Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Musab Aydın


VEDA ETMEDEN GÖÇÜP GİTMEK

Musab Aydın'ın yeni yazısı;


 



Ölüm, hep habersiz çalıyor kapımızı ve içeri girmek için izin istemediği gibi hiçbir engel tanıdığı da yok. Bir yakınımızı alıp gittiğinden ya mahalle camisinin minaresinden okunan bir sala ile haberdar oluyoruz ya da  bir telefon ile. Göçüp gidenlerin peşinden bakarken bu dünyada kalıcıymışız gibi yaşamaya devam ediyoruz. Görenler de ev sahibi sanıyor bizi, oysa aldığımız her nefeste bize kucağını açmış olan ölüme koşuyoruz. Ölüm hep bir tenhalıkta karşılıyor bizi, bizden habersiz. Bir gün ailemizden birini sarmalayıp yola düşmüş, bir başka gün dostlarımızdan arkadaşlarımızdan birini… Giden, bedenini bırakıp gidiyor, biz ruhun peşinden değil de ya cesedinin ya da kabri başında ağıt yakıyoruz. Lakin bizi bıraktığı gibi bedenini de çoktan terk ettiğini fark edemiyoruz.

Ölüm, bu gün, Hatay’da “gülümsedi” bana, Emin Yalman kardeşim ile yola düşmüşken. “Gülümsedi” dediysem, mağrur ve muzaffer bir eda ile kinayeli bakışını da gizlemiyordu. Kimi seçersem onunla yola çıkarım makamında duruyordu. Ben hep yoldayım, görüyorsun akranlarınla, dostlarınla yola çıkıyorum son zamanlarda. Artık bir yolculuğa da seninle çıkalım mı? Der gibiydi. Evet, sevgili dostum, kardeşim Emin hoca göçtü bu dünyadan. Düşsem peşine yetişebilir miyim? Bağırsam duyar mı sesimi? Umuduyla gittim Hatay’a.

Bağırmak yakışmazdı bir yolcunun ardından. Tabutuna omuz verdiğimde fısıldadım kulağına, neden böyle oldu be Emin kardeşim, daha vedalaşamadık bile. Dost dediğin vedalaşmadan göç yoluna düşer mi? Bir veda için gelmeyecektik ancak, sözleşmiştik, Ziya ile buluşup sana gelecektik. Lakin bu salgın bir duvar oldu durdu önümüzde.

Arada telefonlaşıyorduk, duygusal bir insandı zaten hastalık iyice zayıf düşürmüştü. Sesimi duyduğunda gözyaşları sesini bastırıyordu çoğu kez, konuşamıyordu. Konuşmadığı her kelimesi gelip boğazım da düğümleniyordu. Bu yüzden bazen arayamıyordum. Son olarak Bayramda telefon etmiştim, güzel konuşmuştu. Şu salgın bitsin Ziya ile geleceğiz demiştim ama beklemeye sabrı da, takati de kalmadığını bilememiştim.

Emin’le askerde tanışmıştık, yaklaşık sekiz aylık bir beraberliğimiz olmuştu. Farklı bölüklerde idik lakin günün her vaktinde yanımda olmaya bir yol bulabiliyordu. Bir hemşerisi ile tanışmaya geldiği terzihanede beni namazda görmüş ve tanışma hakkını benden yana kullanmıştı. Müslüman bir ülkenin bir evladı olarak geldiği asker ocağında Müslüman olmanın,  inancını yaşamanın bedelini ağır ödemişti.

Nasıl olmuştu bilmiyorum bölük komutanları yüzbaşından, geçici bir asker olan asteğmene kadar bütün rütbeliler Kemalist sol jargona mensuptu. Başarılı bir takım çavuşu olduğu için kendisinden vazgeçemiyorlardı, ancak kimliğine ve inancına da tahammülleri yoktu. Çok ağır bedeller ödettiler Emin hocaya. Ona yaşattıkları zülüm anlatılacak kadar kolay değildi. Dostluğumuzu güçlendiren de onun bütün baskı ve zulme karşı asla geri adım atmamasıydı. Mezarı başında, kalabalığa ve çocuklarına, Emin hocayı biraz da benden dinleyin demek isterdim lakin anlatacaklarıma inanırlar mıydı? Bilemiyorum. Bu yüzden konuşmadım, konuşamadım.

Biliyorum, bu dünyanın kahrını da çekmişti, cefasını da... Hatay, Reyhanlı Kur'an kursunda imamdı. Emekli olduktan bir süre sonra geçirdiği beyin kanaması sonucu bedenine düşen inme ile yatağa teslim olmuştu. Beş evlat büyütmüş bir babaydı. Ancak roller değişmiş, babalık sırası evlatlarına geçmişti. Dört yıl boyunca büyük bir sevgi ve şefkatle hizmet ettiklerini anlatıyorlardı yakınları. Oğlu Talha’yı aradığımda ya yanındaydı ya da kısa bir zaman sonra yanındayken dönüyordu bana. Hayırlı evlat olmanın yolunu fısıldamış oldular çağın ruhuna, bizim gibi gözü toprağa yönelmiş kuşaklara da umut olarak…

Biliyorum, bu bir veda yazısı değil Emin kardeşim, belki de yeni bir iletişim yolu arıyorumdur. Allah yolunu açık etsin, rahmet etsin… Âmin!

 

 

 

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR