´ın verdiği ?Müslümanım?  ismine sağlı-sollu etiketler yapıştırarak kendine tanımla yapmakta. Bu yüzden Allah´ın Vedud-Rahman-Rahim sıfatları dilsel söylemimizi geçmemekte.

Yine bir toplum düşünün ki; rüşvet ve yolsuzluklar aldı başını gidiyorken, bunu örtbas edecek nice istatistik bilgileri ile halk avutulmakta. Çölleşen yüreklere herhangi bir çare aranmaz iken makam ve mevkiler için birçok yüreklerin üstü çizilmekte.  Herkes işin ehlini-liyakati soyutsal kavramlar ile kendi üzerinden mesaj vermekte, diğer kardeşine olan hasedine-kıskançlığına fetva aramakta.

Yine bir toplum düşünün ki; hak, hukuk ve adalet terazisi mazlumdan yana hiç çalıştırılmamakta. Kurulan kurumsal zalimlik kokan uygulamalar ile birçok vicdan yaralanmakta. Güçlünün hukuku kabuk değiştirse de yine geçerliliğini sürdürmekte. Adalet bekleyen toplumların hayalleri sürekli ertelenmekte. Umut adına verilen sözler, hamaset ve politik dili geçmemektedir.

Yine bir toplum düşünün ki; düşüncesine ket vurulmuş, kendini ifade etmek için kalemine- sözlerine ayar verilmekte-vermek zorunda bırakılmış. Kendini özgür olarak niteleyen birçok kesim bile bu kıstırılmış- sınırlandırılmış dile mahkûm iken, bu toplumların sessizliğine kendi cenahından başka günahkâr aramakta, kendi hanesine herhangi bir fatura çıkarmamakta.

Yine bir toplum düşünün ki; tüm bunlar ve buna benzer hayatlar içinde güçlü olacağız, ümmet olacağız, kardeş olacağız, medeniyet kuracağız hedef ve söylemlerin günümüz dünyasındaki fotoğrafı kan ve gözyaşı? İftira ve hakarete dönüşen söz ve eylemlerin, nefsin zaaflarının konuştuğu kişiliklerin, ihlâstan uzak olarak dünyevileşen ve modern hayatın radarından çıkamayan bizlerin ?Müslümanlık ? makyajı kurtarır mı bizleri? İyi niyet kokan ve samimi adımları azlığı, bu fotoğrafı değiştirecek gücü maalesef yok.  Entelektüel birikim, yetkinlik ve derinlikten yoksun bu adımların bile ilerde nerede duracağı meçhul?

Allah´ın rahmeti ve daha önce verilmiş sözü olmasa, geçmiş ümmetlerin başına gelenlerin bizim başımıza gelmesi çok uzak değildi? Ya Rabbi? Sen bize acı? Sen bizi yeniden dirilt? Bizi tövbeye ve iman oluna ilet? Sen bizi bize bırakma?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR