Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


İsmail Hakkı Güleç


ESKİ NESİL YENİ NESİL

Yazarımız İsmail Hakkı Güleç’in "yeni" yazısı...


Nesil Bir kimsenin zürriyeti, evlât ve torunları, soy, sülâle, döl gibi anlamlara gelen bir kavramdır. Her kuşak bir nesildir. İnsanoğlu nesilden nesile devri devren etmektedir.

Her neslin kendine özgü iyi veya kötü şartları ilkeleri vardır. Biz Türkçede buna kuşakta diyoruz. Bizim kuşak tabiri sıkça kullanılan bir kavramdır.

Buna bir şekilde yaşıtta diyebiliriz. Birbirlerine yakın yaşta olanlara yaşıt, aynı kuşak, aynı nesil denilmektedir.

Toplumumuzda sıkça kullanılan yeni nesil eski nesil bu yazının konusu. Nesiller arasında çeşitli farklılıklar her daim var olmuştur.

Hiçbir nesil bir diğerini beğenmez. Buna kuşak çatışması denir. Her kuşağın şartları ki; gerek yaşam şekilleri, gerek yeme, içme kültürü, gerek giyim, gerekse konuma kültürü birbirinden farklı olmaktadır.

Buradaki anormal olan durum ise; kuşak çatışması, birbirini anlamama, yok saymadır. Her nesil bir diğerini anlamaz çünkü şartlar farklıdır. Bundan çok değil yüzyıl önce yaşamış bir kişiyi getirseniz o bugünkü yaşamı anlayamaz, bir türlü uyum sağlayamaz.

Çünkü onun yaşadığı çağ, zaman, şartlar çok farklıydı. Bugün ise çok farklı... Bir olayı kendi bağlamında değerlendirmek gerekli… Bunun sosyolojik, psikolojik, ekonomik, fizyolojik birçok sebebi söz konusudur.

Meseleyi o günkü şartlarda, kendi yerel şartlarında ele almalıdır. Bir de her toplumun kendine has bir yaşam şekli, tarzı vardır.

Kimi kaynaklarda 1996 yılından itibaren gösterilse de Z kuşağı, milenyum çocukları olarak biliniyor. 2000 yılından günümüze kadar olan zamanda doğmuş kişiler Z kuşağına dahil ediliyor.

Teknolojinin kucağına doğan bu nesil, 'intenet kuşağı' olarak da adlandırılıyor. Son derece iyimser olmalarının yanı sıra pek hırslı değiller. 21. yüzyılın ilk nesli olan Z kuşağının, teknolojinin ilerlemesi sebebiyle diğer kuşaklara göre daha uzun yaşamaları bekleniyor.

Bu olumsuz özellikler zaman zaman X kuşağı ve Y kuşaklarıyla çatışmaya da yol açar. X ve Y kuşağı, Z kuşağının olgusallıktan uzak davranışları sebebiyle sıklıkla çatışır. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse, gözünüzün önüne aralarında 10 yaş fark olan iki kardeşin yaşadığı çatışmayı veya ailesiyle sürekli bir anlaşmazlık düzleminde bulunan Z kuşağına ait çocuklar özgürlüklerine ve bağımsız olmaya oldukça düşkündürler. Kendilerinin başaramayacağı hiçbir şey yoktur.        

Televizyon reklamlarında da sıklıkla karşılaşılan 'Impossible is nothing' tarzı reklam sloganlarının hedefi tam da Z kuşağıdır. Toplumsallaşmadan çok bireyciliğe önem verir. Kuralların onlar için bağlayıcılığı yoktur. Birçoğu, ailelerinin veya akrabalarının izinden gitmek yerine kendi yollarını çizmek ister.

Geçimlerini sağlamak için yaptıkları işler onlar için sadece gün içerisindeki sıkılma zamanıdır. Çaba harcamak, özveri sergilemek Z kuşağına göre değildir.

Burada davetçi bir müminin dikkat etmesi gereken bir hususta; her nesli kendi içine değerlendirmesidir. Üslubunu, metodunu ona göre ayarlasın.

Bizim vazifemiz neslin inşası arzın imarı olmalıdır. Nesli muhafaza etmektir. Nesli her türlü kötülük, ahlaksızlık, fitne fücurdan korumak… Mesela eski nesiller daha dinlerine düşkün, bağlı idiler. Gitgide maalesef nesiller dinden soğudu, koptu.

Eski nesiller de aile çok önemli bir kavramdı. Akrabalık bağları hakeza... Şu anki nesilde bu kavramlar hak getire. Büyüğe saygı, merhamet, küçüğe sevgi bu nesilde çok çok yara aldı. Bağlar koptu, ipler koptu. Akıllar, kalpler sırf dünya için çarpıyor, atıyor.

 Günübirlik yaşayan, keyfine, zevkine düşkün, haz ve hız peşinde, saygısız  bir nesil. Okumayan, araştırmayan, anlamayan bir nesil...

Bu yeni nesli iyi tahlil etmek, hastalıkları iyi teşhis edip ona göre uygun bir tedavi uygulamak zorundayız. Nesiller arasındaki uçurumu açıcı tutum ve davranışlardan şiddetle kaçınmak gerekir.

 Bu konuda Akif bir şiirinde şöyle der;

Asım’ın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek;

İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek!”

Demektedir

 "Andolsun, sizden önceki nesilleri, resulleri kendilerine apaçık deliller getirdiği halde, zulmettikleri ve iman etmeyecek oldukları için yıkıma uğrattık. İşte Biz, suçlu-günahkar olan bir topluluğu böyle cezalandırırız." (yunus13)

"Sonra onların arkasından öyle nesiller türedi ki, namaz (kılma duyarlılığın)ı kaybettiler ve şehvetlerine kapılıp-uydular. Böylece bunlar azgınlıklarının cezasıyla karşılaşacaklardır. " (Meryem 59)

Selam ve dua ile

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR