Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Prof. Dr. Bilal SAMBUR


Korona Günlerinde Yeni Ramazan Gündemi

Yazarımız Bilal SAMBUR'UN "KONUYA DAİR" ANALİZİ...


Ramazan  ayında oruç tutmak, İslam’ın insanlığa yüklediği  bir yükümlülüktür. Ramazan ayı boyunca sabahtan akşama kadar  yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak kalmayı gerektiren orucun, yaşadığımız Corona günleri açısından  özel olarak bir anlamı vardır. Corona salgısı paniği, insanların marketlere saldırmasına, temel gıda maddelerini stoklamasına neden olmuştu. İnsanlar için en önemli ihtiyacın biyolojik ihtiyaçlar ve hayatta  kalmak gerçeğini yeniden anlamıştık. Ramazan orucu, şimdilik bizden biyolojik ihtiyaçlarımızdan  gün içinde  bir süreliğine uzak durmamızı, kendimize, topluma ve doğaya odaklanmamızı istemektedir. Biyolojik ihtiyaçların ötesinde insanın ve dünyanın manevi bir boyutu olduğunu idrak etmek için Ramazan’ın ve orucun  ahlaki ve manevi açılardan anlaşılması ve yorumlanması önem taşımaktadır.

Korona günlerinde sadece bir pandemi yaşamıyoruz. Corona günlerinde  aynı zamanda bir  infodemide yaşıyoruz. İnfodemi ile kastettiğimiz şey, etrafta  Corona hakkında sınırsız bir bilgi kirliliğinin oluşmuş olmasıdır. Ramazan’ın gelmesinden itibaren oruç, ibadet ve dini konularda  verimsiz, gereksiz ve yıkıcı bir bilgi kirliliği oluşturmak için   şarlatanların  her sene yaptıkları gibi harekete geçtiklerini ve kendilerinin at oynatacağı bir din piyasası oluşturmak için Ramazanı istismar ettiklerini  görüyoruz. Corona  pandemisini istismar eden yalancı tıpçılar olduğu gibi, Ramazan ayını istismar eden yalancı dinbazlarda bulunmaktadır. Corona günlerinde  tecrübe edeceğimiz Ramazan günlerini Corona yalancılarından ve din yalancılarından  uzak tutarak geçirmek, bu günleri çok sağlıklı ve verimli geçirmemizi sağlayacaktır. Din ve sağlık alanlarının herkesin çok kolay söyleyebildiği konular haline gelmesi, insanlığımızın gelişimi için çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya olduğumuz anlamına gelmektedir.

Corona pandemisi,  sadece bir virüsün neden olduğu bir salgın değildir. Bizim çevreyle ve insanla kurduğumuz ilişkilerin  yıkıcı olmasından kaynaklanan insanlığımızın kalbinde gerçekleşen bir varoluşsal krizin  sonucudur. Çevreyi tahrip ettik. Dünyayı yaşanılmaz hale getirdik, Bir bütün olarak insanlığa ait olduğumuzu unuttuk. Allah’ın ölümlü varlıklar olarak  bir süreliğine dünyada iskan etmek üzere gönderildiğimizi unuttuk. Allah’a yeryüzünde fesat çıkarrmayacağımıza, O’nun  halifesi olma bilinç ve sorumluluğuyla yeryüzünde yaşama  görevimizi başarısızlıkla sonuçlandırdık.Başarısızlıklarımız sonucunda bugün insanlığın yüzde yetmişi kendisini karantinaya alarak  Corona virüsüne karşı korumaya çalışmaktadır. Corona günlerinde Ramazan ayını tecrübe edeceğimiz bugünlerde Allah’a sahih anlamda yeniden kul olma bilincini kazanmak için toplumla, tabiatla ve insanlıkla  olan ilişkilerimizi yenilememiz gerekiyor.

 Corona günlerinde   tecrübe edeceğimiz Ramazan ayı için yeni bir gündem oluşturmalıyız. Orucu neyin bozup bozmadığı, neleri yiyip yemeyeceğimiz, orucun başlama ve bitiş zamanları gibi hep aynı konularda yıllardır yapılan tekrarları terk etmemiz gerekmektedir. Ramazan ayı için yeni bir gündem oluşturma ihtiyacımız vardır. Oluşturulacak gündem, insanlığın bugününü ve geleceğini  düşünmeyi, konuşmayı, tartışmayı  esas almalıdır.Oruç, insanla, toplumla ve tabiatla  sahih ilişkiler olarak Allah’a kul olma cehdidir. Oruç tecrübesinin bizim  daha ahlaklı ve adil kullar olmamız, insanlığa ve tabiata karşı sorumluluklarımızı yerine getirme şeklinde yeni bir anlayış kazandırma amacı taşımaktadır. Çevreye ve insanlığa karşı işlediğimiz günahlardan arınmamız ve yapmış olduğumuz  ekolojik ve insani günahları telafi etmek için  bir imkan olarak Ramazan mevsimini değerlendirebiliriz.

Corona günlerinde Ramazan’da şunu yap, bunu yapma şeklinde emir klişelerinden ziyade gündemleştirdiğimiz sorular üzerinde düşünmeliyiz. Corona günlerinde  yaşayacağımız Ramazan mevsiminde üzerinde düşünmek, çalışmak ve  olgunlaşmak için  önerdiğim gündem soruları şu şekildedir:

1.İnsanlık türünün bir üyesi olan bizler dünyalı olarak nasıl yaşamayı başarabiliriz?

2.Küreselleşmiş dünyada ahlaklı bir insan olmak için neler yapmalıyız?

3. Kendimizin, diğer insanların ve canlıların sağlığını korumak için yapılması gerekenler neler olabilir?

4.Çevrenin korunması ve ekolojik sorunlara çözüm bulmak için üzerimize düşen ahlaki ve insani sorumluluklar nelerdir?

5. İnsanın  maddi ve aşkın boyutunu keşfetmesini sağlayacak, hayata, insana, canlılara ve çevreye aşkınlık anlayışı içinde yaklaşık yeni bir maneviyat tecrübesi nasıl gerçekleştirilebilir?

6. Herkesin ve her şeyin hak ettiği yerde olduğu adil bir dünya ve insani yaşam için sorumluluklarımız nelerdir?

Corona günlerinde girdiğimiz Ramazan ayını insanlık durumumuzun ana konuları olan öğrenme, küreselleşme, sağlık, ekoloji, ahlak, adalet ve maneviyat konularında kendimizi yenileyerek manevi bir olgunlaşma süreci başlatmak mümkündür.

Kaynak: Milat Gazetesi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR