Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Seyit Ahmet UZUN


Sguid Game Üzerine Deneme

Dünyada en çok izlenen bir dizi. Sguid Game üzerine bir deneme-yorum


 

Fakirlerin hayatı, zenginlerin oyun alanı. Son bölümde oyununun kurucusunun itirafıyla ortaya çıkan amaç.

 Felsefesini romanın kanlı tarihinden alan dizi, netflix sosyal medyasını çağdaş arena olarak ele alıp insanların, kan, gizem, entrika, oyun, macera gibi heyecana olan tutkularına ve zayıf noktalarına hitap ederek onları ekran başına kilitlemeyi hedeflemektedir. Seyredilme oranına bakıldığında ise bunu gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. 

İnsanların zayıflıklarının kullanılarak ölüm oyununa çekilmesini konu alan dizi paranın her şey olduğu felsefesi üzerinde durmaktadır. Çağın en büyük putlarından biri olan paranın insan canından daha kıymetli olduğunu cehennem adlı bölümünde dile getirilmektedir. 

Yaklaşık iki yüz elli beş insanın ölümüyle sonuçlanan ilk oyundan sonra oyundan çıkmak isteyenlere kazanacakları paranın miktarı belirtilince oyuncuların düşüncesi değişir. Ancak çoğunluğu ayrılmak istediği için izin verilir. Ve burası dizinin insanların düşüncelerine saygı duyulduğu izlenimi veren kırılma noktasıdır. Ancak buradan ayrılan insanların yaşadığı kırılgan hayatlar tekrar oyuna dönme düşüncesini oluşturur. 

Sanki para kazanmanın tek yolu ölüm oyununu oynama zorunluluğuymuş izlenimi verilir.

Kazanmak için ölmek veya öldürmek...

İnsan yaşamında ahlaksız teklifleri meşrulaştırmak için hep zorunluluklar gündem edilir. 

Rezil bir hayat yaşamaktansa ölmek veya öldürmekle sonuçlanacak bir oyunu kabul etmek daha mantıklı bir perspektif olarak sunulmaktadır.

Yıpratıcı bir hayatta mücadele ederek yaşamaktansa ölümü tercih etmek daha anlamlı mesajı çok net verilerek bir nevi intihar özendirilmektedir.

Ve oyun içinde verilen en büyük mesajlardan birisi insanların asla birbirine güven duymaması gerektiğiydi. Bu anlayış insanları birbirine karşı olumsuz duygu ve düşünce içine girilmesine neden olmaktadır. Bilinçaltı mesajı; her insan vd takım birbirinin düşmanıdır. 

Bu anlayışın yerleştiği toplumlar güvensiz ve nefretin yaygınlaştığı toplumlar olacaktır. 

Halat çekme oyununda Tanrı ile hesaplaşma ve onun insan hayatında karşılığı olmayan yapısından bahsedilerek insanın kendisinin ancak kendine yeterliliği vurgulanmaktadır.

Dizi gençlerin ilgisini çekecek bir şekilde kurgulanmış. Özellikle takım oyunundaki yaklaşımlar birlikteliği vurguluyor olarak gösterilse de çağdaş bir arenadan farksız bir oyun ortamı sunuluyor. Ölmemek için öldürmek... Sürekli vurgulanan rekabet bilinci var olmak için yok edeceksin felsefesi üzerine kurulmaktadır. 

Ve dikkat çeken bir şey ise oyun kurallarına uymayan, oyunu kendi kişisel çıkarlarına alet edenlerin cezalandırıldığı sahneydi. Bu felsefe aslında bütün insanlığın arzu ettiği hususlardan birisi olmasına rağmen, bu anlayış bana, insanları vahşi birer gladyatöre çeviren oyunun, gençler tarafından kabullenilmesi sağlayan bir kurgu gibi geldi. 

Ve bu düşüncemde haklı olduğumu bir sonraki oyunda çok daha iyi anladım. Oyun arkadaşına karşı olmak... Yani yaşamak için en iyi arkadaşını yok etmek... 

Ve bir oyuncu tarafından dile gelen itiraf; para uğruna en sevdiğiniz insanın canına kıymak! Duyarsızlaşan yürekler için önemli bir hadise değildir. Ve ölüm devam etmektir.

Oyunu kazanan yarışmacının ortaya koyduğu yaklaşım insanların vicdanlarının derinlerinde saklı olan merhamete bir vurgu gibi anlaşılsa da insanın birbirinin kurdu olduğunu son bölümde sürpriz bir sonuçla (ki ben onun yarışmacılardan farklı olduğunu tahmin etmiştim.) ortaya çıkan yaşlı adamın ağzından öğreniyoruz. "Sen hala insanlara güveniyor musun?" Yaşlı adamla kazanan yarışmacı arasında oynanan son oyunda insanlara olan güven sorgulanıyordu. 

Her şeye rağmen insanlara olan güvenin kaybolmaması gerektiği mesajı önemliydi.

İnsanın melekte şeytan da olabileceğini bunun olaylar karşısındaki tercihiyle gerçekleşeceği algısı takdire şayandı. Senarist sanki günah çıkarırcasına ara sıra insanlığa umut veren mesajları da bir oyuncu üzerinden veriyordu. 

Sugit Game'in devam edeceği ikinci sezonun olacağı kazanan yarışmacının uçağa binmeyişiyle belli olmuştu. 

Hayata dair umutları olamayanların ölümü tercih etmesini bir genç kız üzerinden vermesi tehlikeli bir mesajdı. Çünkü günümüzde bu durumda olan milyonlarca genç bulunmaktadır. 

Suit Game; Yaşamak için öldür. Para sahip olunacak en büyük kutsaldır. Paran yoksa sen hiçsin. Yaşamak için en yakın dostunu satabilirsin. Ölmek hiç de zor bir şey değildir. Amacın yoksa ölebilirsin. Hayatta mücadele edilecek tek şey paradır. Fakirler zenginlerin oyuncağıdır. Batının gladyatör arena anlayışı farklı şekillerde devam etmektedir. Yalnız gladyatörler değişmektedir. Tanrı insan hayatında etkisi olmayan insan zihninin bir uydurmasıdır. Bunlar benim diziden çıkardığım sonuçlardan bazılarıdır. 

Seyit Ahmet Uzun

 

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR