Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


ZEYNEP KILIÇ


Erbedaş Direkhana Bu İş Böyle Giderse Sonumuz Timarhana

Zeynep Kılıç'ın "yeni" yazısı...


Bizdeki küre, top, anlamlılarını karşılayacak bir sözcük olan Kürretü’l kadem söz öbeği Arapçada futbol için kullanılır. Arap dünyası, Arapların Kasü’l Arap (Arap kupası) dedikleri Kaasü’l Alem, dünya kupası neredeyse Ukaz panayırını (eski Araplarda bir panayır) andırır gibi bir dünya kupasına ev sahipliği yapmaktadır. Gerçekten çok renkli sahneler yaşanıyor.  Dünya sanki spor oynuyor değil spor yoluyla birbirleri ile üstünlük savaşını veriyor gibi.

Zannımca futbol, futbol olalı görmedi böylesi renkli böylesi heyecan ve aksiyon dolu bir dünya kupası turnuvası.

Galiba dünya kupası maçlarından ciddi ciddi oturup baştan sona kadar izlediğim tek maç İran Amerikan maçı oldu.

Maçtan en çok kulağımda şu isimler çınladı durdu. Amerikan kanadında doğum günü olan Yunus Musa’nın da aralarında olduğu takım, İranlı Mehdi, Muhammed’i, Rezai gibi forvetlere tüm güçleri ile yüzde 61’lik bir hakimiyetle baskı kuruyorlardı. Maç çok heyecanlıydı gerçekten ben bile nefesimi tuttum saniyeler dakikalar futbolcuların ayağında yuvarlanan top gibi havada uçtu gitti. Ve skor ABD 1, İran 0.   

ABD’li futbolcu Antonee Robinson ise Amerika’nın galibiyeti sonrasında İranlı futbolcu Ramin Rezaian’a sarılarak teselli etti. Kimileri buna işte spor işte centilmenlik yorumunu yapsa da Amerikalı adam üstünlük kuramadıklarına, çarmıha girdirtmedikleri babaları bile olsa önünde eğilemezler bu da ayrı bir mevzu.

Bu olay uyurgezer Biden’ı bile kendine getirdi. Biden ağır aksak kürsüye koştu.

Hey, hey, hey USA (yues) one 1, İreeen (İran) ziro, 0 oyun bitti. USA, USA, işte ABD bu büyük bir oyun. Antrenörle oyuncularla konuştuğumda bunu yapabilirsiniz dedim. Evet dediler başardılar. Yaptılar. Tanrı onları sevsin.

Bidenin bu tavrı Katar Hollanda maçı öncesi İbrahim Tatlıses’in haydi söyle onu nasıl sevdiğimi haydi söyle rüyalarda gördüğümü şarkısını dünya kupasına montaj etmesini andırır gibi bir şeydir. Herkes de bunu montaj değil gerçek sanıyor. Tamam İbrahim Tatlıses Arap dünyasında çok tutulduğu bir gerçek ama montaj montaj olalı görmedi böyle kral bir montajı. Bu montajın hali şuna benzer sosyal medyanın birinde işte konuşulan transfer diye. Neymiş efendim Ronaldo’nun yeni takımı Amed spor oldu. İlk açıklaması. Beni buraya getiren tek sebep Amedin tarihi, kültürü, misafirperverliği oldu sözlerini kullandı. Ahahaha bizimkiler ne içiyorlar ya. Hayaller, hayatlar bunu geçin de ama gerçekte olan ise Amed sporun stadyumları için Diyarbakır’ın Sur ilçesinde silahlı saldırıya uğradıktan sonra 49 yaşında öldürülen Kürt asıllı hukukçu Tahir Elçi ismini kullanacaklarına karar vermeleridir. Al Rihal isimli resmi müsabaka topunda bulunan connected ball teknolojisi sayesinde Uruguay ağlarına giden golde Ronaldo’nun topa temas edip etmediği tartışılırken

 

Cristiano Ronaldo, Suudi Arabistan temsilcisi Al-Nassr ile yıllık 200 milyon Euro ücret karşılığında 2,5 yıllık sözleşme imzalamak üzere haberler, havadisler. Neymiş meğer bu Hristiyano. Türk kafası hemen TL’ ye çevirmişler 5000 milyon euro = 9.669.500.000,00 Türk lirası. Veee ne yaptınız da Ümeyye bin Halef Hz. Ebubekir’e Bilal’i köle niyetine satarken bu kadar dinar dirhem istememiş. Çünkü Ümeyye bin Halef sadece bedenini değil ruhunu da satın aldığı sandığı Bilal’in ruhu çoktan özgürlükler diyarında raks ediyordu. Bedenini tutsa ne çıkardı

 

Hani bizde stadyuma mermiler, fişekler nasıl girdi muhabbeti yapılırken bakın adam stada nasıl uçuyor. Fransa Tunus maçı sırasında kanı deli akan bir Tunuslu taraftarın Al Thumama stadyumuna atlayıp Flitsin bayrağını koşarak dalgalandırıyor. Herkes şaşkın peşine takılıyorlar fakat genç taraftar coşuyor sahanın ortasında görevlilerin elleri arasında bayrakla birlikte takla üstüne takla atarak dünya ile dalga geçiyor. Apar topar onu ayaklarından ellerinden tutup stadın dışına taşıyorlar. Fakat bir başka heyecanlandırıcı sahne ise Fas’ın oyuncularının Kanada karşısında oynarken titrek ellerle dua etmeleri nihayetinde 2. 1 galip gelmeleriydi. Forvetler topluca secdede Filistin bayrağı yine başlarda.

Hadi kendimize gelelim biraz, Alex Fenerbahçe’ye kendi evime dönmeye çalışıyorum denilirken durup dururken mi Ali Koç Şükrü Saraçoğlu stadının ismini Atatürk ismi ile değiştirmeye karar vermiş yoksa Cumhuriyet elden gidiyor diye mi. Ya Ak Partinin İstanbul buluşması için Galatasaray Nef stadyumunu seçmesi tesadüf mü? Binlerce Ak Partili çeki çeki barané bahar şirinest (damla damla ey yağmur bahar şirindir), der yad darem tu ra (sen hep yadımdasın) tacikçe söylenen müziğin Türkçeye uyarlamasıyla seni bir başına yalnız bırakmayız Erdoğan biz varız yanında yürü yürü yolları önümüzde Erdooooğan biz varız yanında nağmelerine eşlik ettiler… Bu sefer Urfa’da İbrahim Tatlıses montaj değil gerçek söylüyordu haydi söyle seni nasıl sevdiğimi…Bize Cumhurbaşkanımız yeter gerisi te goti çı goti, sen dedin, ne dediydi.

Son zamanlarda bizim gündemimiz te goti çı goti olmuş. Hep üç harfler üzerinden bir kavramlar savaşı yaşıyoruz. İn, cin, bim, derkene ve yüz bir, şok… Gelsin galibiyetler, gitsin mağlubiyetler…

Büyük gün üç Aralık geldi çatı şampiyonlar ligi diye bir kadroyla bir vizyon açıklaması ile şaşırdık. Jeremy Rifki’nin sunum hali aynen benim sunum halim gibiydi. Sonrasında mı sakarlıklar, teknik arızalar üst, üste gelirken Selvi Hanım haliyle uyuyakaldı eyvah ki ne eyvah. Erbadaş direk hana etrafı kumarhana bu iş böyle giderse sonumuz tımarhane oy niye hele hele niye ben de vurgunam siye..

Bu günlerde Doğu Türkistan mazlumları için tüm İslam alemini inisiyatife çağıran İHH insani yardım sosyal medya hesabındaki ilginç futbol yorumu ise şöyledir. Futbolseverlerin gözü dünya kupasında. Geçtiğimiz 12 senede bu turnuva için 220 milyar dolardan fazla para harcandı. Bu para o kadar büyük ki tam 165 ülkenin GSYH’sinden çok daha fazla. Peki bu kadar para ile neler yapılabilir? Bu paranın yalnızca %1’yle 26 farklı ülkede açlıkla karşı karşıya kalan tam 30 milyon insanı kurtarabilir. 5 milyon katarakt hastasına tedavi sağlayabilir. Susuzlukla boğuşan 10 farklı ülkeye 1 milyondan fazla su kuyusu açılabilirdi. İşin ilginç tarafı ise bütün bunlar yapıldıktan sonra elde 200 milyar dolardan fazla paranın kalabilmesidir. Evet dünya kupası dünyada kalacak Allaha ulaşacak olan ise ibadet ve infaktır…

 

Kaynak: farklı bakış

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR