Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


F. Yılmaz ALTUNÖZ


Ramazan insanlaştırma ayıdır

Furkan Yılmaz ALTUNÖZ''ün Yazısı;


 

 

İNSANLIK tarihinin en kutlu günlerinden/gecelerinden biri kadir gecesi yani Kur’an’ın indiği gece. Yine insanlık tarihinin en kutlu/mübarek aylarından bir ay; Ramazan ayı. Peygamberlere indirilen tüm kutsal suhuf (sahifeler)  ve kitaplar (dört büyük kitap) indikleri zaman dilimini aydınlatmışlar ve inanlarına yol göstermişlerdir. Kur’an-ı Kerim hariç diğer tüm peygamberlere verilen; kitap ve hikmet dönemsel kendi zaman dilimine ve coğrafyalarına hitap etmiştir. Ancak son nebi ve resule verilen kitap ve hikmet çağına ve çağlar üstü küresel anlamda bir rol üstlenmiş ve tüm insanları muhatap kabul etmiştir.

Kur’an bazı kutsal metinler gibi sadece ahlaki ve ibadet içerikli bir kitap değildir. O insan Allah, insan insan ve insan çevre ilişkilerini düzenleyen kaide ve kuralları bünyesinde taşımaktadır. Bu kapsamda ahlak, hukuk, ibadet, muamelat, ceza; bireyden başlamak üzere uluslararası kaide ve kuralları söz konusudur. Bu kapsamda Ramazan ayının üstlendiği rol anlaşılmalıdır.

Ramazan ve yüklendiği misyonu ve kutsallığını bize hangi şey anlatmaktadır. Tarih ve insanların kıssaları, mitoloji, rüyalar veya arkeolojik kazılar olabilir mi? Ya da başka şeyler… Hayır! Ramazan’ı ve kuşandığı değerleri; Kur’an anlatmaktadır. İnen ayetler ve son Nebi (sav) iyiyi ve kötüyü, güzeli ve çirkini, tevhidi ve şirki, tağutları ve putları anlattığı gibi Ramazan’ı anlatmaktadır

Bir yanılgı veya bir kasıt olabilir; Ramazan yalnızca oruç ayı değildir. Yalnızca oruç tutmaktan ve onun faziletlerinden bahsetmez; Ramazan. Ramazan Kur’an’ın baharıdır. Ramazan Kur’an ayıdır. Ramazan son Nebinin peygamberliğinin ilan edildiği aydır. Ramazan ahlak ayıdır. Ramazan orman yasalarını iptal eden yasama ayıdır. Ramazan dişleri ve tırnakları güçlü olanların zayıfları imha edenlerin egemenliğine son veren aydır. Ramazan tüm peygamberlerin niçin gönderildiklerini anlatan aydır. Ramazan hayvani haz ve hızlara son veren aydır. Evet! Ramazan insanlaştırma ayıdır.

Ramazan ayının ilkelerini egemen olmadığı toplumlarda ilişkilerin; mide ve mide altına göre şekillendiğini tarih anlatmaktadır. Firavunist yönetim tarzı ve erkek çocukları öldürülen toplumlar, Lut kavminin insanlık türünün üremesini engelleyen davranış biçimleri, köleler ve arenalarda zevk ve eğlence aracı haline getirilen insanlar, fuhuş malzemesi haline getirilen kadınlar, alın terinin karşılığını almayan toprak ve fabrika çalışanları, sermayenin tek elde (tekel) dolaşmasını sağlayan, zenginler kulübü oluşturan ve zenginden yoksula (zekât) para/değer akışını engelleyen ekonomik sistemler, yetişkinler anne ve babaların değer bulmadığı ve yük olarak görüldüğü; yaşlı evlerinin hızla arttığı sosyal hayat; tüm bunlar ve diğerleri Ramazan ayı ilkelerinin yer almadığı yaşam tarzının sonuçlarıdır

Ramazan tarihte kalmadı. Yani yalnızca tarihe ait bir ay değildir Ramazan. Ramazan ölmedi. Ramazan arkeolojik bir kazı sonucu da bulunmadı. Ramazan diri, capcanlı, ödevi olan ve Müslümanlara ödevini hatırlatan sorumlu bir aydır. Asla sorunlu değil! Bu çağda ve zaman diliminde inananlarına yani Müslüman kadın ve erkeklere; nasıl Müslüman ve insan olmalarını öğreten bir aydır ramazan.

Evet, Ramazan Müslümanlaştırma ve insanlaştırma ayıdır. Çünkü o muhataplarına; ahlakı, adaleti ve üretimi emreder.

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR