Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Ahmet TAŞ


HELALLEŞME KOLAY OLMAYACAK

Helalleşme kolay değil ömrünün en güzel çağında devlet gücü kullanılarak inancından ve dine uygun kıyafetinden dolayı okulundan, mesleğinden mahrum bırakılacaksın. Senin için inancından vazgeçmen adına ikna odaları kurulacak, ikna odalarının mucidi Nur Serter daha sonra milletvekili yapılacak ve bu anlayış seninle bir araya gelip helallik talebinde bulunacak.


Siyasette helalleşme tartışmaları devam ederken toplumda bunun çok kolay olmayacağı da anlaşılmaya başladı.

Gerçekten de kolay değil. 100 yıla yaklaşan Cumhuriyet dönemi. Bu dönem içinde yeni bir toplum inşa etme adına dini hayata, kültür hayatına, tarih, örf adet, geleneklere devlet gücünü kullanarak amansız bir savaş açılmış, yargılamadan idamlar (İstiklal Mahkemeleri) hukuksuz yargılamalarla idamlar (27 Mayıs 1960 Başbakan Adnan Menderes ve bakanları)

Hukuk ayaklar altına alınarak toplu katliamlar(1937-1938 Dersim) toplu idamlar (12 Eylül 1980) topluma öcü gösterilerek insanların siyasetten, eğitimden ve dinini yaşamaktan mahrum bırakmaları (28 Şubat 1997 postmodern darbe dönemi)

Ülkede anayasa, kanunlar, yönetmelikler yok sayılarak ya da gücü elinde bulunduranların isteklerine uygun olarak yorumlanması ile ülkenin insanlarına reva görülen zulüm, işkence, aşağılama, yoksayma şeklinde ortaya konan haksızlıklar. Tüm bu olaylar yaşanırken kendini cumhuriyetin kurucu ideolojisinin sahibi gören kesimin yaşananlara seyirci kalması ya da destek vermesi sonunda. Yapılan haksızlıklara ve ona destek verenlere karşı toplumda bir kin ve öfke ortaya çıktı. Bu insanlara gelin helalleşelim demek elbette kolay karşılık bulacak bir teklif değil, olamaz da.

100 yıla yakın bir zamandır kendi ülkesinde devlet gücü ya da onu kendi amaçlarına uygun kullananların haksız baskılarına maruz kalmış gönlü kırık insanlar, helalleşme tekliflerine kolay yanaşmayacağa benziyorlar

Geçen günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da içinde bulunduğu bir heyet bir toplantı için Kayseri'ye gelmişlerdi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 28 Şubat döneminde mağdur edilmiş başörtülü bir vatandaşın evine ziyarete gitmek istediği teklifi bana ulaştı ve konuya yardımcı olmam talep edildi. Genel başkan Kılıçdaroğlu aileye selam verecek ve helalleşecek şeklinde idi teklif.

Kayseri'de bu durumda olan gönlü kırık çok hanım kardeşimiz var diye biliyorum ben. Tanıdık hanımlara konuyu ilettiğimde kendi aralarında uzun uzun müzakere etmişler sonuçta görüşme teklifini çektikleri acıları bir daha hatırlamamayı da düşünerek reddetmeye karar vermişler.

Gerçekten kolay da değil ömrünün en güzel çağında devlet gücü kullanılarak inancından ve dine uygun kıyafetinden dolayı okulundan, mesleğinden mahrum bırakılacaksın. Senin için inancından vazgeçmen adına ikna odaları kurulacak, ikna odalarının mucidi Nur Serter daha sonra milletvekili yapılacak ve bu anlayış seninle bir araya gelip helallik talebinde bulunacak.

Toplumda onlarca yıl yaşanan kutuplaşma, devlet gücünü eline geçirenlerin bunu adaletle, liyakatla kullanma yerine kendi ideolojik emelleri ve taraftarları menfaatlerini tatmin yönünde kullanmaları mağdur edinenler nezdinde gönül kırıklığına sebep olmuş bu kırgınlığı gidermek de kolay olmuyor.

Bu konuda iktidarı ile muhalefeti ile siyasi partilerimize, kamu gücünü elinde bulunduran bürokrasimize, yerel yöneticilerimize, sivil toplum kurumlarımıza, medyamıza, kanaat önderlerimize, vicdanı olan tüm insanlarımıza büyük görevler düşüyor.

Unutmayalım bu ülke hepimizin ve hepimize yeter. Hep beraber olursak kırmadan, dökmeden hakaret edip ayrıştırmadan, siyasi kazanç adına itham etmeden (Hain, terörist, alçak, şerefsiz tabirlerini kullanmadan) birlikte yaşayabilmenin yollarını bularak, kırgınlıkları atıp helalleşerek geleceğe yürüyebiliriz.

Selam ve dua ile

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR