Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Prof. Dr. Bilal SAMBUR


Ahlak olmadan insan olmak mümkün mü?

Yazarımız Bilal SAMBUR'UN "KONUYA DAİR" ANALİZİ...


Corona virüsü, insanlığın hayatını alt üst etmeye, hatta bitirmeye ve yıkmaya devam ediyor. Corona virüsü, insanların hayatlarındaki derin kriz alanlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İnsanların marketlere koşması, bazı gıda maddelerini tüketmesi, herkeste derin bir panik ve korku halinin hakim olduğunu göstermektedir.

Corona virüsünün herkesi esir aldığı bir ortamda ahlak dışı tutum ve davranışların, ticaret ve ekonomik hayatta ortaya konduğunu görmekteyiz. Bazı kişiler, insanların korku ve panik halinden istifade edip büyük kârlar, daha doğrusu büyük soygunlarda bulunmaya çalışmaktadırlar. Krizde insanların çaresizliklerinden istifade edip sahtekârlıklarda bulunmaya çalışmak, derin bir ahlak krizi içinde olduğumuzu göstermektedir.

Corona krizi, ahlak olmadan insanlığımızı gerçekleştirmenin olmadığını göstermektedir. Ahlak, full time yaşanması gereken bir tecrübedir. İnsanların bir dine veya ideolojiye inanmaları, onların otomatik olarak ahlaklı oldukları anlamına gelmemektedir. Ahlak, herkesin sürekli olarak gerçekleştirmeye çalışması gereken iyilik değerleridir. Ahlak, kişinin kendisine, diğer insanlara, canlılara ve çevreye zarar vermemesi anlamına gelmektedir. Kişinin kendisi için istediğini diğerleri için istemesi, kendisi için istemediğini başkaları için de istemememesi, ahlaklı olmanın gereğidir.

Dinin var oluş nedeni, ahlaktır. Din, ahlaktan başka bir şey değildir. Rahmet Peygamberi’nin gönderiliş nedeni, güzel ahlakı tamamlamaktır. Dindar olduğu sanılan insanların ahlak dışı davranışları, dini, insanı ve ahlakı birlikte ortadan kaldırmaktadır. Yalan söyleyen, iftira atan, başka insanların varlığına taciz, tecavüz ve şiddet yoluyla zarar veren, rüşvet, hırsızlık ve yolsuzluk gibi yoz davranışlar içinde olan, şer olan heva ve heveslerinin peşinde koşarak nefret, şiddet ve cehaleti yaygınlaştıran, kişisel çıkarları uğruna hukuk ve ahlak dışı bir şekilde kazanç elde eden, korku, tehdit ve zor kullanmak suretiyle başkalarını bastıran ve yok etmeye kalkan hiç kimsenin ahlaklı ve dindar olarak nitelenmesi mümkün değildir. Ahlaksızlık, dinsizlikten başka bir şey değildir. Ahlaksızlığın dini ortadan kaldırmasından dolayı dindar olarak bilinen kişilerin ahlak dışı davranışları, dini ve ahlakı birlikte ortadan kaldırdığından dolayı şok etkisi yaratmaktadır.

Corona virüsüne karşı bedensel ve çevresel varlığımızı dezenfekte etmeye çalışıyoruz. Fiziksel varlığımızı ve çevremizi kirlerden ve pisliklerden arınmaya çalıştığımız bugünlerde, hayatımızı ahlak dışı kirlerden arındırmanın önemli olduğunu unutmamalıyız.

Dinden dönmek, ahlaktan dönmektir. Ahlaktan dönmek ve ahlaksızlığı meşrulaştırmak hiçbir şekilde mümkün değildir. Kişisel çıkarlar uğruna din ve ahlakla oynamaya kalkmak, din ve ahlakı oyalanılacak bir oyun olarak istismar etmek, insan olmaktan vazgeçmek demektir.

Corona virüsü korkusunun hakim olduğu bir ortamda dinimizi, ahlakımızı ve insanlığımızı çalan sahtekârlar çetesi, bugün dua adına her türlü yozluğu ve çürümüşlüğü yapmaktan çekinmemektedirler. Kendilerinin kontrolünde yapılar kuran ve din ticareti dediğimiz en ahlaksız iş yoluyla yalan ticareti yapan kişiler ve gruplar, dua satarak, insanları kandırmaktadırlar.

Corona virüsüne karşı korunmak için değişik duaların kullanılması gerektiği yalanıyla insanları kandıran sahtekâr ve şarlatanlarla her taraf dolmuş durumdadır. Dualı maske veya dualı muskalarla virüse karşı konulabileceği yalanıyla insanlara ürünler satan sahtekârlar her tarafta işbaşındadır. Corona virüsünü kovduğunu iddia eden şeyh adı verilen şarlatanlarla ilgili hikayeler uydurulmaktadır.

Corona virüsüne karşı okunması gereken hiçbir dua bulunmamaktadır. Corona virüsüne karşı korunmak için başkasına ait defalarca okunması gereken bir dua yoktur. Herkes istediği şekilde Allah’a dua edip Corona virüsüne karşı Allah’ın yardımını isteyebilir. Allah, aklımızı kullanıp Corona virüsü gibi tehlikelere karşı gerekli tedbirleri almamızı istemektedir. Gerekli makul ve bilimsel tedbirleri aldıktan sonra Allah’ın tehlikelere karşı bizi korumasını istemeliyiz. Corona virüsüne karşı bizi koruyacak okunmuş bir dua, maske veya muska bulunmamaktadır.

İnsanlığımızı Corona virüsü dahil bütün tehlikelere karşı koyacak tek şey, akıl ve ahlaktır. Din ve dua istismarı, birçok kişinin her türlü kötülüğe ve sahtekârlığa maruz kalmasına yol açmaktadır. Bugünlerde sahtekâr ve şarlatanlara alan açmadan bilimin, tıbbın, aklın ve çalışmanın sesini dinlemeye ve idrak etmeye ihtiyaç vardır.

Kaynak: Milat Gazetesi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR