Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Bülent ACUN


MÜTEBESSİM BİR KORONA SÖZLÜĞÜ

Yazarımız Bülent ACUN'UN YENİ YAZISI...


KORONA

Çin'de doğan, bir anda büyüyen, jet hızıyla tüm dünyaya yayılan, bütün insanlığı hasta olmakta birleştirilen, din, dil, ırk, mezhep, bölge ve ülke ayrımı gözetmeden herkesi ciddi mana da tehdit eden, yayılmacılığına kimsenin engel olmadığı, doktorların henüz bir çare bulamadığı, sevmeyenin burnunun dibinde biten, gücü daha çok güçsüzlere yeten, insandan insana buluşan, vizesiz, pasaportsuz koca dünyayı dolaşan, maçları seyircisiz, camileri cemaatsiz, mekanları müşterisiz bırakan, yayıldığı ülkelerde hayatı durma noktasına getiren, ekonomiyi felç eden, sosyal hayatı perişan eyleyen, musallat olduğu ülkeleri adeta açık cezaevine çeviren, bilim ve teknolojiyi aciz bırakan, tıp dünyasını sükutu hayale uğratan, kasıp kavurmakta sınır tanımayan, eğitim-öğretim, kültür-sanat, ibadet, ticaret ve siyaset hayatını derinden etkileyen, dünyayı bir beşik gibi sallayan, hepimizi hayli korkutarak derinden sarsan, dermansız hastalıklar zincirinin son halkası…

HİJYEN

Bütün hastalıkların insan hayatına giriş kapısı olan mikroplara vurulmuş tertemiz bir anahtar. Temizliğe gösterilen azami titizlik. Kirlenmek güzeldir diyen reklamcı arkadaş fena yanılıyor. Kirlenmek güzel değildir asla, çirkindir, kötüdür. Kirlenmekle kibirlenmek arasında çok ince bir çizgi vardır. Kirlenen kibirlenir, kibirlenen kirlenir. Bizim öyle bir temizliğimiz vardır ki suyun bile yıkamayadığı kirlerden arındırır. Evet hijyen fakat sadece elimizi kirleten şeylerden değil, dilimizi, kalbimizi, halimizi ve yolumuzu kirleten ne varsa hepsinden sakınmalı, arınmalı, korunmalı.

HASTALIK

Gelmesiyle sağlığımızın kıymetini anladığımız bize hayat, aynasında ne kadar aciz olduğumuzu gösteren sağlığımızın zekatı, belki bir şefkat tokatı. Bize emanet edilen bedenimize riayet edememenin cezası, kaderimiz, alınyazımız, imtihanımız, sabır ve tevekkül ile karşılayabildiğimiz ölçü de günahlarımızın kefareti, arınmamız, bağışlanmamız, imkânımız.

DEZENFEKTAN

Evde, işte, okulda, yolda, sokakta, parkta, bahçede, otobüste, metroda, insanın olduğu her yerde çantalarda ellerde fiyatlarıyla dillerde.

KOLONYA

Artık sadece cam şişide değil aynı zamanda baş köşede…  Bugünlerde her yerden sel gibi kolonya akıyor, onun için fiyatı hayli can yakıyor. Dök eline, çek içine, serin ol, mikroplardan, virüslerden emin ol.

MASKE

Hastalıklara yüz vermemek için yüze takılan bir koruyucu. Mikrop buluşmasın, virüs yüzüme ulaşmasın.

Ey Korona virüs! Maskeyi taktım ki seni gözüm görmesin.

Büyük afet corona, herkes ondan koruna.

BAĞIŞLIK SİSTEMİ

İnsan ile hastalığın hayat sahasındaki o büyük derbisinde insan için harbi bir defans, sağlam bir savunma. Bu bedenden ölüm geçer, hastalık geçemez. Temiz ve helal şeylerle, sağlıklı ve dengeli beslenmenin insanı taş gibi sapasağlam kılması. Virüslerin, mikropların, hastalıkların o sapasağlam vücutta girecek yer bulamayıp, eli boş dönmesi.

TEDBİR

Bela başa gelmeden ayakları denk alabilme sanatı. Olacak şeyleri olmadan, gelecek şeyleri gelmeden görebilme basireti. Hakiki bir tevekkülden önce yapılması gereken şey. Takdiri bozmayan fakat insanın sorumluluklarını ortadan kaldıran değerli gayretler. “Hastalıktan önce sağlığın, yaşlılıktan önce gençliğin, ölümden önce hayatın, fakirlikten önce zenginliğin, meşguliyetten önce boş vaktin kıymetini bilmek.”

KARANTİNA

(Beklenen gün gelecekse çekilen çile kutsaldır.)

Sıhat sefasına erişebilmek için 14 gün çekilen hayat cefası. Ömür boyu sağlık için iki hafta boyu biraz sabır. Hiç şüphesiz insanın yapması gereken en önemli şeylerden biri de şüpheli şeylerden sakınmaktır.

Hastalıkla insan arasına örülen kalın duvarlar.

Görünen kirlerden, mikroplardan, virüslerden, temizlenmek için 14 gün yeter fakat manevi kirlerden, paslardan temizlenmek için bir ömür tevbe ve istiğfar gerekir.

Hastalık sende kalmasın varsa da başkasına geçmesin.

Tedbir vaktini kaçıranlar tebdilini şaşıranlar başkası değildir.

FIRSATÇILIK

Bazen fırsat bir ganimet ise de fırsatçılık her zaman hezimettir. Birkaç kuruş daha fazla kazanmak için duruşunu kaybeden kimseye fırsatçı denir. Fırsatçı fiyatları yükselterek kendisini alçaltan bir vicdan fukarasıdır.

Kaynak: Yeni Söz Gazetesi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR