Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Prof. Dr. Bilal SAMBUR


Üniversiteden zoomversiteye doğru

Yazarımız Bilal SAMBUR'UN "YENİ" YAZISI...


Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan COVID-19 pandemisinin etkilemediği alan kalmamıştır. COVID-19 Pandemisi, küresel ölçekte hayatın durmasına neden olmuş, insanları evlerine hapsetmiştir. COVID-19 Pandemisinden en çok etkilenen kurumların başında üniversiteler gelmektedir. Pandeminin başlangıcından itibaren kapılarını kapatan üniversiteler, online eğitim yoluyla akademik faaliyetlerini yürütmeye çalışmaktadırlar. Dünyada üniversitelerin bu yılda online eğitime devam etmekten başka çareleri olmadığını tahmin edebiliriz.

Kampüs ve amfilerle sınırlı yüksek öğretimin devri kapanmıştır. Üniversiteler, bundan sonra eğitim faaliyetlerinin çoğunu dijital olarak verme durumunda kalacaklardır. COVID-19 Pandemisi, yüksek öğretimi dijitalleşmeye zorlamıştır. Yüksek öğretimin radikal bir şekilde dijitalleşmesi, kendisiyle beraber bir sorunu ve sancıyı beraberinde getirmektedir. Yüksek öğretim kurumları, akademisyenler ve öğrenciler, dijital öğretimin bir zorunluluk olduğu bugünlerde geçiş döneminin bütün sorunlarını yaşamakta ve kendilerini yeni döneme adapte etmeye çalışmaktadırlar.

Yüksek öğretimin dijitalleşmesi, insanların önüne hayat boyu üniversiteli olma imkanını sunmaktadır. Günümüzde ilerleyen teknolojiler, yüksek öğretimin önündeki bütün zaman ve mekan kısıtlamalarını kaldırmaktadır. İnsanlar, dijital platformlar üzerinden istedikleri zamanda ve yerde yüksek öğretim programlarına ulaşabilmektedirler. Bugünlerde üniversite öğreniminin ana taşıyıcısı, kampüs değildir. Üniversite deyince akla artık Zoom gelmektedir. Yüksek öğretimdeki dijitalleşmenin sembolü olmasından dolayı üniversiteyi artık Zoomversite olarak tanımlamak mümkündür.

Zoomversite olmak, yüksek öğretim için son çare değil, tek çaredir. Günümüzde üniversite eğitimini devam ettirmenin yolu, Zoom, Microsoft Teams, Adobe gibi eğitim programlarını kullanmaktan geçmektedir. Bugünün eğitim programları, online kütüphanelere ulaşımı sağlayan, öğrenciyi sisteme katan, kaynak, materyal paylaşımına imkan veren ve insanlar arasında sınıf ortamındaymış gibi iletişimi sağlayan imkanlarla donatılmıştır. Zoomversite olarak ifade ettiğimiz yeni dijital yüksek öğretim döneminde dijital akademinin gerçekçiliğini ve ruhunu korumaya yönelik önemli gelişmelerin olduğunu söyleyebiliriz. Zoomversite, kendisine bir gerçeklik ve ruh kazandırmak için kendisini sürekli olarak yenilemektedir.

Zoomversitelerdeki online eğitime yönelik önemli eleştiriler yapılmaktadır. Zoomversitelerin daha yetersiz ve sağlıksız mezunlar vereceği, kişiler arası iletişimde ciddi hayal kırıklıklarının yaşanacağına dair kaygılar dile getirilmektedir. Akademisyenler kadar öğrencilerin de online eğitimden memnun olmadıkları görülmektedir. Online eğitim yöntemini benimsemeyen öğrenciler, bu uygulamanın hayatlarını olumsuz etkilediğini, yeterli teknik imkanlara sahip olmadıklarını ve en önemlisi ev halkıyla birlikte yaşamaktan dolayı hayat tarzlarında karmaşayla karşılaştıklarını söylemektedirler. Ev, eğitim ve çalışma hayatlarının iç içe geçtiği online eğitim tek çare olmasına rağmen, eğitime ve öğrenmeye karşı insanlarda ciddi bir soğukluğun ve bıkkınlığın oluştuğunu gözlemlemek mümkündür.

Zoomversitede okumaktan ve online dersleri takip etmekten dolayı öğretim üyeleri ve öğrenciler, sevinç çığlıkları atmamaktadırlar. Süreç uzadıkça öğrencilerden ve hocalardan itiraz seslerinin yükseleceğini öngörebiliriz. İlerleyen günlerde yüz yüze eğitim için çağrıların artacağı güçlü bir olasılıktır. Yüz yüze öğretimin kişilerin sosyal ve bilişsel gelişiminde önemli olduğu vurgulanarak pandemi süreciyle uygulamaya sokulan online eğitimin öğrencilerin gelişimini tehlikeye sokan bir tehdit haline geldiğine dikkat çekilmektedir.

COVID-19 Pandemisi, yüksek öğretimde radikal bir değişiklik yaratmıştır. Şimdiye kadar yükseköğretimin asli yolu, yüz yüze eğitim şeklindeydi. Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitimi destekleyen ikincil bir yol olarak düşünülmekteydi. Pandemiden sonra online eğitim, yüksek öğretimin asli yolu haline gelmiş ve üniversiteler Zomversitelere dönüşmüştür. Yüz yüze eğitim, bundan sonra online eğitimin destekleyici bir parçası haline gelecektir. Zoomversite olgusuyla beraber üniversitelerin en önemli özelliği olarak görülen karşılıklı iletişime ve etkileşime dayalı kolektif eğitim sürecini yürüten kurumlar olma durumunun sonuna gelmekte olduğumuz şeklinde yeni bir gelişme ile karşı karşıyayız.

Kaynak: Milat Gazetesi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR