Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Ahmet TAŞ


İNSANİ DİPLOMASİNİN GEREKLİLİĞİ

Ahmet Taş'ın yeni yazısı;


 

Kuzey Irak'ta PKK'ya yapılan Gara operasyonunun sonucu siyaset kadar sivil hayatta da farklı yönleri ile tartışılmaya devam ediliyor.

Türkiye'de devlet ve toplum olarak Gara operasyonu sırasında 2015-2016 ve daha farklı tarihlerde ülkemiz için de yolu kesilerek kaçırılmış, tamamı sivil hallerinde kaçırılıp yıllarca dağlarda alıkonmuş 13 sivil vatandaşımızın (asker, polis, sivil vatandaşlardan oluşuyor) vurularak katledilmiş cesetlerine ulaşıldı.

Bu insanlarımız bazıları izninden dönerken, bazıları görev yerine giderken şehirlerarası yollarda PKK militanlarının yaptığı baskın ve kontroller sırasında silah zoru ile kaçırdığı insanlarımızdı. Kaçırıldıkları günden bugüne yıllardır dağlarda alıkonulan bu insanların aileleri sosyal medya yolu ile PKK'nın kaçırdığı çocuklarına kavuşma ümidi ile Diyarbakır HDP il binası önünde oturma eylemi yapan yüreği yanık, çilekeş annelerin yanında oturma eylemine de katılarak PKK'ya, kaçırılan sivilleri bırakması için çağrıda bulundular.

2015 yılında Mazlumder ve İHD başta olmak üzere birçok insan hakları kuruluşu da zorla kaçırarak elinde tuttuğu sivilleri serbest bırakması için PKK'ya çağrıda bulunmuşlar, onları umutla bekleyen ailelere destek vermek istemişlerdi. Ne yazık ki eli kanlı ve merhametten ziyade insanoğluna zulüm, katliam ve işkenceyi kendine yol edinen PKK, tüm bu insani çağrılara kulak tıkayarak bu sivil, silahsız ve masum insanlarımızı Gara da katledinceye kadar insanlık dışı ortamlarda elinde tutmaya devam etti. Silahlı kuvvetlerin operasyonunda ele geçeceklerini anlayan PKK militanları, saklandıkları mağarada rehineleri omuz ve başlarından kurşunlayarak, hiçbir savaş hukuku, dini hukuk ve insanlık vicdanında yeri olmayan bir vahşetle katlederek milletimize ve ailelerine büyük bir acı yaşattılar. Zalimce katledilen tüm rehinelerin ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum.

Tüm bu acı olaylar yaşanırken hafızam beni çok da uzak olmayan geçmişe götürdü. Sanırım 1997 yılıydı ve Refahyol hükümeti iktidarda idi. Silahlı PKK milisleri 6 askerimizi rehin almışlar ve Kuzey Irak'ta ki PKK kamplarına götürmüşlerdi. Askerlerin aileleri evlatlarının serbest bırakılması taleplerini PKK’ya iletmişlerdi. PKK yöneticileri ise insan hakları kurumlarının araya girmesi ile bunu konuşabileceklerini bildirmişlerdi. Çaresiz kalan aileler Refah Partisi Van milletvekili Fethullah Erbaş’a müracaat ederek yardım talep etmişlerdi. Daha önce Van belediye başkanlığı da yapan Fethullah Erbaş, Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Avukat Halit Çelik, İHD Genel Başkanı Akın Birdal ve gazetecilerden meydana gelen bir heyetle Kuzey Irak'ta Duhok şehrine gitmişlerdi. Buradan Birleşmiş Milletler heyetinin gözetiminde PKK kamplarına gidip uzun görüşmeler sonunda 6 askerimizi burunları bile kanamadan teslim alıp ailelerine kavuşturmuşlardı. Böylece siyasetin dışında insani diplomasi adına siyasetçilerin de işini kolaylaştıran hayırlı bir hizmet yapılmıştı.

Buna benzer bir durumda yıllar önce Suriye'de Beşar Esad rejimi tarafından zorla alıkonulan Türk gazetecileri kurtarmak için İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından uygulanmıştı. Siyaset dışı sivil diplomasi adı altında yapılan görüşmeler sonunda Suriye rejiminin elindeki gazetecilerimiz yapılan görüşmeler sonucu kurtarılarak sağ salim ülkemize getirilmişlerdi.

Acaba diyorum devlet yetkililerimiz yıllar boyunca PKK'nın elinde tuttuğu ve onlara dünyada cehennem hayatı yaşatıp sonunda canavarca katlettiği sivil vatandaşlarımızı kurtarmak için daha önceki yıllarda Mazlumder, İHD ve İHH’nın uyguladığı insani diplomasi yolunu denedi mi? Denedi ise gereği yapılmış demektir. Denemedi ise bir eksiklik var demektir. Bir insanı ölümden kurtarıp hayatta tutmak inancımıza göre tüm insanlığı kurtarmak sevabına eşittir.

Malum her şey resmiyetle, siyasetle olamıyor her zaman. Sivil ve siyasetten uzak insanlık yararına kurum ve girişimlere de ihtiyaç var.

Selam ve dua ile

Not: Aldığım bilgilere göre hükümet 13 masumu kurtarmak için İHD üzerinden insani diplomasi yürütmüş ama başarılı olunamamış. Keşke Mazlumder’i de dâhil etseydi.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR