Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


F. Yılmaz ALTUNÖZ


AŞUR(E)A

Yazarımız F. Yılmaz Altunöz'ün "yeni" yazısı...


Aşura bencilliği reddeder. Aşura çift sayıyı oluşturur. Aşura çift basamaklı sayıların ilkini oluşturur. Bu yüzden “ben” değil “biz”dir. Aşure çorbası da öyle değil mi? Biz. Aşure çorbası içerisinde tüm renkleri, tatları, isimleri ve yiyecekleri barındırır. Asla ben değil, asla bencil, asla ırkçı değildir. 

Başlangıçta aşura bir ulusa ya da inanca ait değildir. Yalnızca Müslümanlara veya Müslüman toplulukların uygulaması da değil. Ve Nuh peygamber. İnsanlığın ikinci atası kabul edilen; Nuh. Ve biz, insanlık Nuh’un çocuklarıyız. Mademki Nuh peygamberin bir uygulaması ve bir elin parmakları kadar gemide kalan insanların benliklerinden kurtulup biz aşamasına geçen; hayatta kalmaları için bize dönüşen bir olayın adıdır. Gemidekilerin her birinin kendileri için yemek yapmaya yetmeyen; ancak bir araya gelince yemeğe dönüşen ve orada olanların karnını doyuran yemek; Aşura.  İşte aşuranın felsefesi bu; biz olmak. Birlikte yaşmak. Birlikte doymak.

Bir de ilahi boyut çerçevesinde okunmalıdır; Aşura. Yeryüzüne insanlık tarih boyunca; Allah’ın müdahale ettiği günün adıdır; Aşura. 10 Muharrem. Yaratan rab yalnızca 10 Muharrem / aşure günü müdahale etmez. O gün köşe taşları niteliğinde olan bir müdahale yapılmıştır. Yoksa Allah her an/saat/gün/ay ve ömür boyunca; yeryüzüne müdahale dere. Yaratır ve öldürür. Rızık verir hayat verir. Sevk ve idare eder. Mazlumları işitir. Kendisinden isteyeni de!

10 Muharrem aşura günü; Adem’in tövbesini kabul etti. Sen Müslüman! Senin tövben var mı? Nuh’un gemisini kurtuluşa erdirdi. Sen Müslüman! Senin günah okyanusundan sevap kara parçasına inecek bir gemin var mı? İbrahim’i ateş yakmadı. Sen Müslüman! Seni cehennem de yaktırmayacak amel/davranışların var mı? Musa Firavun ’un zulmünden denizin yarılarak çıkış yoluna dönüşmesi sonucu kurtuldu. Sen Müslüman! Seni zalimlerin zulmünden kurtaracak bir yolun var mı? Hz. Muhammed(s) Mekke’den ayrılırken bir hicret programı vardı. Sen Müslüman! Seni İslami bir dünyaya ve Allah’a ulaştıracak bir program/projen var mı?

Allah müdahaleye devam ediyor. Sen Müslüman! Kimliğini/kim olduğunu sormadan; mazlumun elinden tutarak, yetimin başını okşayarak, muhtaç olanın yanında durarak; ahlak, adalet ve üretim eksenli bir dünyanın oluşması için; bir aşura günü hedeflemelisin. Aşuranın/10 Muharrem’in Müslümanlardan beklentisi bu. 

Çorba içmek değil!

Yine de afiyet olsun!

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR