Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Prof. Dr. Bilal SAMBUR


Korona günlerinde kurban bayramı

Yazarımız Bilal SAMBUR'UN "KONUYA DAİR" ANALİZİ...


Kurban Bayramı, Müslüman kültürün en önemli ritüellerinden biridir. Mali açıdan yeterli olan insanların yerine getirmelerinin teşvik edildiği kurban ve hac ibadetleri, Kurban Bayramı sırasında yerine getirilmektedir. Kurban ritüelinin, özünde Hac ibadeti ifa edilirken yerine getirilmesi teşvik edilmektedir. Korona salgınından dolayı milyonlarca Müslüman, hac ibadetini yerine getirememenin hüznünü yaşamaktadır. Bu yıl korona salgınından dolayı hacsız bir Kurban Bayramı yaşanmaktadır.

Korona günlerinde idrak edeceğimiz Kurban Bayramında farkında olunması gereken en önemli husus, salgının hala güçlü bir şekilde devam ettiği gerçeğidir. Pandemi gerçeğinin farkında olarak insanların hijyen, maske, mesafe, toplanmama ve beslenme konularında özenli davranmaları büyük önem taşımaktadır. Kurban Bayramı geleneği, Müslüman toplumlarda insanların iç içe geçtiği yoğun sosyal aktiviteler olarak kutlanmaktadır. Kurban Bayramındaki insani coşkunun kontrollü olması ve salgını azdırmaması için herkesin dikkatli olması gerekmektedir. Bu bayramı, kendimizin ve diğer insanların sağlığını koruma şeklinde bir sorumlulukla idrak etmeliyiz.

Kurban Bayramında Allah rızası için diğer insanlarla yakınlaşmak, daha doğrusu akraba olduğumuz bütün insanlıkla yakınlaşmak ve bütünleşmek şeklinde bir ahlaki ve manevi sorumluluğumuz vardır. İhtiyaç sahiplerine ulaşması için kesilen kurbanlar sayesinde insanlıkla maddi ve manevi bir yakınlaşma için seferber olmaktayız. İslam’da farz olan ana değer, yoksul insanlara yardım etmek ve insanlığa Allah rızası için yakın olmayı sağlayan ahlaka ve hukuka uygun bir hayat yaşamaktır. Kurban Bayramında asıl olan, insanlar arasında kurbiyetin, yani yakınlığın tesis edilmesidir. Kurban Bayramını bayram yapan şey, Allah’la ve insanlıkla kurbiyeti, yani yakınlığı kurmayı başarmaktır. İslam’ın farz kıldığı değer, kan akıtmak değil, insanın insanla ve Allah’la kurbiyet, yani yakınlığı gerçekleştirmesidir. Kurban Bayramını kestiğimiz hayvanlar üzerinden değil, kurbiyetin, yani yakınlığı gerçekleştirip gerçekleştiremediğimiz üzerinden okumamız ve idrak etmemiz gerektiğini unutmamak önem taşımaktadır.

İnsanların, hayvanlar başta olmak üzere bütün canlılara karşı merhametli ve duyarlı davranma sorumluluğu vardır. Kediler ve köpeklere karşı gerçekleştirilen şiddet olayları, toplumumuzda hayvanlar konusunda yeterli düzeyde olmadığımızı göstermektedir. Kurban edilecek hayvanlara eziyet edilmemesi ve kurban kesme işleminin ehil kimseler tarafından yapılması, kurban ritüelinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve insan sağlığının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu Kurban Bayramını hayvanlara nasıl merhametli davranacağımız, hayvan sevgisine sahip olmak için hayvanların haklarını nasıl koruyacağımız konusunda kendimizi geliştirmek için bir fırsat olarak kullanabiliriz.

İslam, insan ve Allah’ı, insan ve insanı birbirinden uzaklaştıracak, birbirine yabancı kılacak bütün aracıları, kurumları, kişileri, sınıfları ve güçleri reddetmektedir. İslam’da bir ruhban sınıfı ve kilisenin olmamasının nedeni, insanın insanla, insanla Allah’la aracısız bir şekilde yakınlaşması içindir. İslam, bir tarikat, mezhep, kült veya grup icat etmediği gibi İslam’da şeyh, kutup, müceddit, molla, seyit, üstat, mehdi gibi isimlerle anılan bir ruhban sınıfı da bulunmamaktadır. İslam, Allah’la ve insan arasına giren bütün kurguları ve kişileri iptal etmiştir. İslam, insanı insandan uzaklaştıran ve yabancılaştıran, ırkçılık, cinsiyetçilik, bölgecilik, kabilecilik, milliyetçilik, fanatizm başta olmak üzere bütün yapay kurguları ve kategorileri reddetmektedir. Kurban Bayramı, aslında arada hiçbir güç ve aracı olmadan Allah’la ve insanla yakınlaşmanın ve tanışmanın bayramıdır.

Korona günlerinde tecrübe ettiğimiz Kurban Bayramında, insanlığın ihtiyaç duyduğu şey, kan, şiddet ve acımasızlık değildir. Bugünlerde insanlığın en çok ihtiyaç duyduğu şey, Allah rızası için insanı insana, erkeği kadına, çocuğu yetişkine, genci yaşlıya yakınlaştıracak değerler, sevgi, saygı, merhamet ve şefkattir.

İnsanın insana ve Allah’a yakınlaşmasına vesile olması dileğiyle iyi bayramlar diliyorum.

Kaynak: Milat Gazetesi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR