Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Nilüfer Zontul Aktaş


Çünkü söz iyileştirir…

Yazarımız Nilüfer Zontul Aktaş'ın "yeni" yazısı...


(Kahramanmaraş kitap fuarı ardından)

İki yıl aradan sonra fuarlara kavuşmanın heyecanını yaşadım.

Hafta sonu çocuklarla gençlerle, ebeveynlerle buluşmanın, muhabbet etmenin sevinci bambaşka idi.

"Çünkü söz iyileştirir" demişti Kahramanmaraş Belediyesi. Evet; iyileştiren, iyi eden, iyiye yol verendi söz, kalem, kelam.

İçeri adım attığımda, içime dolan kitap kokusu yüreğimi de sardı. Kitap kokusu, bebek kokusu, toprak kokusu…Hayatta bu üç koku beni benden almıştır hep. Hepsi gönülce. Hepsi insandan, insanca...

Kitaplar medeniyetin en büyük göstergesi. Okuma düzeyi, okumaya verilen değer...

Hoş bir tablo ile karşılandı bizi Kahramanmaraş. Sıcacık da bir hava. Edebiyatın başkentinde güzel işler yapılıyor.

Standa geçtiğimde oturmak mümkün olmadı. Onlarca ebeveyn ile sohbet ettim. Bilinçli ebeveynler kitapları soruyor, araştırıyor, evladı ile geziyor. Bu ne büyük mutluluktu. Gençlik adına, gelecek adına umuttu bu.

Bu sohbetlere imzalar eklendi aralıksız. İmzalı kitap alma sevincini es geçmeyen ailelerin gözlerindeki ışık, çocuklara gençlere yansıyordu. Bu bir kültür meselesiydi elbet. Eserin sahibinden yazılan bir cümle, bir imza, bir tebessüm iyi geliyordu tıpkı sözün iyileştirmesi gibi. Bunun farkında olan insanlar, imzayı; yazarından kalplere vurulan bir mühür addediyordu.

Kitap sevgisini sorguladık gelen okurlarla. Çocuklara sordum "kendinize ait kütüphaneniz var mı" diye. Çok güzel cevaplar aldım.

Şöyle bir tavsiyede de bulundum ebeveynlere. ‘’Çocuklara isim kaşesi yaptırmak, bir de çocuğun kendine ait rafı olması. Kaşesini bastığı kitabını okuduktan sonra rafına koysun.’’ Dedim.

Kendine ait kütüphanesi oluşacaktır yıllar içinde. Kitapla olan irtibatının ömür boyu delili ve temeli olacaktır bu çaba. ‘’Bir de kitaplık defteri temin etmeliyiz en güzelinden’’ dedim. Okuduğu kitapların adını ve küçük bir özet yazacağı… Yaşamı boyunca okuduğu kitaplara arşiv olacaktır bu defter de.

Okumaya dair, kitabın kıymetine dair öyle güzel bir vasıta olacaktı ki bu. Ve saklanabilecek en güzel hatıra. Bu yazıyla hemhâl olan tüm okurlarımızın bunu çevrelerindeki ebeveynlere, çocuklara önermeliler diye düşünüyorum.

İnsanın çocukluğundan kalan her şey çok anlamlıdır. Ve hayata provadır.

Hayat akışımız kıymet verdiğimiz şeylerin önce aslıyla, sonra yansımalarıyla ve son radde de hatıralarıyla yönlenecektir.

Fuarlar kitap okuma kültürünün yaygınlaştırılması, örnek şahsiyetlerle çocuklarımızın, gençlerimizin buluşturulması, okudukları kitabın yazarını bizzat tanıyıp muhabbet etmeleri, sorular sorabilmeleri hedefi ile çıkılan yol, kalbini ve zihnini şuurlu bir şekilde kullanan, erdemli, değerlerini benimsemiş çalışkan bireyler oluşmasında anlamlı bir katkı idi.

Fuar değerli kalemlerle de buluşma vesilesi olmuştur. Hüseyin Gök, İnci Okumuş, Esra Bahadır Cesar, Yasin Mortaş, Mehmet Mortaş, Tayyip Atmaca, Haşim Kalender, Nuri Yıldız, Akif Dut görüşebildiğim yazarlardı. Bir şehre gelen yazar oraya taşıdığı değerle, oradan aldığı ilhamla aracıdır. Onlarca yazar her gün Kahramanmaraş fuarına katkı sundu, sunmaya devam ediyor.

Asımın nesli, eğitime okumaya gösterilen ihtimam ile büyüyecekti elbet. Üç yıl önce yine Kahramanmaraş kitap fuarında ortaokula giden Beyza adında bir hanım kızımızla tanışıp sohbet etmiştim.

Aradan zaman geçti, bu kızımız sosyal medyadan bu tanışıklığı perçinledi. İmza ettiğim kitabı defalarca okuduğunu, arkadaşlarının da tanıması için okula davet etmek istediğini söyledi. Bu yaşta bu söylem bu çaba çok hoşuma gitmişti.

O gün bugün benimle olan bağını hiç koparmayan Beyza, yanına başka gençleri de alarak geldi fuara. Artık liseli olmuş kitaplarla olan bağı daha da kuvvetlenmişti.

Gençlere güvenim hep fazlasıyla olmuştur bizim onlarla olan bağımız yön verişimiz yollarının aydınlanmasında en önemli vesile olacaktır.

Ben Beyzaları Ahmetleri fuarlardan tanıdım. Onlar bana şunu anlattı.’’ Sizin gönlünüzdeki samimiyet, yüzünüzdeki tebessüm bizi size yakın kılacak ve biz sizin tecrübelerinizi sözlerinizi kulak ardı etmeyeceğiz.’’

Yazı kalandır, söz ise büyü gibidir. Güzel nesillerimiz için de fuarların, kitap buluşmalarının yapılması gayreti, ülkemin kültür vizyonuna en büyük katkıdır.

 

Dümenlerin çevrilmediği bir dünya için kitap sayfası çeviren çocuklara ihtiyacımız vardır.

Ömrümüze vurulan asude bir vakit oldu Kahramanmaraş kitap fuarı. Sözün iyileştirdiği, sevgiyle alınan yollarda nice kitap buluşmaları olsun inşallah vesselâm.

 

Kaymak Milat Gazetesi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR