Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Prof. Dr. Bilal SAMBUR


Korona tehdidine karşı ne yapmalı?

Yazarımız Bilal SAMBUR'UN "KONUYA DAİR" ANALİZİ...


Bugün dünyanın bir numaralı sorunu, Corona (Covid-19) virüsü salgınıdır.Corona virüsü, artık Çin’in, İran’ın ve İtalya’nın sorunu olmaktan çıkmıştır. Önümüzde duran insanlığı tehdit eden bir risk bulunmaktadır.Corona virüsü, insanlık için bir beka sorunu haline gelmiştir. Corona virüsüne karşı neler yapılacağı konusunda her kafadan bir ses çıkmaktadır. Virüsten korunma yolları konusunda ortalıkta büyük bir bilgi kirliliğinin olduğunu söyleyebiliriz. Corona virüsünün çevresinde insanları içine çeken çukurlar oluşturulmaktadır.

Corona virüsüne karşı sorumlu ve soğukkanlı davranmalıyız. Şu anda en önemli risk, toplumun sorumluluğunu ve soğukkanlılığını kaybetmekten kaynaklanmaktadır. Toplumdaki panik ve sorumsuzluk havası, insanların gereksiz, abartılı ve gerçekten kopuk hareketler içine girmesine neden olmaktadır.Bazı temel gıda maddelerinin abartılı şekilde stoklanması, toplumdaki panik ve korku havasının vardığı boyutların iyi bir göstergesidir.

Corona virüsüne meydan okumak şeklindeki çılgın, anlamsız ve verimsiz şarlatanlıklardan vazgeçilmelidir. İnsanlar, Corona virüsüne meydan okuyan şarlatanlara hiçbir şekilde itibar etmemelidir.

Corona virüsünün bize bir şey yapmayacağı, virüsten korkmadığımız ve atın ölümünün arpadan olması gibi tutum ve davranışlar, bizi ölümcül riske karşı daha kırılgan ve savunmasız hale getirmektedir. Corona virüsü, hiçbir şekilde hafife alınacak bir tehdit değildir. Corona virüsünü ciddiye almaya ve onun fiziksel varlığımıza ölümcül zararlar verecek bir risk olduğunu anlamaya ihtiyaç vardır.

Bilimsel veriler, Corona virüsünden korunmanın yolunun ellerden geçtiğini göstermektedir. Ellerimizi çok sık yıkamalı ve elerimizi yüzümüzden, ağzımızdan ve kafamızdan uzak tutmalıyız. El temizliği, çok önemlidir.

Sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz.Bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesi birinci önceliğimiz olmalıdır.Yiyeceklerimize dikkat etmeli, vücudumuzun vitamin ihtiyacını karşılamalıyız.

Corona virüsüne karşı en savunmasız kesimin yaşlılar olduğu ifade edilmektedir. Yaşlı insanlarımızın bakımına daha fazla özen göstermeli, onların beslenmesine özen gösterilmelidir. Yaşlıların Corona virüsüne karşı daha çok maruz kalması, gençlerin ve çocukların bu risk karşısında rehavete kapılması anlamına gelmemektedir. Erkeklerin kadınlara göre daha çok Corona virüsüne maruz kaldığına bulgular tespit edilmiştr. Herkesin kişisel tedbirlerini alması ve bilimsel veriler ışığında bilgilenmesi gerekmektedir.

Ülkemizde resmi olarak ilan edilen tek bir Corona virüsü vakası bulunmaktadır. Virüsün ülkemizde geç tespit edilmiş olması ve tek bir vakanın belirlenmiş olması, şu an için iyi bir aşamada olduğumuzu göstermektedir. Ülkemizin Corona virüsüne maruz kalan ülkelerle çevrili olduğu gerçeğini unutmamak lazımdır. İran ve İtalya gibi Corona virüsü salgınını ciddi şekilde yaşayan yerlerden ülkemize ülkemize geçişler olabilir En kötü senaryoya karşı temizlik ve beslenme başta olmak üzere hazırlıklarımızı yapmalıyız. Corona virüsüne karşı atmamız gereken en önemli adım, günlük alışkanlıklarımızı değiştirmektir.

Sağlık konusundaki bilgi ve bilinç düzeyimizin toplumsal boyutta çok düşük olduğunu söyleyebiliriz. Her söylenilene inanma, her dedikoduyu kesin bilgi sanma şeklinde tehlikeli bir eğilimimiz vardır. Panik ve korku içinde hareket etmeye ve harekete geçirilmeye hazır bir toplumsal yapımız bulunmaktadır. Akıl ve düşüncenin tahrip olduğu yerlerde bilgisizlik, cahillik ve atalet kolaylıkla egemen olabilmektedir.Sigara kullanan insanların bu kötü alışkanlığı bırakmaları, Corona virüsüne karşı kendi korumaları için artık bir gereklilik haline gelmiştir. Virüslere karşı korunma yolları konusunda tıbbın ne dediğini öğrenmeye ve uygulamaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır.

Corona virüsü etrafında biyolojik savaş senaryoları üretilmektedir. Biyolojik savaş kavramı küresel bir sağlık sorununun güvenlikleştirilmesi, insanlarda derin bir korku ve paniğe yol açmaktadır.Biyolojik savaş komploları, insanların varolan sorunla gerçekçi, bilimsel ve akılcı bir şekide başa çıkmalarının önünü kapatmaktadır. Soğukkanlı ve ölçülü bir şekilde aklın ve bilimin ışığında Corona virüsüne karşı kendimizi korumanın yollarını araştırmalı, tedbirlerimizi almalı, temizlik ve beslenme alşkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.

Kaynak: Milat Gazetesi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR