Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


SEDA BOLAT


EN YÜCE MAKAM

Seda BOLAT'ın yeni yazısı;


Allah cc insanı yarattı ve ben o insanı ala-yı illiyine çıkardım buyurdu : Bu mertebe meleklerden bile üstün olmanın adıdır Oysa yaratılış tarihinden bu yana insan kendini o en yüce makamdan en aşağı olan makam esfeli safiline indirmiştir .Esfele safilin demek bir insanın düşebileceği en aşağı makam (hatta hayvanlardan bile daha aşağı bir konuma düşmesidir.) Ahlâk insani ve İslami bir değerdir; ki 

Efendimiz Hz. Muhammedin güzel ahlak üzere gönderilmesini vurgulayan Rabbimiz cc ayrıca bu konuda şöyle buyurmuştur " Sen onlara sırf Allah’ın lütfettiği merhamet sayesinde yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi. Onları affet, onların bağışlanmasını dile, (Ali İmran159.)

Buradan da Anlaşılacağı üzere güzel ahlaktan maksat nitelikli bir ilişkidir, bu niteliğin ve yumuşak huylu ve hoşgörülü olmanın , İslam içinde ne kadar büyük bir önem taşıdığını görmekteyiz. İnsanlar arasındaki ilişkinin kaliteli yaşanabilmesi , çevremizdeki insanlar ile güzel geçinmenin en temel gerekliliği olduğunu görmekteyiz. Gelin hep birlikte ahlaki anlamda kendimizi geliştirmek için neler yapabileceğimizi biraz düşünelim. Örnek; başımıza bir zorluk geldiğinde derin bir nefes alalım ve hemen o anlık modumuz değiştirmek için abdest alarak, gelen sıkıntıyı daha sabırlı, daha iyi hal ile karşılamak için nakli ve akli davranmayı seçelim.

İyi olmak kaliteli olmak, fıtri olmakla birlikte bir tercih meselesidir, bunun olabiletisini bize 63 yıllık hayatında gerek eşleri ile gerek arkadaşları ile gerek ticaretinde gerek komşuluğunda hatta düşmanlarıyla ilişkisinde bile en güzel şekliyle öğreten, yön gösteren peygamberimiz Hz. Muhammed'dir. Bize düşen görevine tabi olmaktır. 

Ahlâkımızı olumsuzlaştıran şey; bu asrın hastalığı tahammülsüzlüktür. Eşler birbirine, evlat, ana babaya anne baba, evlada velhasıl herkes birbirine sabırsız ve tahammülsüzdür. Sorunu bilirsek eğer çözüme gitmek hem daha kolay, hem daha kısa zaman alacaktır. Bu bağlamda bizim tavsiyemiz insanı anlamaya çalışmayı ve en önemlisi birbirimizi dinlemeyi öğrenmeliyiz. Gençlerimize bu konuda acizane nasihatımız şudur ki evleneceğiniz bireyleri seçerken ahlâki anlamda kendini yetiştirmiş kişileri seçmeye dikkat edin, sizde kendinizi bu yolda eğiterek evlilik için hazırlayarak bu yola çıkın. Yine bizlerde bulunması gereken bir başka nitelik ise hoş görüdür bilhassa insani bütün ilişkilerimizde hoşgörülü olmak bizi daima güzel yönde etkileyecektir. Unumayınki beşerdir, hata eder! 

Yani kimse mükemmel değildir! Hatalarımızdan ders alarak iyi insan oluruz, büyürüz güçleniriz. Peygamberimiz sav bir hadisi şerifinde buyurur ki , Eğer siz günah işlemeseydiniz, Allah sizi helak eder ve yerinize, günah işleyip, peşinden tövbe eden kullar yaratırdı.” (Müslim, Tevbe, 9, 10, 11). Kusursuz olan İslam'dır, insan değildir, bunun farkında olmalıyız.

İslam her durumda ahsendir. Demek ki bizler İslam'ın ipine sımsıkı tutunmalıyız zira, insan etkileşen bir varlıktır. Biz ne ile meşgul isek yüzümüz ona dönecektir, Kuranın nuru ile ahsen insan olmak için gayret etmeliyiz. burada şunu da söylemeden geçemeyeceğiz ki bu anlamda arkadaş seçimimiz çok ehemmiyetlidir.

Gül bahçesine giren gül kokar, çöplüğe giden çöp kokar! 

Yine neslimizi, aile kurumumuzu yok etmeye çalışan gerek sosyal platform gerek tv programlarını hayatımızdan çıkararak insan olarak bizi ala-yı illiyine taşıyacak her fırsatını ipini sımsıkı tutmalıyız. Öfkeyi ele alacak olursak ; ateşin odunu yaktığı gibi insanı yakar, çok dikkat edelim , bizi öfkelendirecek olaylarda büyük tepkiler verdiğimizde sonrasında mutlaka kendimizde hem yorgun hem halsiz kalıyoruz karakterimizde etkileniyor, kavganın bile bir edebi vardır öyle ki; edep kalite ve zarafet en çok insana yakışıyor. En öfkeli insanın karşısına bile, yumuşak bir ses tonu ile konuşan sakin bir hitabetle iletişim kurmaya çalışan birisi gelse, asla kayıtsız kalamıyor çünkü özümüz bunu istiyor, kalite istiyor, sevgi istiyor, değer görmek istiyor , nezaket istiyor. 

Velhasıl insan ahseni yani her şeyin (en güzel olanını istiyor, işte tamda bu sebeple şunu bilelim bu, Allah'ın bize verdiği en büyük nimetlerden biridir ve bizler bu nimeti en iyi şekilde değerlendirmeliyiz, güzel ahlakımızla herkesle iyi ilişkiler kurarak, sabırlı ve hoşgörülü olmaya gayret ederek, kendimizi geliştirmeli ve İslam'ın bize gösterdiği yolda ilerlemeliyiz. Bu şekilde, hem dünya hem ahiret mutluluğunu elde edebiliriz.

Nitelikli olmak ancak bu şekilde mümkün olacaktır.

Salatü Selam insanlığın efendisine, güzel ahlakın temsili olan, Hz Muhammed'in (sav)  üzerine  olsun 

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR