Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


F. Yılmaz ALTUNÖZ


MARKA DEĞERİNDE NAMAZ

Yazarımız F. Yılmaz Altunöz'ün "yeni" yazısı...


Marka değerinde namaz! İlginç bir tanım. Meraka değer bir cümle. Çok şey için marka isminin kullanılır olduğu duyuldu. Ama namaz için marka, marka değerinde namaz duyulmadı. Öyleyse marka nedir? Nitelik olarak kaliteli şeylere verilen isimdir marka. Nicelik olarak şöyle tanımlanır “bir ticaret malını tanıtmaya, benzerlerinden ayırmaya yarayan, o malın simgesi olan, resim ya da harften oluşan özel im/işaret.” İngilizcesi Trademark. Tabiki konumuz ticarette marka değil; namaz da marka.

Kaliteli araç. Kaliteli elbise. Kaliteli gözlük. Kaliteli ayakkabı. Kaliteli yapı. Kaliteli boya. Kaliteli okul. Kaliteli dershane. Kaliteli koca. Kaliteli kadın gibi cümleler kurulabilir. Bu cümlelerin başına kalite yerine marka kelimesini konulunca aynı anlamı verir; marka gözlük gibi.

Namaz bir markadır. Müslüman kadın ve erkeği diğer inanç/din mensuplarından ayıran en önemli özel bir işarettir. Müslümanlığın simgesidir. İslam dininin markasıdır. Namazı olmayan birinin hangi dine mensup olduğu bilinemez. Bir örnek üzerinden “Atina’da uluslararası bir toplantı yapılıyor. Toplantı sabah 08.00 de başlıyor ve akşam 20.00’de bitiyor. Herkes yemek yiyor. Su içiyor. Konuşuyor. Oturup kalkıyor.  Ama iki namaz vakti (öğlen ve ikindi) geçmesine rağmen; toplantıya katılanlardan hiçbiri namaz kılmıyor.” Bunlardan hangisi Müslüman! İslam’ın marka değerini taşıyor. Evet, namaz bir markadır. Kişinin İslam dinine ait olduğunu gösterir.

Hani markaların sahteleri de vardır. Yan sanayi ürünleri de olur. Taklitleri de vardır. Nitelikli insanlar markaların taklit/sahtelerinden kaçınırlar. Kendilerine yakıştıramazlar. Her insan marka değerinde bir hayatı düşler. Namazın da markalı olanı vardır. Markalı namaz! İslam bu namazı “Vaktinde ve sürekli kılınan, özen gösterilen, zevk alınan, bilinçli, huşu yüklü, okunanı anlaşılan ve asla gösteriş ve çıkar amaçlı olmayan” namaz olarak tanımlar. Markalı olmayan namazlara gelince “hiç kılınmayan, vaktinde kılınmayan, özen gösterilmeyen, zorlanılan, gösteriş ve çıkar için kılınan” namaz olarak tanımlanır.

Marka değerinde bir hayat yaşamak çok önemli. Herkes bu hayatı düşler. Marka değerinde bir namaz; her markanın önünde gelmelidir. Çünkü bu marka diğerlerini kuşatır/kuşatacaktır.

Marka değerinde namazın bulunmadığı bir hayat; asla marka değerinde olamaz.

Yani…

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR