Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Necip CENGİL


Seçimlerin Ardından

Ülkenin; olağanüstü halin kaldırılması, ekonomi yönetiminde ciddi adımlar, tarımda ve eğitimde ülkeyi sıkıntıya sokan hallerin tedavisi, özgürlükler ve adalet duygusunun daha da iyileştirilmesi gibi konuları var.


İlk söz olarak şunu belirtmek gerekir: Bir seçim yaptık, savaşmadık, haliyle bir zafer veya yenilgi sarhoşluğu hali oluşmamalı. Ayrıca kazanmanın ve kaybetmenin sorumlulukları var. Kazanmanın sorumluluğu şehrin kapılarından herkesi selamlayarak tevazuyla girmek? Kaybetmenin sorumluluğu sonuca razı olmak ve provokatörlerin hevesini kursaklarına tıkamaktır.

İkinci olarak da, Malatya özelinde partiler açısından seçim sonuçlarını değerlendirdiğimizde ortaya çıkan tabloya dikkat etmek gerekir:

 

2002

2007

2011

Hazirsn 2015

Kasım 2015

2018

AK PARTİ

%50,65

%66,72

%67,99

%58,42

%67,41

%53,91

CHP

%18,07

%18,87

%19,76

%16,61

%15,34

%16,72

MHP

%6,02

%7,56

%8,14

%11,36

%9,18

%16,2

HDP

     

%8,19

%5,94

%6,9

 

Bu tabloya bakıldığında, seçimler bazında oy yüzdeleri neler söylüyor?

Ak Parti 2002 yılında aldığı orana yakın bir oya gerilemiş. Kasım 2015´e göre 13,5 puan kayıp var.

MHP 2002 yılında aldığı oyun üç katına yakın oyunu arttırmış. Kasım 2015´e göre 7,02 puan artış var.

CHP çok fazla düşmemiş. Kasım 2015´e göre 1,38 puan artış var.

HDP çok fazla artmamış. Kasım 2015´e göre 0,96 puan artış var.

Bu arada SAADET partisi  0,57 oranından 1,1´e çıkmış ve oy oranını arttırmış durumda.

Seçime katılım oranı oldukça yüksek: %85...

Ak Parti açısından ciddiye alınacak bir kayıp söz konusu? Daha önce Ak Parti´ye oy verenlerin bir kısmı bu seçimde oy kullanmamış diyebiliriz ancak Ak Parti´den MHP´ye %7,02 kayma var. Ak Parti, Türkiye genelinde yaklaşık bu yüzdeye yakın bir kayıp yaşadı. Yani %7 oranında oylarında erime var.

CHP seçmeni biraz HDP´ye kaydı gibi bir ifade çok gerçekçi değil. CHP´de ülke genelinde 3 puan kayıp yaşadı ve Muharrem İnce partisinden yaklaşık 8 puan fazla oy aldı.

Benim gördüğüm; MHP hariç hiçbir parti oylarını arttırmamış durumda ve kayıpları var. Yani ortada partiler açısından ?Oley kazandık? sevinci yaşayacak bir parti varsa, hem Malatya özelinde hem de ülke genelinde, bu parti MHP´dir. Ak Parti açısından bir ekleme yapacak olursak; son bir hafta içinde, oy vermeyeceğini söyleyen önemli orandaki bir kitlenin, kararını gözden geçirip oy vermesiyle, Malatya özelindeki kayıp oranı azalmıştır ve bu durumu parti yöneticileri iyi okumalı, doğru değerlendirmelidir.

Demokrasi açısından sevindirici olan, dünya geneline göre kıyaslandığında yüksek katılım oranı ve muhalefet partilerinin de seçim sonuçlarını kabul etmesidir.

Bundan sonra nasıl bir okuma yapmalıyız?

Ülkenin; olağanüstü halin kaldırılması, ekonomi yönetiminde ciddi adımlar, tarımda ve eğitimde ülkeyi sıkıntıya sokan hallerin tedavisi, özgürlükler ve adalet duygusunun daha da iyileştirilmesi gibi konuları var. Güçlü bir meclis ve güçlü bir liderlik durumu oluştuğu için bu konularla ilgili çözüm adımları daha kolay atılabilir diye düşünüyorum.

Her şey yolunda, fazla düşünülecek bir olumsuzluk yok diyemez ve kulak ardı edemeyiz.

İlk sözümü tekrarlayarak yazımı bitiriyorum:

Bir seçim yaptık, savaşmadık, haliyle bir zafer veya yenilgi sarhoşluğu hali oluşmamalı. Ayrıca kazanmanın ve kaybetmenin sorumlulukları var. Kazanmanın sorumluluğu şehrin kapılarından herkesi selamlayarak tevazuuyla girmek? Kaybetmenin sorumluluğu sonuca razı olmak ve provokatörlerin hevesini kursaklarına tıkamaktır.

Sonuç şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR