Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Ahmet TAŞ


İLÇELERE DE YAŞLI BAKIM MERKEZLERİ

Yazarımız Ahmet Taş'ın "yeni" yazısı...


Ülkemizde son yıllarda geç evlilik, evlilik dışı birlikte yaşama ya da evlenmeme nedeniyle nüfus artışımızda hızlı bir azalma görülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı nikah merasimlerinde en az 3 çocuk sözü almaya çalışsa da ne yazık ki bunun yeterince karşılık bulmadığı ortaya çıkmış bulunuyor.

Buna karşılık erkek ve kadınlarda ömrün uzaması sebebiyle 65 yaş üzeri nüfusumuzda hızla yükselme ortaya çıkmış bulunuyor. Kamuoyuna yansıyan istatistik bilgilerine göre bu gruptaki insanlarımızın sayısı 9 milyonu geçmiş bulunuyor. Yani ülke nüfusumuzun %10’unu geçmiş durumda.

Şehir nüfusunun hızla artıp kırsal nüfusun azalması, büyük aile yapımızın hızla azalıp çekirdek aile sayısının artması, evlatların çoğu zaman ebeveynlerinin uzağında iş güç sahibi olup yaşaması ve diğer sebeplerle yaşlanan nüfus, yalnız yaşamak zorunda kalıyor. Bu durum yaşlı bakım merkezlerini ya da evde bakım hizmetlerinin ihtiyaç haline gelmesine sebep oldu.

Bunlara bağlı olarak imkanı olan insanlar yaşlılarına evde bakım için elemanlar bulmaya ya da yaşlılarını yaşlı bakım merkezlerine, huzurevi ya da ikinci bahar evi denen merkezlere bırakmaya başladılar. Bu durum özellikle evlat torun ve yakınları ile sıkı irtibatlı insanlar için kabul edilir, kolay bir durum olmasa da hayatın ve şartların gereği olarak kabul etmek zorunda kalıyorlar.

Şehir merkezlerinde sağlık hizmetlerine kolay ulaşması sebebiyle kabul edilebilir bir durumdur bu ama ilçelerde yaşayan bu imkanları olmayan yerleşim birimlerindeki ileri yaşta insanlarımız için ileri yaş hayatı zorluklarla dolu bir hayat olarak ortaya çıkmış bulunuyor.

Geçenlerde bir arkadaşım ilçe merkezlerimizden birinde merkeze yakın yerde olan evini ve bahçesini huzurevi ya da yaşlı bakım merkezi olarak bağışlamak istediğini söylemişti. Özellikle yurt dışında çalışan ve emekli olanı çok olan bu ilçede bu tür tesislerin bir ihtiyaç olduğunu, insanların çevrelerinden kopmadan ömürlerini burada tamamlamalarının önemine vurgu yapıyordu.

Sahi yaşlı bakım merkezleri neden şehir merkezlerinde yapılır ki ilçelerimiz ve ona bağlı köylerimizde de yaşayan insanlar içinde ilçe merkezlerinde yaşlı bakım merkezleri ve huzurevleri yapılsa. Zaten sosyal güvencesi olmayan, emekli geliri olmayan vatandaşlarımız yok denecek kadar az. Maaşlarını kuruma yatırırlar tüm bakımlarını kurum üstlenmiş olur. Bu insanlarda çevreleri ile irtibatlarını koparmadan bir hayat yaşarlar aynı zamanda yeni bir istihdam kapısı da açılmış olur. Zaten toplum yapımız ve hayat anlayışımızda bunu ihtiyaç haline getirmiyor mu.

Ne diyelim bizden söylemesi, duymak yetkililerimize.

Selam ve dua ile

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR