Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


F. Yılmaz ALTUNÖZ


Ramazan Ayı Bir Projedir

Yazarımız F. Yılmaz Altunöz^´ün konu ile ilgili değerlendirme yazısı...


Ramazan tüm zamanları etkiler. Ramazan ayı; insanlığa sunulduğu 1438 yıl öncesi eskimiş her hangi bir etkinliği olmayan bir ay değildir. Ramazan hem tarih hem şimdidir. Ramazan pasif değil hep aktiftir. Çünkü Ramazan; bireysel ve toplumsal olarak hayatın her alanına müdahale eden bir projeler bütünüdür.
            Ramazan yalnızca oruç ayı değildir. Onu sadece oruçla sınırlamak büyük bir yanlışlık ve zulümdür. Evet, o ayda inandığını söyleyen ve ben Müslümanlardanım diyen herkese oruç farzdır. Tüm ibadetlerde vakit/zaman faktörü önemli olduğu gibi farz olan ramazan orucunu da ramazan ayında tutmak şarttır/farzdır. Yani ramazan orucu ramazan ayında tutulur. İş, aş ve sıcak gibi şeyler bahane edilerek ertelenemez ya da iptal edilemez.
            Ramazan ilahi bir insanlık projesidir; yani Allah´ın (cc).  ?Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delillerinin? sunulduğu; projeler bütünüdür.
            Başını şeytanın çektiği şeytani projelerde vardır; ?İblis dedi ki: Öyle ise ?and içerim ki, ben de onları saptırmak için senin doğru yolunun üstüne oturacağım. Sonra elbette onlara önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından sokulacağım ve sen, onların çoklarını şükredenlerden bulmayacaksın!" dedi.(Araf 16/17) bu çerçevede Kur´an ve sünnete muhalif olan tüm felsefeler şeytanidir.
İşte şeytani tüm projelere karşı peygamberler ve kitapların gönderilmesi, tarihe ve şimdilere müdahale edilmesi ilahi bir projenin sonucudur.
            Hayatı yeniden algılama ve düzenleme olan bu projenin adı: Kur´an´dır. Öncelikle bu projenin muhatabı insandır. Özelde müminler genelde tüm insanlar. ?Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının?(Nisa/1) Kur´an, Yahudilerin Tevrat algısı çerçevesinde ırkçı bir yaklaşım sergileyerek yalnızca belli bir ırka hitap etmez. O insan unsurunu muhatap alır. Çünkü insan yaratılış itibariyle şerefli bir varlıktır.
            Özelde müminleri esas alır ?işte bu kitap, müttakîler (sakınanlar ve arınmak isteyenler) için bir yol göstericidir?(Bakara/2) mümin bireyler ve toplumlar için diğer bir ifade ile ümmet için yol göstericidir; Kur´an.
            Ama Kur´an-ı Kerim Ramazan ayında indirildi. Hz. Muhammed Mustafa (sav) efendimize bu ayda peygamberlik verildi. Böylece gözle görülen elle tutulan; taştan, ağaçtan ve tunçtan putlara ve görünmeyen şehvet, şöhret, hız ve haza (zevk) tapan insanların değişim ve dönüşümü için; Ramazan bir proje olarak insanlığa sunuldu.
            Ramazan; şirkin egemenliğine son verip tevhidin egemen kılınması projesidir.
Ramazan; Kitap ve peygamberin toplumun inşasında rol alması projesidir.
            Ramazan; yasama, yargı ve yürütmenin Allah´a has kılınması projesidir.
            Ramazan; adaletin yeryüzünde tesis edilmesi projesidir.
            Ramazan; yer altı ve yer üstü kaynaklarının hakça paylaşımı projesidir.
            Ramazan; iffetin yeniden cadde ve sokaklarda var olması projesidir.
            Ramazan; Müslümanların özgürlük mücadelesi projesidir.
            Ramazan; yeryüzünde adı İslam olan barış projesidir.
            Ramazan; ben Müslümanım diyen bireylerin bu projede aktif olarak görevlendirildiği ayın adıdır.
            Bil vesile; Ramazan-ı şerif ayınız mübarek olsun.
                        Dua ile?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR