Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Ahmet TAŞ


İNSAN HAKLARI NEYİ HATIRLATIYOR

Yazarımız Ahmet Taş'ın "yeni" yazısı...


Dünya kuruldu kurulalı yaratılmışlar dünyada yaşayanlar (Canlılar, cansızlar) hepsi de Allah'ın koyduğu yasalar çerçevesinde hayatını devam ettiriyor. (Doğuyor, yaşıyor, ölüyor)

Bizim inancımıza göre Allah'ın yarattıkları içinde en kıymetli varlık insandır ve Allah’ın insana biçtiği rol onun emirleri çerçevesinde yeryüzünü imar etmektir. Bu anlamda insan, Allah'ın arzını onun yarattıkları için imar etmekle yükümlü halifeleri, temsilcileridir.

Allah'ın gönderdiği tüm peygamberler insanlara Allah'a layıkı ile halife olmaları, fitne fesat çıkararak yeryüzünü ifsat etmemeleri için uyarılarda bulunmuşlar, nasihat etmişlerdir.

Yaratıcının emirlerini bir kenara bırakıp kendi heva ve hevesinin kulu olan insanoğlu yüzyıllar boyu kendi menfaatleri için insanları öldürmüş, soykırımdan geçirmiş, mallarına el koymuş, köleleştirip kendilerine hizmetkar kılmışlardır.

Yüzyıllar boyu sömürdükleri insanlara zulmeden insanoğlu (Özellikle batılı toplumlar) kendi aralarındaki insanlık dışı mücadelelerde (Savaşlar) on milyonlarca insanın ölümüne, sürgüne gönderilmesine topluca katledilmelerine, aç susuz, çıplak kalıp perişan olmalarına sebep olmuşlardır.

Dünyanın doğusunda, batısında, kuzeyinde, güneyinde yüzyıllar boyu mezhep ve din savaşları, iktidar mücadeleleri ve işgal girişimleri sonucu başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere insanlar, insan olması gereği kazandığı haklarından mahrum bırakılmıştır.

İslam dininin dünyaya gönderilmesi ile birlikte kutsal kitabımız, hayat rehberimiz Kuran'ı Kerim'in birçok bölümünde ve Hz. Peygamberin Veda Hutbesinde de Allah'ın insanların insan olarak yaratılmaları gereği verilip korunması gereken haklarını bildirmiştir. Adaleti ayakta tutma gayretinde olan İslam toplum ve devletlerinde bu emirlere uygun uygulamalar yapılmaya çalışılmıştır. Böyle olunca da insanlık saygı bulmuş, kıymet kazanmıştır.

Batı ülkelerinde yüzyıllar boyunca kendisi dışındakilerini insan saymayıp yüzyıllarca sömürü, savaşlar ve köleleştirmelerle insanlara zulmeden insanlık, on milyonlarca insanın hayatını kaybettiği Birinci ve İkinci Dünya savaşlarından sonra 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini yayınlayarak insanlara değer verme yolunda adım atmaya çalışmıştır. O günden bugüne 10 Aralık günü İnsan Hakları Günü olarak Batıda olduğu gibi ülkemizde de kutlanır. 10 Aralık günü resmi kurumlar ve konuyla ilgili sivil kurumlar programlar yapıp beyanatlar yayınlarlar.

Bu yıl da 10 Aralık İnsan Hakları Günü sebebiyle hükümet kanadında, valilikler bünyesinde, sivil kurumların çalışmalarında insan hakları ile ilgili (Beyanatlar, konferanslar, basın bildirileri dahil) etkinlikler yapıldı. Ama her ülke ve kurum temennilerini dile getirirken iğneyi kendine batırıp kendinin bu konuda yapması gerekenleri ve planlayıp yapacağını dile getireceğine pek rastlanmadı.

10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle Kayseri’mizde kurumların verdiği beyanatlar dışında iki etkinliğe şahit olduk. Biri Kayseri Valiliği İnsan Hakları Kurulu’nun İl Kültür Müdürlüğü salonunda düzenlediği programdı. Programda Erciyes ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi hocalarından iki değerli akademisyen sunumları ile katılımcıları insan hakları konusunda bilinçlendirdiler.

Diğer program tamamen sivil organizasyon ile Mazlumder Kayseri Şubesi ve Kayseri Afgan Mültecileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin Kocasinan Kafe’de düzenlediği programdı. Programda Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde yaşayan insan hakları ihlallerini ortaya koyan fotoğraf sergisi, raporlar sergilendi. Mazlumder Şube Başkanı Ahmet Taş, Afgan Derneği Başkanı Dr. Zakıra Hekmat konu ile ilgili açıklamalar yaptılar. Kayseri Barosu eski başkanlarından Avukat Fevzi Konaç ve İlahiyatçı Mehmet Ayman farklı yönleri ile insan hakları konusunda sunumlar yaptılar.

Festival havasında geçen kahvaltı ve gıda kermesinin de olduğu yüzlerce misafirin katıldığı insan hakları gününde yapılan bağışların Afganistan'daki mazlumlara gönderildiği anlamlı program için Mazlumder ve Afgan Derneğini, emek veren hanımları, misafirleri ve katılımcıları tebrik ediyorum. Temennim sadece 10 Aralıkta değil her gün her zaman insanlarının haklarının hatırlanması ve insanca yaşamaları için gerekli tüm tedbirlerin alınmasıdır.

Selam ve dua ile

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR