Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


F. Yılmaz ALTUNÖZ


İNSANİ BİR DEĞER OLARAK BAYRAM

F. Yılmaz ALTUNÖZ'ün yeni yazısı;


            Yaş grubu kaç olursa olsun her insan; eğlenceye, mutluluğa ve bireysel, sosyal terapiye ihtiyaç duyar. İşte bayramlar bireysel ve sosyal terapi sunumları yapan günlerdir. Gözden kaçırılmaması gereken bir olgu ki; öncelikle semavi dinler, vahiy merkezi olarak muhataplarına bayramları sunmuşlardır. Sonra da insanlık bunun bir ihtiyaç olduğunun farkına vararak; belirli günleri bayram ilan etmişlerdir.

            Bayram insani bir değerdir. Hayvanlarda bayram etkinliklerine rastlanılmaz. Bitkiler ve taşlarda da… Üstelik bayram en küçüğü aile olan toplumsal bir olaydır. Aile ve toplumla ilişiğini kesmiş kimselerde bayram mutluluğu ve davranışı görülmez. Yalnız olan, yalnız kalan; üstelik bu yalnızlık ister teknolojik yalnızlık, isterse dağ başında ya da ormanlarda olan bir yalnızlık olsun; bu kimseler bayramsız insanlardır. Bilgisayar/internet yalnızlığını yaşayanlar; yalnız yaşarlar ve yalnız ölürler.

            Ama bayram bir ihtiyaçtır. Fıtri bir olaydır. Bu ihtiyacı para, orman ve deniz karşılayamaz. Ancak yaşamın bayramlaşması için; maddi ve manevi unsurlara ihtiyaç vardır. Açlıktan kıvranan bir insanın, tedavi imkânı bulamayan bir kimsenin, gelir seviyesi açlık sınırının altında olan bir ailenin, adaleti dilenen bir toplumun; bayram ile tanışması ve buluşması mümkün değildir. 

            Ekmek bulamayanların pasta yediği bir ülkede! Ahlak ve iffetin yatak odasında bırakıldığı bir toplumda, insanlığın mülteci konumuna düşürüldüğü ve öldüklerinde bir mezarları bile olmayanların var olduğu bir dünyada; bayramlardan söz etmek asla gerçekçi olmayacaktır.

            Yine de bayram günleri bir fırsat sunar muhataplarına. Düşünmeyi, anlamayı ve paylaşmayı hatırlatır. Sıfırdan bir bayram inşa etmek ve genel kabulünü sağlamak çok zordur. Hatta imkânsız gibi. Ancak var olan, milletlerin kaderiyle yaşıt olan ve semavi bir karakter taşıyan günlerin değerini ve kıymetini bilmek gerek. Bayrama dönüştürmek gerek. Bayramımız sınır tanımasın ve küresel olsun. Ve kabirlere kadar uzansın…

            Semavi bayramlardan bir bayram olan kurban bayramı;

büyüklere saygının küçüklere sevginin,

yetimlerin başının okşanmasının,

paylaşmanın, yakınlaşmanın,

yardımlaşmanın ve muhabbetin adıdır.

O halde bayramlaşalım.

            Kurban bayramınız mübarek olsun.                        

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR