Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Bülent ACUN


Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş

Yazarımız Bülent Acun yazdı.


Bugün İslam alemi zengin bir kaynak havzasına sahip olmasına rağmen maalesef korkunç bir yoksulluk, fakirlik, çaresizlik denizinde yüzüyor. Gönül coğrafyamızın bu içler acısı durumu Müslümanlar olarak bizi çok derinden üzüyor. Bütün dünya insanlığına yetecek maddi ve manevi kazanımlara sahip olan Müslümanların, bugün kendi kendilerine bile yetemiyor oluşu ne yaman bir çelişkidir.

En bereketli topraklar bizde, petrol bizde, su bizde, doğalgaz bizde, en kıymetli madenler bizde? Fakat ne hazindir ki savaş bizde, acı bizde, zulüm bizde, ölüm bizde, hicran bizde, keder bizde?

Gayemiz diyarı İslam´daki viraneleri sıralayarak bir harabat sergisi açmak değil elbette?

Gayemiz tedaviye yardımcı olacak tedavi kitabının mukaddimesi olacak teşhis ve tespitleri zikrederek, hal çareleri üzerine fikretmek.

İslam dünyası olarak içinde bulunduğumuz afet, felaket, atalet ve sefaleti üzerimizden atmak için yapılması gereken birçok şey var. Bu alanda yapılacak şeylerin en başında varlığımızı, birliğimize dönüştürecek kurumlar ve kuruluşlar tesis ederek, aramızdaki bütün duvarları yıkıp, yerine muhkem köprüler kurmak geliyor.

Bugün hamdolsun bu toprağın insanı, mazlum kardeşlerine şefkat ve merhamet dolu vicdanının göstergesi olan ihsan ve infakını, mazlum gönül coğrafyamızın her yerine ulaştıracak, Uluslararası bir vizyona sahip kurum ve kuruluşlara sahibiz.

TDV, İHH, KIZILAY, CANSUYU ve  İYİLİK-DER daha niceleri...

Hepsi iyi ki var, hepsi de bizim için büyük bir iftihar ve itibar.

Ben bu yazımda bu güzide kurum ve kuruluşlardan olan Türkiye Diyanet Vakfı´nın 26 yıldır yüz akıyla gerçekleştirdiği kurban organizasyonundan bahsedeceğim...

Sıcak bir temmuz pazarında, çağrıldığınız vekâlet yoluyla kurban kesme, teşvik ve tanıtım toplantısını, Diyanet İşleri Başkan müşavirlerinden Selahattin Çelebi Hoca, öyle güzel, samimi ve başarılı bir şekilde icra etti ki yazmadan geçmek olmazdı.

21.07.2019 pazar günü Fatih Müftülüğü konferans salonunda gerçekleşen toplantıya hafta sonu olmasına rağmen din görevlileri hatırı sayılır bir katılım gerçekleştirdiler. Toplantının soru cevap şeklinde olması ve cevapların resmi söyleme mutabık olmakla birlikte hasbi bir söylemle verilmesi programı hayli verimli hale getirdi.

Aklımda kaldığı kadarıyla işte o verimli toplantıdan bazı notlar. Bendeniz bu notları size şu üç şeyden dolayı aktarıyorum.

1) Medyamız da kurban ibadetinin hak ettiği şekilde gündeme gelmesine mütevazi bir katkıda bulunmak?

2) Çeyrek asırdır yüz akıyla kurban organizasyonunu yürüten Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı´nın hakkını teslim etmek.

3) Bu örnek organizasyonu zikrederek, vekâlet yoluyla Kurban organizasyonunda bulunan, kurum ve kuruluşlara çam sakızı, çoban armağanı kaidesi mucibince yardımcı olmak?

Diyanet İşleri Başkan müşaviri Selahattin Çelebi hoca özetle şu kıymetli bilgileri verdi. 1993 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak şöyle düşündük. Biz halkımızın namazına, orucuna, haccına, zekâtına  rehberlik ediyoruz. Artık Kurbanına da rehberlik etmeliyiz. İşte çeyrek asrı aşan bir tecrübeye ulaşan vekâlet yoluyla kurban kesme organizasyonumuzun besmelesi bu düşünce ile çekildi.

Vekâlet yoluyla kurban kesme organizasyonumuzun başlıca hedeflerini şöyle sıralayabilirim.

1) Halkımızın kurban ibadetini kusursuz bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak. 

2) Kurban ibadeti ile ilgili mükemmel bir organizasyona imza atmak.

3) Başkanlığımızın ve vakfımızın dini organizasyonlardaki tecrübesini, vekâlet yoluyla kurban kesme alanına da taşımak.

4) Veren el ile alan el arasında güvenilir, sağlam bir köprü olmak, halkımızın cömertlik ve hayırseverliğini kurban ibadeti aracılığıyla gücümüzün yettiği her yere taşımak.

Bu uluslararası organizasyon da bizim partnerlerimiz, büyükelçiliklerimiz, ateşeliklerimiz ve ilgili ülkelerin Diyanet İşleri Başkanlığı mesabesindeki kurum ve kuruluşlarıdır.

2018 yılında 143 ülkede 430 bin hisse kurban kestik. Bu yılki hedefimiz 145 ülkede 500 bin hisse? 2019 yılı için yurt içi kurban bedelimiz. 890 TL, yurtdışı kurban bedeli ise 725 TL´dir. Bu fiyatlar yoğun, geniş ve hassas çalışmalar neticesinde belirlendiği için son derece makuldür.

Biz vekâletini aldığımız kardeşlerimize kurbanlarını şu ya da bu ülkede kesme sözü vermiyoruz. Fakat kurban nerede kesildi ise kurbanınız şu gün, şu saatte, şu ülkede kesildi, diye mesaj gönderiyoruz.

Kurbanın bir ibadet olduğunun şuuruyla hareket ettiğimiz için yapamayacağımız hiçbir şeyi vaat etmiyor, vaat ettiğimiz her şeyi mutlaka yapıyoruz.

Üç çeşit kurban kesiyoruz

1) Teberrüken Kurban: Kurbanlık hayvanların pahalı olduğu Filistin gibi ülkelerde vakfımızın öz kaynaklarından kestiğimiz kurbanlar?

2) Temsili Kurban: Müslümanların azınlıkta olduğu ülkelerde kestiğimiz kurbanlar

3) İhtiyati Kurban: Kurban kesmeyi planladığımız herhangi bir ülkede ya da bölgede meydana gelen savaş, deprem, yangın, sel, doğal afetler ve buna benzer olağanüstü olumsuz koşullardan dolayı oralarda iptal etmek zorunda kaldığımız organizasyonu, en yakın ülke ve bölgede gerçekleştirmek suretiyle kestiğiniz kurbanlar.

Çocukluğu köyde geçmiş, kurbanlık hayvanın aylar öncesinden alınıp, itina ile beslenip, büyütülüp, bayram sabahı evin bahçesinde kurban edilişinin tarifsiz huzur ve heyecanıyla büyümüş birisi olarak, doğrusu nice Hidayet kapılarının aralanmasına yol açan vekâlet yoluyla kurban organizasyonu hayli hoşuma gitti, ilgimi çekti.

Helal, meşru, iyi, doğru, güzel işlerin reklamı caiz, belki de vaciptir diyerek yazımızı bu güzel organizasyonun kampanya cümlesi ile bitirelim.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR