Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Mahmut Olgun


Doktorun elinde silah yok ki

Mahmut Olgun'un yeni yazısı;


 

Sosyal medyada ve kamuoyunda son genlerde sağlıkta şiddet ile ilgili yorumlara ve bakış açılarına bakıldığında son derece sığ ve dar düşünceler diyebileceğimiz söylemler söz konusu. Kimisi asker şehit edildiğinde askerlerin eyleme gitmediğini, polislerimizin şehit edildiğinde görevlerini bırakmadıklarını dillendirerek doktorların eyleme gitmelerini eleştirmekte.

Konya’da bir cami imamının hutbede doktorların eylemi ile ilgili sarf ettiği talihsiz sözler...

Şimdi Askerlerimizin ve polislerimizin kitabında neler var kısaca ona bakalım, sonra da doktorlarımızın kitabına bakalım.

Kitap dedik de bu yanlış anlaşılmasın. Kitaptan kastımız görev tanımıdır. Yoksa Müslüman milletler olarak elbette ki hepimizin kitabı birdir ve oda yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’dir.

Askerin ve polisin kitabında silah var, çatışma var, savaş var, şehitlik var. Ölüm riski çok yüksek ve bu görev İslami ve insani sorumluluk bilinci ile yoğrulursa bir o kadar da kutsal bir göreve dönüşebilir.

Asker ve polis hangi ülkenin olursa olsun sürekli silah taşırlar.

Silah hayatlarının bir parçası...

Vatanı koruyan, halkın can, mal, güvenlik ve namusunu muhafaza eden, iç ve dış tehditleri bertaraf etmeyi amaçlayan bir güçtür.

Yani hayatla ölüm arasında, ne zaman nerde çatışmaya gireceği ve saldırıya uğrayacağı belli değildir.

Görevleri itibari ile ne doktor askerden ne de asker doktordan üstün değildir. Her ikisi toplumun birer parçası ve birbirini tamamlayan unsurlardır. Toplumdaki herkes birer parça ve birbirlerine şiddetlice muhtaçtırlar.

Burada dikkat çekmek istediğimiz birbiri ile kıyaslanmanın yanlışlığı. Doktor teşhis tedavi ve tanı ile hareket eder. Hayati tehlikesi olan canlıları özellikle de insan cinsinin hayata dönüşü noktasında gayret ve çaba harcar. Asker ve polis ise bundan farklı olarak silahla, dolaylı olarak hayatta huzur ve güveni sağlamakla toplumsal görevini ifa etmiş olur. Asker silah ile hareket eder. Asker silahla hareket ediyor diye dilediği şekilde kullanma serbestiyetine de sahip olacak anlamına da gelmemeli.

Aynı şekilde doktor da ettiği yeminin hakkını verebilmelidir.

Askerin ve polisin görev ve tanımı kısaca bu şekilde…

Peki, bir doktor ne yapar?

O hastanelerde nöbet tutar, hastayı tedavi eder, yaralı teröristi tedavi eder, kendisine kast edenleri bile tedavi eder.

Genel itibari ile silah taşımaz ya da taşıyamaz.

Karakolda, sınırda, dağda, ovada, terörle mücadelede, cephede yer alamaz.(Belki savaş zamanlarında tedavi amaçlı cephelerde yer alır)

Ateşli silahlar dediğimiz silahlarla gece gündüz suçluları da kovalayamaz. Kimlik sorgulama da yapamaz. Sınırda nöbet tutamaz, terörle çatışmaya giremez, hastasını da silahla vurmaz.

Vuramaz...

Çünkü elinde silahı yok.

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR