Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Prof. Dr. Bilal SAMBUR


Kimler mutlu olabilir?

Yazarımız Bilal Sambur'un "yeni" yazısı...


Mutluluk, bütün insanların gerçekleştirmek istedikleri bir durumdur. Herkes, mutlu olmak ister. Mutlu olmayı neredeyse bütün insanlar istemesine rağmen, mutluluğu gerçekleştiren insanların sayısı ise çok azdır. Mutluluk durumu, genelde tek boyutlu olarak anlaşılmaktadır. Çoğu zaman mutluluk, psikolojik açıdan anlaşılmaktadır. İnsanların tatmin olmak bilmeyen arzularının, isteklerinin ve hırslarının, insanları mutsuzluk olarak nitelenebilecek durumlara hapsettiğine dair bir algı vardır. Kişisel arzularımızı, ideallerimizi ve isteklerimizi gerçekleştirmeye çalışmak, mutsuzluk değil, mutluluk  üretmelidir. Mutluluk, bireysel ve özel bir olgudur. Bireyden arınmış ve  bireyi diğer insanlara yabancılaştıran soyut bir mutluluk  anlayışının hiçbir anlamı, değeri ve işlevi yoktur.

Mutlu olmak ve kendini mutlu hissetmek aynı şey değildir. Mutluluk, bir duygudan daha fazlasını ifade etmektedir. Mutluluk, erdemli  olan bir şeyi   emekle, çalışmayla ve üretmeyle gerçekleştirmeyi kapsamaktadır. Allan K. Chalmers, mutlu olmak için gerekli olan şeyleri şu şekilde ifade etmektedir: “Mutluluğun en büyük temelleri şunlardır: Bir şey yapmak, bir şeyi sevmek ve bir şeyi umut etmek.” Mutlu olmak,  duygularımızı, düşüncellerimizi ve davranışlarımızı, kısacası  varlığımızı  iyi, doğru ve güzel bir erdemin gerçekleşmesi için seferberliği gerektirmektedir. Hayata değer katan, insani nitelikte  bir amacın gerçekleşmesiyle dünyanın daha iyi bir yer olmasına katkı sunan  her türlü duygu, düşünce ve davranış mutlu olmak için yapılan varoluşsal seferberlik anlamına gelmektedir.

*** 

İnsanlar kolay bir şekilde çok para kazanmanın,  torpille önemli makamlara getirilmenin, güç ve şöhret sahibi olmanın  kendilerini mutlu edeceği yanılgısına düşebilmektedirler. Mutluluk,  piyangodan çıkan  bir tesadüf durumu değildir. Piyangodan  büyük paralar kazanmak veya haksız yere bir  hak etmediği bir makamı işgal etmek, mutlu olmak demek değildir.  Sahih ve sahici  olarak insanı mutlu edecek şey, akıl, ahlak ve adalettir. En mutsuz insanlar haksız yere para, makam ve güç  elde edenlerdir. Akla, adalete ve ahlaka uygun bir hayat yaşayarak mutlu olabiliriz. Mutlu olmak için ruh, kalp ve  zihin dinginliğine ihtiyaç vardır.  Başkalarının kayırmasıyla  para, güç ve makam sahibi olanlar, aslında hiçbir şeyi gerçekleştirmemişlerdir. Başkalarının sırtından  ve  kayırmalarıyla bir şeylere sahip olduklarını sananlar, aslında başkalarına köle olmuşlardır. Köleliğin hiçbir türü insanı mutlu etmez. Bütün çeşitleriyle kölelik,  dünyada olabilecek mutlak kötülük halidir. Mutluluk,  köleliğin bütün türlerinden  kurtulmak için insanın  sürekli olarak ceht göstererek üretmesi demektir.

Kim mutlu olabilir sorusu önemlidir. Parası, malı, makamı ve şöhreti olanın mutlu olamayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mutlu olmak için araçların amaçların yerine geçmemesi önemlidir. Albert Camus, araçların amaçların yerine geçmesi haline sonucun mutsuzluk olacağı konusunda  uyarıda bulunmaktadır: “İnsan mutlu olmak için para kazanmak ister, bütün çabası ve yaşamının iyi yanını bu parayı kazanmaya harcar. Mutluluk unutulur, araçlar amacın yerini alır.” Mutlu olacak kişi,  akıllı, ahlaklı ve  adaletli  olmayı başarandır. İyi, doğru ve  güzel olmadan  mutluluğun gerçekleşmesi mümkün değildir. Çirkinlik,  yanlışlık ve  kötülük  mutluluk üretemez.  William Lyon Phelps, kimin mutlu olacağını  şöyle anlatmaktadır: “En ilginç düşünceleri olan insanlar mutludur. İyi müziği seven, iyi kitapları seven, güzel resimleri seven, güzel arkadaşlıkları, güzel söyleşileri seven insanlar ve bunları zihinsel gelişimi için kullanmayı tercih eden insanlar, dünyanın en mutlu insanlarıdır. Sadece kendi içlerinde mutlu olmakla kalmazlar, başkalarının da mutluluk nedeni olurlar.” Mutlu olmak bir sanattır, ahlaktır  ve hukuktur.

*** 

Hayatın anlamsız olması ve sorumsuz bir hayat sürdürmek, kişileri anormalleştirmektedir. Kişilerin mutlu olması için sorumluluk duygusuna ve hayatlarını anlamlı kılacak bir amaca ihtiyaçları vardır. İnsanın hayatına anlam katan amaçları olmalıdır. İnsanın büyümesine, olgunlaşmasına ve gelişmesine  katkı sağlayan amaçları ve araçları olmalıdır. Herman Hesse, mutlu olmak için sürekli olarak amaçların ve araçların peşinde koşmanın ve yolda olmanın  gerekliliğini  şu derin mısralarla anlatmaktadır: “Mutluluğu aradığın sürece,/Mutlu olacak kadar olgun değilsindir,/Ve ulaşacak kadar her istediğine./Kayıplara yakındığın sürece/Ve hedeflerin varsa durmadan yöneldiğin,/Bilemezsin huzur nedir diye./Vazgeçersen şayet her arzudan,/Ne hedef, nede istek tanıyıp/Mutluluğu artık adıyla anmıyorsan,/O zaman olup bitenlerin akışına/Dayanamaz yüreğin ve ruhun erişir huzura.”

Kaynak. Milat Gazetesi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR