Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Aziz DARICI


KORONAVİRÜS ve FELAKETLER ÜZERİNE

Yazarımız Aziz DARICI'NIN 'YENİ' YAZISI...


Gündem hayli yoğun... Küçük bir virüs, dünyayı insana dar etmektedir. Yeryüzü onca genişliğine, teknolojik gelişimine, onca bilimsel-tıbbi diploma  sahibimize rağmen; sığınılacak kapı aramaktayız. Araştırmalar, gelişmelere bakılırsa; şuana kadar bulabilmiş değiliz.

Nereden geldi bu felaket sorusu önemlidir. Ama cevap daha önemli olmalıdır. Yeryüzünü ifsada boğan insanoğluna ilahi mesaj, tüm felaketlerin sebebini  Şûrâ Suresi 30. Ayetinde şöyle açıklamaktadır. "Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir..." demektedir ve devamında ".. O, yine de çoğunu affeder. " diyerek; sonsuz rahmetinin tecellisini bizzat vurgulamaktadır.  İlahi mesajın evrensel bir tespit ve çağrı yaptığını unutmamak gerekir.

Koronavirüs (COVID-19) dünya genelinde insanları paniğe sevk etmiş durumdadır. Uzamanlar, sebepleri üzerinde kafa yormaktadır. Bunlardan bir kaçı bilimsel-duygusal-kurgusal-fantastik olarak, şöyle bir şeyler çıkmaktadır.

1- Amerika'nın tezgahı (Bu teoriyi muhafazakar ve sol akıl hemen satın aldı)

2- Çin'in fütursuzca hayvan yemenin, ilahi boyuttaki cezası.( Duygusal ve saf tepkinin ürünü)

3- Bilimsel araştırmaların ürünü ( Kurgusal mantığın ürünü)

4- Virüsün doğal seleksiyon yolu ile gelişimi ( Bilimsel yoruma inananlar)

5- İlaç ve tıbbi gelişimin, deneylerin, doğallığı bozması sonucundaki yan etkileri ( Mantıki yorum)

6- Küresel güçlerin dünya nüfusunu azaltma oyunu ( Fantastik yorum)

7- İşlenen kötülüklere karşı, ilahi ceza ve imtihan ( İlahiyatçılarımızın ve “Allah’tan bir kader” diyen  inananların yorumu)

Hangisi olduğu noktasında bir tercih yapmak için yazmadık. Lakin bu süreçte o kadar dil ve üslupta "insafı" kaçıranlar var ki, onlara temas edemeden geçmemek gerekir. Çin'de ilk çıktığında sevinenler, Doğu Türkistan'a yapılan zulmü adres göstererek "Çin'in hepsi yok olsun!" seanslarına katılanlar olmuştur. Malum, ettiklerini biçiyorlardı. İran'da baş gösterdiğinde "Suriye'ye yaptığının bedelini çekiyorlar" yorumları geldi.  Batı'ya sıçrayınca "Yılanın başı onlar!" yorumları aldık. Türkiye'de koronavirüs vakası yokken "Biz herkesten farkıyız, Allah bizi koruyor!" milli ve yerli yorumlar gelmekteydi.

Gelinen noktada virüs bize de bulaştı. Bu sefer de ilahi mesaja atıfta bulunarak "İçimizdeki beyinsizler yüzünden bizi helak etme" diye sesler gelmektedir. Velhasıl bu virüslü kafalar ile mücadele etmek daha zor görünmektedir. İlahi taksimatı yapmış ve kendini "arındırılmış" olarak düşünmektedirler. Bu kafalar; vicdanlarını çalıştıracaklarına, insanlığın geleceği için,  günahları-hataları için Allah'tan af ve mağfiret isteyeceklerine; hala "akıllı mesajlar" atmaktadır.

Virüsün dini-imanı olamadığı görmüş olduk. Kafir- müslüman ayırt etmeden yol almaktadır. Zalim-mazlum diye bir ayrım da yapmış değildir. Öyle ki,  felaketlerin ilkin  "mazlum ve masunları" vuracak bir dünya düzenine sahip olduğumuzu herkes bilmektedir. Korumasız ve savunması nice insanlar var. Tedbir adına Allah'tan başka sığınılacak bir kapıları da yoktur. Takdir gökten inince de boyun eğmekten başka çareleri yoktur. Dolayısı ile zalimlerle hesaplaşmak ancak "Din günü" ne kalmaktadır.

Bu safhada ilahi korumayı cezp edecek herhangi bir duruşumuz-imanımız da yoktur. Dünyevileşen ruhların, ölüm ve ötesi için bir hazırlık bilinci de zayıf görünmektedir. Bu virüs, insanlığın geleceğini-sağlığını korkunç boyuta taşımıştır. Bu olaylar işin vahim noktasını gösterdiği gibi korkularımızı da açığa çıkardığı bilinmelidir.  

Bir selamımız vardı, o da ortadan kalkmış durumdadır. Kabe, ilk defa bu kadar mahzun. Huzur ve emniyet yerlerimiz olan mescitlerimiz kapalı. Bari bu tedbir aşamasında(ki gerekir ve elzemdir) kalplerimiz, aklımız açık olsun. Bu imtihanı atlattığımızda, birbirimize doyasıya sarılacak, değerlerimize sahip çıkacak, ilahi mesaja kulak verecek bir duruş ve yaklaşımız olsun. Yarınlara daha güzel bir başlangıç yapalım. Yoksa insanlık için hiçte iyi olamayacak felaketler başımızdan eksik olmayacaktır.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR