Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


ZEYNEP KILIÇ


Lebbeyk Ya Aksa

Zeynep Kılıç'ın "yeni" yazısı...


Temizlik imandandır der hadisi şerif. İslam öyle bir din ki iç temizliğe büyük önem atfettiği gibi dış temizliğe de ehemmiyet vermiştir. Necasetten taharet İslami rükünlerde başta gelir neredeyse. Hani genel de bu yaygındır birisine namazı tavsiye etsen aman kalbim temizdir der ve görünürde ağzımızın payını verir gibi bizi susturur.

Çok iyi ve bir o kadar sinsi bir taktik usulüdür aslında bu taktik. Adama bir şey diyemeyebilirsin çünkü kalpleri yalnız ve yalnız Allah bilir diye zeytinyağı gibi üste çıkar. Fakat vahiy müminlerden övgüyle bahsederken genel itibarıyla teoriyi pratikle anar ve birçok yerde innelllezine amenu ve amilessalihati şüphesiz müminler o kişiler ki iman edip salih amel işlerler (Kehf süresi 107. ayetinde ve Kuranı Kerimin birçok yerinde zikredildiği gibi) diye teoriyi pratiğe dökenlerden övgüyle bahseder. Kalbi ile tasdik etmeyip ağzıyla güzelleme yapanları da münafıklardan sayar. İşte burada bize laf kalabalığıyla galebe çalmak isteyenlerinin ağızlarının payını Kuran vermiş oluyor. Ve dini nasları istismar etmek isteyenlere yine dinle cevap veriyor. Böylece kalbimize vesvese verenlerin, şeytanın şerrine düşmekten, oyuna gelmekten kurtarıyor bizi. Meğer neymiş temizlik, kalbimizin temiz olması olduğu gibi amellerimizin temiz olması ve elbisemizin de temiz olmasıymış.

Modern Müslümanların hali birazda bu yukarda misalini verdiğimiz bir misali arz eder gibidir. İslamiyet ile insaniyet sentezini değil modernite ile İslam sentezini yapmak için elimizden geleni yapmaktan bi hal düşüyoruz. İyi güzel de bunu yaparken modern adına İslami değerleri hırpalamamak birinci hedefimiz olmalıdır. 

Örneğin bazen görüyoruz diyanetin sayfalarında da sevimli mi sevimli kedi fotoğrafları paylaşılıyor. Camilerin içine girmelerine sorgusuz sualsiz izin veriliyor. Bizim mahallede tüm hayvanlar arasından kedileri sınırsız tölere etme gün geçtikçe artmaktadır. Sahabeden de kedileri besleyenler olmuştur sesini duyar gibi de olsak zannımca kedilerin popülaritesini artıran din değil medya ve modern kültürdür. Köpeklere mesafeli kalan modern Müslüman buradaki açlığını kedilerin üzerinden doyurmaya çalışırken aynı şekilde modernin de gözüne girebilmektedir.

Pandemi döneminde metropol bir şehirde genelimiz şahit olabilmiştir. Bizler bir camiye ayak basmak için karda kışta iyi bir rükün ve erkan içinde abdest almak zorunda olabilirken. O ayak basmaya kıyamadığımız ve abdestli daha yarı ıslak alınlarımızı yere koyduğumuz yerlerden kedilerin kir, pis patileri ile tıpış, tıpış istifini bozmadan camilerin içinde gezmeleri dokunmuyor da değil yalan söylemeye ne haccet. Fakat yapacak bir şey yok. Bir şey desen hayvan severlerden evvel modern Müslüman bir kaşık suda boğar seni. Lafı fazla dolandırsak da geçen hafta haber dünyası sosyal medya mecraları büyük bir kedi jesti ile çalkalandı durdu. Yediden yetmişe BBC den tutun da diyanetin sosyal medya hesaplarına kadar birbirlerinin dillerin altına tükürür gibi ulusal, uluslarası birçok haber kanalı ve sosyal medya ağlarında bu kedi jestini büyük bir marifetmiş gibi paylaştı durdu. Neymiş efendim Cezair’de bir imam teravih namazını cemaatte kıldırırken camide gezen bir kedinin jestine ses seda çıkarmamasından alkış almış. Kedi tepesine çıkıyor imamın, imamdan tın yok yüzünü yalıyor, ağzını ağzına dayıyor ama bizim imamın maşallahı var. Sabır ve sebat ile namazını devam ettiriyor. İmam NASA’ya çıksa bu kadar övgü almazdı dünya basınından. Evet biz Müslümanların hoşgörüsü ile hiçbir muasır medeniyet yarışamaz. Fakat dünya basınında camideki bir kedi bu kadar flaşları kamaştırırken kan ağlayan başka bir cami ki ziyaret edilmesi dinen tavsiye edilmiş, üç kutsal dinde de kutsiyeti tartışılmaz olan bir cami bunun çeyreği kadar haber dünyasında rağbet görmedi ise yaşasın limoni dünyamız. Evet basın, medya modern Müslümanın dozu artırılmış hoşgörüsünü konuşuyor. Fakat kutsiyeti vahyin dilinden okunan içindeki kandiller sönmesin diye yağ göndermesini Peygamberce tavsiye edilen bir kutlu mabedin içinde sinsi Siyonistlerin eli ile mezbahaya dönüşen mabedi, katliamı, vahşeti görmezden gelebiliyor. İşte dünya böyle bir akıl tutulması ile de karşı karşıyadır. İyi hoş anlayacağımız biz kedileri, köpekleri tepemize çıkardığımızda bizi görüyorlar. Kurbanlık koyun gibi kesilip biçildiğimizi, katledildiğimizi ise görmezden geliyorlar. Hadi biz kedileri sevmeye devam edelim ama Allah rızası için sevelim Modernlere yaranmak için değil. Hadi kedileri sevmeye devam edelim ama kendi doğasında. Hadi kedileri sevmeye devam edelim ama elbiselerimizi, camilerimizi temiz tutarak sevmeye devam edelim. Hadi kedileri sevmeye devam edelim ama gerçeği hakikati örten kedicikleri değil.

 

Müminler İslama karşı durana

Biraz öfkelenip kafayı taksa

Esir mi olurdu mescidi aksa

İslam toprakları oldu kan gölü

Akan bütün kanlar Hak için aksa               

Esir mi olurdu mescidi aksa

Bulunmaz mı çare, nedir bu illet

Böyle hayat sürmek ne büyük zillet

Müslümanım diyen bu kadar millet

İslam gözü ile kendine baksa

Esir mi olurdu mescidi aksa

 

Kaynak: Farklı Bakış

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR