Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Prof. Dr. Bilal SAMBUR


Seçim sonrası Amerika ve Trump'ın mirası

Yazarımız Bilal SAMBUR'UN "YENİ" YAZISI...


Amerika başkanlık seçim sonuçları, bütün dünyada dikkatle takip edilmektedir. Son Amerika seçiminin bütün dünyada dikkatle takip edilmesinin ana nedeni, 4 yıllık Trump yönetimidir. Trump, bir başkandan ziyade bir iş adamı olarak dünyanın en önemli ülkesini 4 yıldır idare etmektedir. Trump, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve çoğulculuk gibi hiçbir değere inanmamaktadır. Trump, çıkarları için her türlü hukuksuzluğun ve keyfiliğin yapılacağına inanan popülist bir işadamıydı. Seçim sonuçları, yavaş yavaş Biden’ın Amerika’nın 46. Başkanı olacağını göstermektedir. Biden’ın yardımcısı Kamala Harris, seçilen ilk kadın başkan yardımcısı olarak göreve başlayacaktır.

Trump, 4 yıldır bir kabus gibi dünyanın ve Amerika’nın üstüne çökmüştü. Yalan söylemekte sınır tanımayan bir şarlatanın attığı tweetler, bütün dünyanın gündemini belirliyor ve Trump, yaramaz bir çocuk gibi bütün dünyayla eğleniyordu. Seçimlerden sonra da herkesle eğlenmeye devam etti. Seçimi kazandığını ilan eden Trump, sonraki günlerde bütün büyük eyaletleri alacağını söylüyordu. Trump, yalanlar ve abartılar üzerine kurulu algı manipülasyonu stratejisiyle seçimi kazanacağını sanmaya devam etmektedir. Trump, Amerika’nın ve dünyanın kendisine inanmadığının farkında değildir. Trump, yalanlarıyla ve manipülasyonlarıyla Amerikalıların nerdeyse yarısının oyunu almayı başarmıştır. Trump’ın Amerikalıların yarısını Trumpizme inandırmış olması, demagojinin ve popülizmin tehlikeli bir başarısı olarak değerlendirebiliriz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü, demagoji ve popülizm üstüne inşa edilemez. Demokrasi ve hukuk, özgürlük, barış ve adalet üzerine ancak inşa edilebilir.

Trumpizm ciddi oranda oy almasına rağmen, Amerika ve dünya, Trump’tan bıkmış durumdadır ve onun bir an önce Beyaz Saray’ı terk etmesini beklemektedir. 4 yıllık Trump döneminin bittiğini Trump’ın kabul etmesi kendisi için hayırlı olacaktır. Trump, seçim sonuçlarına inanmamaktadır. Kazanmadığı bir seçimi seçim olarak görmeyen Trump, seçmenin tercihine, demokrasiye ve hukuka karşı direnmektedir. Trump, seçimden sonra sandığa ve demokrasiye darbe anlamına gelecek bir kampanya başlatmış ve sürdürmektedir. Trump, seçimlerde şaibe olduğu algısını oluşturmak için her türlü manipülasyon ve iletişim stratejisini uygulamaktadır. Trump, hep saldırı pozisyonunda olan birisidir. Trump, saldırdıkça kazanacağını sanmaktadır. Ancak Trump, bu sefer saldırdıkça kaybetmektedir. Seçim sonuçlarına direnmesi halinde, yalnız kalacağını ve şimdiye kadar yaptıklarının hesabını vermek için bütün yasal mekanizmaların harekete geçeceği kesin gözükmektedir. Amerikan sistemi, Trump’tan hesap sormaya arzulu ve iştahlı gözükmektedir.

Trump, bilime hiç önem vermeyen birisiydi. Bilim ve akademik çalışma yerine popülizm, Trump için her şeyin üstündeydi. Trump, Amerika içindeki bölünmeyi arttırarak iktidarda kalma stratejisi uyguladı. Trump, Amerika’yı bölmeyi başardı, fakat iktidarda kalmayı başaramadı. Gerçekleri saptırma konusunda mahir bir usta olan Trump, insanların bilinçaltında kendisine karşı biriken tepkiyi okuyamadı. İfade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne, araştırmaya ve demokrasiye zerre miktar önem vermeyen Trump, kendi çocuksu dünyasına saplanıp kalmıştı. Trump, kendi çocuksu dünyasının sınırları içinde dünyaya bakıyor ve dünyayı kendisine mahkum olarak görüyordu. Dünya ve Amerika, Trump’ın çocuksu dünyasına mahkum olmayacak kadar büyüktür. Seçim sonuçları, Amerika’nın ve dünyanın Trump’a mahkum olmadığını göstermesi açısından önemlidir. Amerika’nın önünde, Trumpizmin demokrasi, hukuk ve küresel sistemde dört yıldır yarattığı hasarı onarma şeklinde ciddi bir meydan okuma bulunmaktadır.

Eyaletlerden gelen seçim sonuçları aleyhine çıktıkça Trump, bir üst elin sandığa müdahale ettiğini ve sonuçları aleyhine çevirdiği şeklinde komplo teorileri üretmektedir. Komplo teorilerinin demokrasiyi, aklı, hukuku, özgürlüğü ve çoğulculuğu zayıflatan sonuçları bulunmaktadır. Komplo teorileri, köreltmekte ve körleştirmektedir. Son 4 yıldır yaşanan Trump tecrübesi, Amerika’nın ve dünyanın demokrasi ve hukuku kaybetmemek için popülizme, otoriteryanizme ve keyfiliğe karşı gözlerini açması, aklını kullanması ve duyarlı olması gerektiğini göstermektedir. Özgür olmak için popülizm tuzağına düşmeden demokrasi ve hukukta diretmek lazımdır. 4 yıllık Trumpizm tecrübesinden dünyanın öğreneceği en önemli ders, belki de budur.

Kaynak: Milat Gazetesi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR