Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Musab Aydın


Kısa Bir Seyahatten...

Musab AYDIN; İbni Haldun, "Coğrafya kaderdir demiş" doğrusu Coğrafya ve dost kaderdir demek daha güzel duruyor bence.


16 Mart akşamı aldığım bir mesaj ile Kırıkkale üniversitesi İlahiyat fakültesi öğretim üyesi sevgili kardeşim, dostum Doç Dr Şahin Ahmetoğlu´ nun babasının vefat haberini almıştım.

Mehmet köksal kardeşim ile haberleşerek üç saat sonra kalkacak Bakü uçağına yetişmek için havaalanın da buluştuk. Son dakika da bilet alıp uçağa yetişmek nasip oldu.

Bizi bir Coğrafyadan bir başka Coğrafya ya götüren kader de dostluklarımızdı. Allah´a hamd olsun ki kaderimiz kabul ettiğimiz dostlarımız vardı hayatımızda.

Yolculuğumuzdan haberdar olan Azerbeycanlı kardeşim Anar Şirinov, bizi gecenin dördünde karşıladı Bakü havaalanında.

/resimler/2019-3/21/1051058102642.jpg

On beş yıl önce tanışmıştık. Arada bir görüşme imkanımız olsa da uzak coğrafyalarda yaşıyorduk. Bizi dost kılan şey ise İslam´ın kardeşlik duygusu idi. İslam´ın bize aşıladığı bu kardeşlik ruhunu anlamak çok kolay değildir. Malcolm X´sin de dediği gibi " şu kardeşlik yokmu bunu yorumlamakdan zorlanıyorum"

Azerbeycan müslüman bir ülke lakin her şehrinde olduğu gibi başkent Bakü´ de de çok az camii var ve ezan sesi duyulmuyor. Mevcut camilerde de ezan sesi, kısılmış cihazlarla okunuyor.

/resimler/2019-3/21/1052159979122.jpg

Allah hamd olsun, bizi evinde ağırlayan Anar kardeşimizin duyarlılığı sayesinde ezan sesinden mahrum kalmadık. Güzel bir gelenek ile ezansız şehrin, ezanlı evlerini inşa etmişler. Her namaz vakitinde evinde ezan okuyorlardı. Eşi hanımefendi bacımız ve çocukları ile birlikte cemaat olmayı başarmışlar. Ailece bizi ağırlamak için gösterdikleri çabaları bizi mahçup edecek bir samimiyet içindeydi. Allah´a hamd olsun Baküde örnek müslüman bir aile de unuttuğumuz veya hayatımızda önemini kaybeden bir çok hasletimizi hatırlamış olduk. Seyahatımız boyunca namazlarımızı cemaatle kıldık. Namaz ve ezan hususun da ki duyarlılığı ve kararlılığı bizi ziyadesiyle duygulandırdı. Bakü´den Saat´ li şehrine İki saati aşan yolculuğumuzda, kadim İslâmî geleneklerinden birini yaşadık yıllar sonra. Anar kardeşimizin bir yol emiri seçmeliyiz demesiyle, bizimde eski yol hikayelerimiz canlandı gözümde. Ne çabuk terk etmişiz bazı hasletleri ve ibadetleri. Biz Türkiye´de bir çok nimetin farkında değiliz. Okunan Ezan´a rağmen cemaat olma duyarlılığımızı kaybetmişiz. Farkında olmadan sekülerleşiyormuyuz? diye düşünmeden edemedim.

/resimler/2019-3/21/1053165605146.jpg

Şahin kardeşimizin ve ailesinin acısını paylaştık. Üzüntülerin yüreğimizde hissettik. Karşılıklı dualar ile vedalaşarak tekrar Bakü´ ye döndük. Kalan bir günlük zamanımızda yine eski bir dostumuz olan sevgili kardeşim Evez Şirinov bize rehberlik ederek şehrin görülmeye değer yerlerini gezdirdi. Uzun yıllar ticaret yapmış on yıldan fazla bir zamandır ticari bağımız bitmişti. Ancak kardeşliğimiz baki kalmıştı. İnşaallah öyle kalmayada devam edecektir.
Herkesin kendisine yetmeyi erdem sandığı bir dünya da kardeşliği unuttuk mu? Yoksa bu konuda duyarlığımız mı zayıfladı bilemiyorum.

Ama Bakü´ deki kardeşlerimiz bize bir çok şeyi yaşatarak hatırlattılar. Kardeşliğinizi her daim yüreğimizde muhafaza edeceğiz. İyi ki sizin gibi dostlarımız kardeşlerimiz var. Allah sizleri sapmayacağınız hidayete eriştirsin inşaallah.

Bakü havaalanın da vedalaşarak ayrıldık dostlarımızdan. Uçağımızı beklerken daha evine ulaşamadan Anar kardeşimden gelen mesaj ayrı bir öneme haiz di. Asr süresini yazmış ve bir hadiste mealen iki sahabe görüştüğünde Asr süresini okumadan ayrılmazlardı diye de ilave etmişti. Evet hatırladım biz eskiden Asr süresini okumadan ayrılmazdık...

/resimler/2019-3/21/1053522480883.jpg

asr

apaçık kitaba
kınayan nefse
yağmurlu göğe
çatlamış toprağa

ay´a ve çekilip gittiğinde geceye
katlanıp dürülünce güneşe
bir bir dökülen yıldızlara
göğe, fecre ve ağaran şafağa

akıp gidene
alevlendirilmiş denize
usul usul yürüyen dağlara
zeytine, incire ve sina´ya

bir öğüt bırakana
saf bağlayıp durana
kaleme ve satır satır yazdıklarına
harıl harıl koşana ve ateşler saçana

güneşi ortaya çıkarana
güneşin ardından gelene
göğe ve onu bina edene
yere ve onu döşeyene

öne geçene
örten geceye ve aydınlanan güne
nefes nefese koşan ruh´a
ruhla buluşan bedene

ve asr´a
yemin olsun ki,
kurtuluş ve bağışlanma
tazim ve itaat allah´a aittir
yaratan ve yol gösteren allah´a...

musab aydın

"Musab Aydın kardeşimize Haber Duruş sitemizin yazarlar ailesine katıldığından dolayı teşekkür ve tebrik ediyor ve hoş geldin diyoruz. Selam ve dua ile...

HaberDuruş"

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Osman Baharçiçek
21.03.2019 17:39:20
Üstat ellerine yüreğine sağlık. Selam ve Dua ile

ibrahim ÇAycı
28.03.2019 08:45:56
Eline sağlık abim,Hatırlatmalarla dolu bi yazı olmuş..

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR