Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


F. Yılmaz ALTUNÖZ


DİSK, HAK-İŞ, MEMUR-SEN

?Yapıcı eleştiriler maliyeti olmayan danışmanlık hizmetleridir.? Yıllar önce Ankara´da bir sendikanın genel merkezinde kıdemli bir sendikacıyla otururken şöyle söylemişti ?toplumla güreş tutulmaz.?


Müslümanlar yani herkes bulundukları yeri/alanı İslamileştirirse sorun ortadan kalkacaktır. Derdine düştüğümüz, ağlama duvarına dönüştürdüğümüz ve öğretilmiş çaresizlik olarak sunduğumuz, olmuyor dediğimiz tüm sorunlarımız çözülecektir. Sorunlar sorunlara; dirayet, gayret ve samimiyetle yaklaşıldığı sürece çözüme kavuşturulacaktır. Yoksa soruna sahipleniyormuşçasına sahiplenmek ve onu yalnızca dilde bırakmak sorunlarımızı çözmeye yetmeyecektir. ?söylediklerini yapmayanlar ve yapmadıklarını söyleyenler? ilahi dilin kınadığı insanlar olarak Kur´an´da yer alır. Türkiye´de öne çıkan ve vitrinlerde boy gösteren ayrıca alanlarda söz sahibi olanları bekleyen en büyük tehlike; nedir? Denilecek olursa; sanırım cevabı riya/gösteriş ve sözünde durmamak olacaktır. 

Nitelik önemli bir olaydır. İnsanların yüreğine ve zihnine dokunmak; bireysel ve toplumsal değişimin vaz geçilmez ilkelerindendir. Yüreklerine dokunulmayan ve talepleri karşılanmayan kitleler; muhataplarını çıktıkları platformlarından/iktidarlarından/mevki ve makamlarından indirmesini bilirler. Demagojik/yaldızlı sözler, afyon vari dini ve milli seslenişler sahiplerini kurtarmaya yetmeyecektir. İnsanların ihtiyaçları vardır. Öncelikleri vardır. Sosyoloji ve tarihin kaydettiği ?korunma ve beslenme? insanların ihtiyaçlarının ilkini oluşturmaktadır.

Kamuoyuna yansıyan bir olay var. Bu olay öncelikle sendikaları ve sonra insan haklarına duyarlı STK´ları ilgilendirmektedir/ilgilendirmelidir. Uyum ve Makro Market çalışanlarının dramı; ?2018 Mart ayında MİGROS´un satın aldığı Uyum ve Makro Market mağazalarında çalışan işçilerin bir kısım MİGROS´da işe alınırken büyük bir kısmı işten çıkartıldı. İşten çıkartılan bu işçilerin kıdem tazminatları ödenmedi. Uyum markette çalışırken 2012 yılında tüm hakları ile Makro Marketlere devredildiklerini, 2017 Kasım ayında Makro Market´in konkordato ilan ettiğini, 2018 Mart ayında da MİGROS´un, İstanbul´da 53 Tekirdağ´da 3 mağaza olmak üzere toplam 56 Uyum Market mağazasının tamamını ve Antalya´da bulunan 17 Makro Market mağazasını Makro Market AŞ´den satın aldığını belirtti. Yaklaşık 1 ile 18 yıl arası çalışma süresi olan ve Türkiye çapında farklı illerde sayıları yaklaşık 6500 olan işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmediğini, verilen sözlerin tutulmadığı haklarının gasp edildiği? bu ve benzeri haberleri medyadan takip edebilirsiniz.

Mağdur olan alın teri emekçileri ile ilgili olarak İnternetten bir araştırma yaptığınızda; acaba bu çalışanlarla hangi sendikalar ve hangi STK´lar ilgilendi; hangi hukuk bürosu bunların haklarını savunmayı üstlendi meraka değer doğrusu. Memur-Sen değil, Hak-İş değil. Disk´e bağlı Nakliyat-İş sendikası hiçbir ücret talep etmeden sahiplenmiş ve hak alma mücadelesini belirli bir noktaya getirmiştir.

Konuyla ilgili olarak Memur-Sen ve Hak-İş´in internet sitelerinde yaptığım inceleme ve araştırmada; Uyum ve Makro Market mağdurlarının direnişine yönelik hiçbir bilgi bulamadım!  Evet! ?Yapıcı eleştiriler maliyeti olmayan danışmanlık hizmetleridir.? Yıllar önce Ankara´da bir sendikanın genel merkezinde kıdemli bir sendikacıyla otururken şöyle söylemişti ?toplumla güreş tutulmaz.?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR