Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


F. Yılmaz ALTUNÖZ


Ramazan Kimi Bekliyor?

Bireyi mutlu kılan bu şeylerin en fazla mezara kadar geçerliliği vardır. Yaşarken alınan ödüller mezar taşına asılmaz ve kabristanda da sergilenmez.


Bir devlet başkanına, bir sultana, bir padişaha veya bir özgürlük önderine misafir olmak; onlar tarafından davet edilmek; nasıl da insanın yüreğini kıpır kıpır eder. Davet eden ve misafir eden kimselerden alınan bir ödül, belge ya da çektirilen bir fotoğraf insanı tarif edilmez halde mutlu kılar.

Bireyi mutlu kılan bu şeylerin en fazla mezara kadar geçerliliği vardır. Yaşarken alınan ödüller mezar taşına asılmaz ve kabristanda da sergilenmez.

Ancak orucun, oruç ayının, ramazanın beklemesi, ramazanın ödüllendirmesi ve ramazanın misafir edinmesi; krallara, sultanlara ve diğerlerine benzemez. Çünkü ramazan ayların sultanı, bir ömre bedel. Misafir edineni Allah. Misafirle ilgilenenler ve hemhal olanlar melekler. Misafir edilen yerler cennet. Verilen ödül; cennette Hz. Peygambere komşu olmak, cemalullah ve Allah´ın (cc) rızası. Allah´ın (cc) misafir edinmesi ve O´na misafir olmak; sözün bittiği yer.

Oruç bekliyor/Ramazan bekliyor; kimi bekliyor?

Beklenen mümin ve Müslüman; İffetli ve tesettürlü. Cömert ve sadaka ehli. Tevhit ve adaletten yana. Gözü yaşlı ve dili dualı. Zikir ve ilim ehli. Çalışkan ve gayretli. Miskin ve mazlumdan yana olanları? Kısacası İslami donanıma sahip olmayı ve olanları bekliyor; Ramazan.      

Her anın ve mekanın kendine has özellikleri ve kuralları vardır. Hastanelerde sessiz olmak, okullarda kalem ve defterle bulunmak, cenazelerde kahkaha at(a)mamak gibi..

Ramazanda oruçlu olmayı. İşte ramazan ayına kavuşmak ve o ayda sağlıklı olmak ve mazeret sahibi olmamak (hasta, yolcu ve kadın özürü); Oruç tutmayı/olmayı beraberinde getirmektedir. Yani bu ayda ben Müslümanım diyen herkes oruçlu olmak, oruç tutmak zorundadır. Çünkü Allah (cc) orucu farz kılmıştır.

Hangi halde olursa olsun bir mülkü amirin çağırısına gidenler, hele mahkeme ve güvenlik güçlerinden bir çağrı geldiğinde, endişe içerisinde polis merkezlerine ve mahkeme binalarına koşarak gidenler, ramazan ayına kavuştukları halde oruça karşı duyarsız olmaları kabul edilemez. Çünkü Allah (cc) ramazan ayında mümin/Müslüman olduklarını söyleyenleri oruç tutmaya çağırıyor. "Ey iman edenler!.. Sizden evvelki (ümmet)lere yazıldığı gibi, sizin üzerinize de oruç farz kılındı. Ta ki, korunasınız" (Bakara, 2/183)  

Çocuklarda, gençlerde, kızlarda, erkeklerde, gelinlerde, damatlarda, işçilerde, memurlarda; kısacası herkes bu göksel şölene iştirak etmeli. Yani herkes oruçlu olmalı?  Oruç tutmalı.

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR