Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Seyit Ahmet UZUN


İYİLİK PINARI VEYA ZİMEM DEFTERİ

Masal Terapisti Seyit Ahmet Uzun'un Yazısı;


 

Defter kapatma nedir?  Kendi kültürümüzde dayanışmanın, yardımlaşmanın, Allah'a güzel  borç vermenin başka  bir adıdır.  Zimem yani borçlar defteri denilen ve ihtiyaç sahibi, insanların ödeyemediği borçların bulunduğu defteri alıp onları bir yükten kurtarmaktır. 

 

Bir insanın sıkıntısını giderenin Allah'ta kıyamet günü bir sıkıntısını giderecektir inancı toplumda sıkıntıları yok edecek iyilik virüsüdür. Bırakın bulaşsın bulaşabildiği kadar. Hatta bulaşması için ortamlarda oluşturun ve korkmayın İYİLİK VİRÜSÜNDEN.

 

Medeniyetimiz bu açıdan çok önemli sosyal dayanışmalara imza atmıştır. Sadaka taşı uygulaması da bu açıdan dikkate değer bir uygulamadır. 

Ramazan ayı aslında konuşacağımız, paylalasacagimiz o kadar güzel konularla dolu ki, onlarla insanların yüreklerine dokunabilir, merhamet pınarının yeniden coşmasına vesile olabiliriz. 

 

Sanki dünya sadece kötülüklerle doluymuş, sadece kötülerin cirit attığı bir mekanmış gibi sürekli kötülükler haber yapılıyor. Bu da insanların kalbinin yapılan kötülüklere alışmasına ve kötülüklerin sıradanlaşmasına neden olmaktadır.  Bunun için Rabbimiz zulmün, haksızlığın dışında yapılan kötülüklerin gündemi meşgul etmemesini istemektedir.  

"Allah kötü sözün açıkça söylenmesini sevmez; ancak haksızlığa uğrayan başka. Allah her şeyi işitici ve bilicidir." Nisa/148

 

Açıkça söylenen ve alenileştirilen kötülükler Ebu Cehil tohumu gibi kötülük ekecektir yüreklere. Bunun sonucunda sadece  seyircisi olduğumuz kötülükler dünyasının içinde oyalanmaya başlayacağız. Bir oyun ve eğlence gördüğümüz dünyada kötülüklerin boy vermesini sadece sessizce izleyip sonunda o kötülüğün içinde birlikte boğuluşumuza tanıklık edeceğiz. Ve karşısına geçip öfkelendiğimiz kötülüklerin seyircisi olacağız. 

Küfrettiğimiz, kızdığımız, öfkelendiğimiz ama seyircisi (burada ahlaki değerleri, aileyi yok edecek derecece reytingi yüksek programları da anabiliriz.) olduğumuz ve dedikodusunu yaptığımız olaylar toplumu ıslah etmeyecektir. 

 

İşte bu ve benzeri nedenlerden dolayı yaşanan kötülüklerin yasalar karşısında karşılığının bulunmasına çalışılması ayrı onun reklamının yapılıp normalleştirme sürecine girilmesi ayrıdır. Kötüler ve kötülükler adaletin çözmesi gereken bir konudur. Medyanın reklam malzemesi olmamalıdır. 

 

Son günlerde ne güzel haberler alıyoruz. Birazda yapılan iyilikleri yaygınlaştıralım. İyilikler de haber olsun. Gaziantep'te, Sivas 'ta hayır sever insanlar zimmet defterlerini alıp borçları kapatmış. Burada dikkat çeken en önemli unsur iyiliğin öne çıkması iyiliği yapılanların değil. 

 

İyiliğin öne çıkıp iyilik yapanların geride kaldığı bir eylem sadece İYİLİĞİN REKLAMIDIR. Olsun ve olmalıdır da. Hep kötülüklerin mi reklamı yapılacak değil mi?

 

Kötülükleri yüksek sesle dillendirdigimizden daha yüksek sesle iyilikleri seslendirmeliyiz ki insanların kalbi yükselen seslere kulak vermekte ve etkilenmektedir. 

 

Haberleri izlemek istemiyoruz çoğu zaman, niye? Cinayet, istismar, gasp, hırsızlık gibi adı suçlar o kadar çok gündem ediliyor ki insanın yaşadığı dünyaya lanet edesi geliyor. Ama iyilikleri gördüğümüzde, dinlediğimizde ruhlarımız coşuyor ve dünyada güzel şeylerde oluyor deyip mutlu oluyoruz.  

 

Ramazan ayı iyilikler, yardımlaşma ve dayanışma ayıdır. Herkes bir insanı, bir aileyi sevindirmenin yolunu aramalı ve bunun için mücadele vermelidir. Bizi kurtaracak olan iyiliklerin yükseldiği bir dünyada yetişen iyilik nesli olacaktır. İyilik beraberinde iyiliği getirir. 

 

İşte yapılan iyiliklerin yaygınlaştırılması yüreklerimizde mutluluk ve umut pınarlarının coşmasına neden olacaktır. İyilikler yüreklerde sevgi iklimi oluşturan tatlı bir rüzgardır. 

 

Yüreklerimiz iyilik rüzgarlarıyla dolarsa dudaklarımızdan iyilik sözleri uçuşacak, davranışlarımızdan iyilik tohumları yeşerecektir.

 

"İyilik yapanları müjdele." Hac/37

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR