Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Ömer Naci YILMAZ


TEKNOFEST KÖRLÜĞÜ

Yazarımız Ömer Naci Yılmaz'ın "yeni" yazısı...


 

Teknofest, ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirmek için yola çıkan, ülkemizde milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik öneme sahip kurum ve kuruluşların paydaşlığında düzenlenen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivalidir. Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında dünyanın en büyük teknoloji yarışmaları gerçekleştirilmektedir.[1]

Teknofest, gençlerimizin imkân verildiğinde, destek olunduğunda neler yapabileceğinin en güzel örneklerini ortaya koymaktadır. Yıllar yılı uçurtma yapıp uçuran dedelerin torunları bugün gökyüzünde neler uçuruyorlar neler. Belediyelerin uçurtma şenliklerinden teknoloji festivallerine geçiş bir vizyon meselesidir. Anıtkabir bayrak direğinin ipini yaptık diye bayram edenler, şu festivallerdeki gelişmeleri nasıl görmezden gelebiliyorlar el insaf diyoruz. Yıllarca beyin göçü edebiyatı yapanlar, fırsatını bulduklarında sadece beyinleriyle değil, aynı zamanda kalpleriyle de göç edebilmektedirler. Aydın dedikleri hainlerin nasıl göç ettiğini hepimiz biliyoruz. Ancak beyin göçü edebiyatı yapanlar, geri dönen gençlerimizden asla haberdar değillerdir, haberleri olsa da dile getirmezler. ABD’de General Motor’da üst düzey görev yapan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, Reis’imizin davetiyle ülkeye dönmekte, aziz milletimize hizmet etmekte tereddüt etmemiştir. General Motor’a ülkeye dönmek için istifa mektubunu sunduğunda şirket yetkilileri bırakmamak için önüne açık çek koyarlar, teşekkür eder ve boş çek koçanını masada bırakır. Malum güruhun bundan haberi var mıdır? Olsa da görmezler, işitmezler, hissetmezler; zira…

Ülkenin gelişmişliğine, kalkınmışlığına dair gelişmeler, ne yazık ki muhalefetin hasetlik nazarına maruz kalmaktadır. Muğla’nın Datça belediyesi denize on tonluk balık heykeli indirirken, dünyanın en büyük 5.gemisi olan Abdülhamit Han Sondaj Gemisi de ilk sondaj çalışmalarına başladı. Ne muhalefet, ne onların besleme basını dünyanın tüm bakışlarını çevirdiği koskoca Abdülhamit Han Sondaj Gemisi’ni görmediler, görmek istemediler. Es kaza kanal kanal gezerken teknoloji harikası bu gemiye denk gelseler, hemen kanal değiştirirler. Nasıl bir hasetliktir ki bir kez olsun maşallah diyemiyorlar. Bunun için Allah, böyle büyük hizmetleri onlara nasip etmiyor. Aradaki vizyon ve misyon farkı bu olsa gerek... Siyasette bakar körlük, bugünün meselesi değildir. Bu bir zihniyet meselesi olduğu için aslında çok da şaşırmamak lazım. Ancak yine de zorumuza gidiyor. Oysa bunlar sadece bugün kör olmadılar, sadece bugün sağır olmadılar, sadece bugün hissiz olmadılar. Dün böyleydiler, bugün de böyleler. Rahmetli Adnan Menderes, Yassıada’da mahkemede bu hakikati şöyle ifade etmiştir: “Esasen öteden beri milletçe kalkınmamızın düşmanı kesilmediler mi? Şimdiye kadar memleketin muvaffakiyetlerinden birisini dahi kâle alıp bahsettiler mi? Türk milletinin zekâ ve gayretinin mahsulü olan bin bir eserden birisine bile başlarını çevirip baktılar mı? Milletin olan her güzel şeyin birisini dahi benimsemek faziletini gösterdiler mi? Hayır. Aksine olarak her muvaffakiyeti bir felaket, her güzel ve muhteşem eseri bir zarar diye göstermek için seneler ve senelerdir nasıl çırpındıklarını milletçe bilmiyor muyuz?”  Rahmetli Menderes’in yakındığı zihniyet ile bugünkü malum zihniyet arasında bir fark var mı? Bir ilerleme, bir gelişme, bir yenilenme var mı? Maalesef aynı tas aynı hamam..

Malum zihniyete bir tavsiyemiz olacak. Hava haritalarına sadece satılık arazileri ve arsaları görmek için bakmayın, eğer gözleriniz bozulmayacaksa yirmi yıl önceki hava haritaları ile bugünkü hava haritalarını yan yana getirin de Türkiye’nin nasıl kalkındığını, geliştiğini, büyüdüğünü görün. Fabrikalar, Barajlar, Santraller, Spor Salonları, Statlar, Demiryolları, Karayolları, Hava Limanları, Millet Bahçeleri vd.

Teknofest, bu yıl Karadeniz’in incisi Samsun’da 30 Ağustos- 4 Eylül 2022 tarihlerinde yapılacaktır. Teknofest’in Samsun’da yapılmasında emeği geçen Samsun Valisi Sayın Zülkif Dağlı’ya, rahatsızlığına rağmen gençlerimizin heyecanına ortak olan ve onları yalnız bırakmayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Demir’e ve Samsun Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mahmut Aydın’a teşekkür ediyoruz. “Savaşan İHA” yarışmaları Samsun Üniversitesi Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde yapılmaktadır. Buradaki yarışmaya katılan ve istikbalin olduğu gökyüzüne sadece bakan değil, burada biz de varız deyip rol alan,  emek veren tüm gençlerimizi tebrik ediyoruz.

Yıllar yılı bu memlekette üniversiteler, bilimden, teknolojiden uzak ideolojik işlerle uğraştı. İşte Samsun Üniversitesi, Türkiye’mizin kalkınma ve teknoloji hamlesinde bir üniversitenin neler yapabileceğini hem Türkiye’deki üniversitelere hem de dünya üniversitelerine göstermiştir.

Tebrikler Samsun Valiliği, tebrikler Samsun Büyükşehir Belediyesi, tebrikler Samsun Üniversitesi Rektörlüğü.

 

[1] Teknofest’in kurumsal sitesindeki tanıtım ilgisidir.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR