Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Ahmet TAŞ


İLGİYE MUHTAÇ BÖLGE, DOĞU ANADOLU

Yazarımız Ahmet Taş'ın "yeni" yazısı...


Ülkemizin tüm bölgeleri farklı iklim, bitki örtüsü, gelir kaynakları ve kendine özgü karakter ve kültür yapısına sahip insanların yaşadığı coğrafyalardır.

Her bölgenin de birbirinden değerli kültür ve tarihi zenginlikleri olup, bunlar mutlaka gezip görülmesi bilgi ve fikir sahibi olunması gereken yerlerdir. Ege'nin kendine özgü, İç Anadolu'nun kendine özgü, Marmara, Karadeniz, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'nun kendine özgü gezip görülmesi gereken her biri diğerinden değerli hazineleri vardır.

Cumhuriyetten sonra belki de uzun zaman çektiğimiz yoksulluk sebebiyle her biri birbirinden güzel tarih, kültür ve tabiat hazinelerimizi bizim insanımız gezip göremedi, bu konuda bilgi ve görgü sahibi olamadı. Son 20-25 yılda ülkemizde milli gelirin artması bizim insanımızın da tıpkı batılılar ve Japonya Çin, Kore gibi devletlerin vatandaşları gibi gezme, görme, araştırma merakı yaygınlaşmaya başladı.

Artık sadece deniz kenarlarında değil tarih, tabiat ve kültür zenginliği olan bölgelerimize gezi ve araştırma amaçlı seyahatler düzenlenmeye başlandı. İnsanlarımız artık Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve diğer bölgelerimizin zenginlikleri ve insanını tanıma, görme amaçlı gezmeye başladı. Bu durum hem bölgelerarası insanlar arasındaki tanımamaktan kaynaklanan önyargıların yıkılmasına hem zenginlikleri tanımaya hem de yeni dostluklar kurulmasına zemin hazırlamaya başladı.

Mazlumder Kayseri şubesi üye ve gönüllülerine yönelik olarak geçen hafta sonu 20, 21, 22 Ağustos günlerinde ülkemizin fazla ziyaret edilmeyen Kars ve Erzurum illerine bir tarih ve kültür gezisi düzenledi. İki gün Kars, bir günde Erzurum illerini kapsayan geziye katılanlar bölge hakkında oldukça olumlu izlenimlerle döndüler.

 Kars'ta 2 gün boyunca kışın suları donan üzerinde atlı kızak turları yapılan Çıldır Gölü, Birinci Dünya Savaşı'nda 90 bin askerimizin donarak şehit olduğu Sarıkamış Şehitliği ve şehir ziyareti yapıldı. Ardından yürekleri sızlatan savaş sahnelerinin sergilendiği Kafkas Şehitleri Müzesi ziyareti, Kars'ın manevi mimarlarından Hasan Harakani Türbesi, Kars Kalesi, Fethiye Camii, tarihi Kars şehri ve yeni Kars şehri gezisi, Kars Çarşısı ziyaretlerinde yöreye özgü başta Kars kaşar peyniri olmak üzere süt mamülleri alışverişi  esnafın ve Kars insanının yakın ilgisi ziyarete katılanları oldukça memnun etti.

Kars ziyaretinden sonra dönüş yolunda ziyaret ettiğimiz Erzurum'da değerli insan Prof. Dr. Mustafa Ağırman, kendisi karantinada olmasına rağmen ekibimize börek ikram etmesi Ulu Camii, Çifte Minareli Medrese, Kuyumcular Çarşısı, Taşhan ve Yakutiye Müzesi ziyareti beğenilmeye değerdi. Ayrıca Erzurum'un manevi mimarlarından Abdurrahman Gazi'nin türbesini ziyaret ederek dua etmek de ayrı bir manevi hazdı.

3 gün süren iki günü Kars bir günü Erzurum ilinin ziyaret edildiği gezi sonunda katılımcılar şunu söylediler. Biz Doğu Anadolu'yu bilmiyor muşuz bu bölge hakkında yanlış kanaatlere sahip olmuşuz. Eğer buraya bir daha gezi düzenlenirse mutlaka yeniden geliriz. Ben de diyorum ki memleketimizin her bölgesinin ayrı güzellikleri var, bugüne kadar edindiğimiz tüm önyargıları kenara bırakarak başta Doğu Anadolu (Kars, Ağrı, Erzurum, Van ve diğer şehirler) olmak üzere tüm bölgeleri gezelim. İnsanlarla tanışıp görüşelim, yeni dostlukların, kardeşliklerin kurulmasına yol açalım. Turizm şirketlerimiz, sivil toplum kurumlarımız mutlaka batıya olduğu kadar doğuya da geziler düzenlemeliler.  Unutmayalım gitmediğimiz, sahip çıkmadığımız yerlere başkaları sahip çıkar. Zira hayat boşluk kabul etmez.

Selam ve dua ile

Kaynak: Her Taraf

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR