Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


ESAT HOCALAR


MEVDÛDÎ Pakistanlı İslam Alimi, müfessir ve yazar.

Yazarımız Esat Hocalar'ın "yeni" yazısı...


22-09-1979 Tarihinde vefat eden, Ebu'l A'lâ Mevdudî'yi rahmetle anıyorum.

Mevdudi, ümmetin tamamen “siyasal olarak yok oluş” ve "var oluş mücadelesi" sürecine girdiği zamanlarda yaşamıştır. Bu nedenle rahmetli Mevdudi'de, İslam’ı temelden ele alarak “sıfırdan” başlama eğilimi göze çarpar. O “Dört Terim” diye ifade ettiği “İlah, Rab, Din, İbadet” gibi İslam’ın “temel” ilkelerini yeniden ifadelendirmeye ve yorumlamaya çalışmıştır. Yorumlarında dini Modernize etmek değil, çağın insanının anlayacağı tarzda “yeniden yorumlama ve yeniden ifadelendirmedir”. Bu kavramları yorumlarken hatalar yapmış olabilir. Ancak hayatını İslam’a adayan, 15 yaşında İslam dünyasının göz bebeği olarak tüm dünya gençlerine örnek olan, küçük yaşlardan itibaren sözüyle, kalemiyle, duruşu ve hareketiyle İslam’ın ve Müslümanların zaferi ve kurtuluşu için büyük çaba harcayan, 75 yıllık hayatını İslam dinine hizmetle geçiren büyük mütefekkirdir.  

 

Kısa Kısa 

1920’li yıllarda Hindistan Hilâfet Hareketi’ne katılan Mevdûdî yazılarında çoğunlukla Müslümanların içinde bulunduğu kötü durumu ele aldı. Hilâfet hareketinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından vuku bulan Hindu-Müslüman çatışmaları Mevdûdî’nin fikir hayatında derin izler bıraktı. Bir ara, İngilizler’in Hindistan’ı işgaline karşı çıkarak burada yaşayan Müslümanların Afganistan’a göç etmesi gerektiğini savunan Hindistan Hicret Hareketi’ne katıldı." 

"1928’de Haydarâbâd’a (Dekken) dönen Mevdûdî 1932’de Tercümânü’l-Ḳurʾân dergisinin editörlüğünü üstlendi. Bu dergi vefatına kadar onun fikirlerinin yayılmasında önemli bir işlev gördü. 1938’de Muhammed İkbal’in daveti üzerine Pathankod’a bağlı Cemâlpûr köyüne (Doğu Pencap) gidip bir eğitim ve araştırma kurumu olarak düşünülen Dârü’l-islâm’ın kuruluşunda görev aldı." 

"Mevdûdî 1930’lu yılların sonlarında, Hindistan’ın bütünlüğünü koruyarak İngiliz işgalinden kurtulmasını savunan Diyobend merkezli Cem‘iyyet-i Ulemâ-i Hind’in Hint milliyetçiliği tavrına karşı çıktı. Öte yandan Müslümanların bağımsız bir devlet kurmasını savunan Muhammed Ali Cinnah’ın öncülük ettiği Hindistan Müslümanları Birliği’ne de İslâmî esaslara yeterince hassasiyet gösterilmediği gerekçesiyle mesafeli durdu. Böylece her iki grupla da fikir ayrılığına düşen Mevdûdî yeni bir hareket başlatmaya karar verdi ve kendisiyle benzer düşünceleri paylaşanları toplantıya çağırdı. Toplantıya katılan yetmiş beş âlim ve aydınla birlikte 25 Ağustos 1941’de Lahor’da Cemâat-i İslâmî teşkilâtını kurdu." Vefat edinceye kadar da teşkilatın gidişini kontrol etti. 

Merhum Ebu'l-A'lâ Mevdûdî'nin cenaze namazını 26 Eylül 1979 tarihinde Yusuf Karadavî kıldırmıştı. 

Mevdûdî'nin Lahor'daki cenaze törenine 1 milyondan fazla insan katılmıştı.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR