Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Prof. Dr. Bilal SAMBUR


DEPREM: ANTROPOLOJİ Mİ? TEOLOJİ Mİ?

Yazarımız Bilal SAMBUR'UN "KONUYA DAİR" ANALİZİ...


Büyük Marmara depreminden beri ülkemiz deprem korkusuyla yaşamaktadır. Yirmi yıldır İstanbul’da  olası büyük bir depremin  gerçekleşmesi korkusunu yaşamaktayız. Son günlerde Marmara bölgesinde meydana gelen  deprem,  bu konunun  hepimiz için bir beka  meselesi olduğunu tekrar hatırlamamızı sağladı.

Ülkemizin  en tehlikeli deprem kuşaklarının içinde yer aldığı bilinen bir gerçektir. Son yüzyılda  Varto, Bingöl, Erzincan, Van, İstanbul ve Yalova gibi şehirlerimiz, yaşanan depremlerden yıkıcı  bir şekilsde etkilendi. Ülke olarak deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmemiz ve bu gerçek ışığında  hayatımızı, şehirlerimizi, okullarımızı, binalarımızı, tarihi eserlerimizi, sokaklarımızı,  hastanelerimizi, kısaca her şeyimizi düzenlemeye ihtiyacımız vardır. Son günlerde yapılan tartışmalar ve ortaya çıkan gerçekler, İstanbul başta olmak üzere  hiçbir yerde depreme yeterli düzeyde hazır olmadığımız gerçeğiyle yüz yüze kalmış bulunmaktayız.

Her depremden sonra kamu binaları başta olmak üzere  konutlarımızın, sitelerimizin, okullarımızın ve hastanelerimizin depreme dayanıklı yapılmadığı,  malzemeden çalındığı, yapılan işlerde yolsuzluk ve rüşvet çarkının döndüğünü öğreniyoruz.Deprem  gerçeğinin  şakaya alınır hiçbir tarafı olmadığını hiçbir şekilde anlamıyoruz. Depreme  yeterli düzeyde  hazırlanmamanın ağır maliyetinin  acı, gözyaşı ve insan hayatı olacağı gerçeğini  görmezlikten gelmeye devam ediyoruz.Depremden bile rant sağlamaya  çalışan  hırsızların, sahtekarların ve üçkağıtçıların kurmuş oldukları   ağlar sayesinde büyük menfaatler  elde ettiklerine dair haberler,  insan olan herkesi üzmekte,  vicdanları yaralamaktadır.

Depreme karşı yapılacak en büyük hazırlık, her şeyden önce yolsuzluk, rüşvet ve suistimal üçlüsüyle mücadeleyi gerektirmektedir. Rüşvet ve yolsuzlukla  etkili ve işlevsel bir şekilde mücadele etmeden, depreme  karşı yeterli hazırlıkları yapan bir toplum olmamız mümkün gözükmemektedir.

Evlerimizi, okullarımızı, hastanelerimizi, üniversitelerimizi ve nice yaşam alanımızı  sel, deprem, heyelan  gibi doğa olaylarının yaşanabileceği yerlere inşa ediyoruz. Zemini sağlam olmayan yerlere yapılan binaların, sel ve deprem gibi doğa olaylarına dayanamayacağını anlamamakta ısrar ediyoruz. Bize bir şey olmaz! şeklinde ifade edebileceğimiz duyarsız, sorumsuz ve  bilinçsiz tavırların toplum olarak hepimize nelere mal olacağını  kavramıyoruz. Deprem, sel ve heyelan gibi doğal olaylar sonucunda ortaya büyük insani ve maddi  maliyetlerin ortaya çıktığını görünce, bize her şeyin olduğunu, daha doğrusu ortada  biz diye bir şeyin kalmadığını acı bir bedel ödeyerek yaşıyoruz.

Yıkıcı depremler yaşamamıza rağmen, deprem toplanma alanlarımızın az ve yetersiz olduğunu öğrendik. Daha acı olan şey, deprem toplanma alanlarına yerleştirilen malzemelerin çalınması ve yağmalanmasıdır. Hırsızlar ve yağmacılar, yetersiz bile olsa belirli yerlere yerleştirilen malzemeleri çalma ve yağmalama vahşetini gösterebilmektedirler. Yağmacılık ve hırsızlık  sapkınlığı, depreme karşı yapılacak her türlü hazırlığı çok kısa sürede etkisizleştirebilecek bir sonuç doğurabilmektedir. Yağma ve  çalma hastalığının ateşini düşürmeden depreme karşı ciddi ve etkili bir hazırlık yapamayacağımızı anlamalıyız.

Depreme hazırlık, mali kaynakların  verimli, yerinde ve işlevsel kullanımını gerektirmektedir. İsraf ve yolsuzluk, depreme hazırlık yapmak için  atılması gereken bütün adımları etkisizleştirmektedir. Depreme hazırlık için  tek kuruşun bile israf edilmemesi büyük önem taşımaktadır. Depreme hazırlık konusunda mali kaynakların rasyonel ve verimli yönetilmemesi, depreme hiç hazırlık yapmamak, daha doğrusu peşinen ölmek dahil her türlü ağır insani faturayı kabul etmek demektir.

Deprem konusunda hepimizim eğitim alması gerekmektedir. Deprem sırasında korku ve panik yaşamaktan başka bir şey bilmiyoruz. Yediden yetmişe hepimizin deprem sırasında neler yapacağımızı, stres ve korkuyla başa çıkma yollarını öğrenmeye ihtiyacımız vardır.Deprem eğitimi almayan bir toplumun deprem konusunda donanımlı olması zordur.

Deprem, doğal bir olaydır. İnsanların deprem gibi doğal bir olaya  hazırlanmaması, ona uygun yaşam şartlarını oluşturmaması, depremi insanlar açısından  doğal afet haline getirmektedir. Allah, deprem dahil bütün doğa olayları üzerinde düşünmemizi, aklımızı kullanmamızı ve kendimizi eğitmemizi istemektedir.İnsanın, cehaletle, ahlaksızlıkla, yağmacılıkla, hırsızlıkla, sorumsuzlukla depreme hazırlanması mümkün değildir. Aklımızı kullanmamızı  buyuran Allah’ın emrine uygun olarak depremin  insanla ilgili tarafını,   sorumsuzluğu, keyfiliği, hırsızlığı, rüşveti,  cehaleti ve diğer hastalıklarımızı soğukkanlı bir şekilde konuşmaya ihtiyaç vardır.

Kaynak: Milat Gazetesi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR