Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Zoom, Facebook ve YouTube, Üniversitedeki Filistin Dersini Yasakladı

Big Tech’in ifade özgürlüğüne ve akademik özgürlüğe tehlikeli saldırısı: Zoom, Facebook ve YouTube, San Francisco Eyalet Üniversitesi’ndeki Filistin dersini yasakladı.

Zoom, Facebook ve YouTube, Üniversitedeki Filistin Dersini Yasakladı

mondoweiss.net'ta yayınlanan yazı, Yeni Pencere tarafından kısaltılarak Türkçeye çevrilmiştir

Big Tech’in ifade özgürlüğüne ve akademik özgürlüğe tehlikeli saldırısı: Zoom, Facebook ve YouTube, San Francisco Eyalet Üniversitesi’ndeki Filistin dersini yasakladı.

 “Bu, ifade özgürlüğüne ve akademik özgürlüğe, Big Tech tarafından yapılmış büyük bir saldırıdır: Zoom, ülkemizdeki dersliklerin ve halka açık etkinliklerin içeriği üzerinde veto yetkisi olduğunu iddia edemez!”

Üç teknoloji devi, İsrail yanlısı grupların şikayeti üzerine San Francisco Eyalet Üniversitesi’ndeki Filistinli, Siyahi, Yahudi ve Güney Afrikalı aktivistlerin yer aldığı online dersi iptal etti.

Filistinli aktivist Leyla Halid’in katılacağı “Kimin Hikayesi?: Cinsiyet, Adalet & Direniş” isimli açık ders, Zoom, Facebook ve YouTube’dan kaldırılmadan önce 12:30’a planlanmıştı.

Etkinlikten bir gün önce Zoom, Halid’in programda yer almasına izin verilmeyeceğini duyurdu. Zoom, programın yapılmasına izin vermeleri halinde Kaliforniya Eyalet Üniversitesi’nin bütün Zoom hesaplarını kapatmakla tehdit etti.

Facebook ise etkinliğin yapılacağı gün etkinlik sayfasını kaldırdı. YouTube da her canlı yayın girişimini engelledi.

Palestine Legal’in yöneticisi Dima Khalidi, “Bu, ifade özgürlüğüne ve akademik özgürlüğe, Big Tech tarafından yapılmış büyük bir saldırıdır: Zoom, ülkemizdeki dersliklerin ve halka açık etkinliklerin içeriği üzerinde veto yetkisi olduğunu iddia edemez! Zoom’un Filistin özgürlüğü tartışmasını bastırma kararının, İsrail hükümeti ve müttefikleri tarafından yürütülen baskı kampanyasına destek olmasıyla demokrasiye olan tehdit daha da artmaktadır!” diye konuştu.

Etkinlik, Arab and Muslim Ethnicities and Diasporas (AMED) Studies Programı ve SFSU’daki Kadın ve Cinsiyet Çalışmaları Programı tarafından düzenlendi ve Leyla Halid’in, Siyahi ve Güney Afrika Kurtuluş Hareketlerinden ve Barış İçin Yahudilerin Sesi’nden önde gelen birkaç aktivistle sohbetini içeriyordu.

Etkinlik kaydı, çarşamba sabahı itibariyle Zoom’da açılmış, yine etkinlik sayfası da Facebook’ta yayımlanmıştı. İki sayfa da 9:30’a kadar kaldırıldı.

Dr. Rabah Abdulhadi ve ortak düzenleyicilerden Tomomi KinukawaSFSU dekanına yazdıkları mailde “Bu sansür, ifade özgürlüğünü ve fakülte olarak akademik özgürlüğü ihlal ediyor, öğrencilerimizi öğrenme hakkından mahrum bırakıyor  ve halkı ana akım medyada yer almayan konuşmacıları dinleme haklarından yoksun bırakıyor.” dedi.

Profesör Abdulhadi’nin temsilcisi Dan Siegel, “Pandemi boyunca online eğitimde böylesi önemli bir rol oynayan Zoom’un CSU ile olan anlaşmasını tamamen bitirmekle tehdit ederek üniversite onaylı bir etkinliğe müdahele etmesi kendisi için utanç verici bir durum.” dedi.

Zoom’un yaptıklarını The Lawfare Project ve sansürlemede de yer alan İsrail hükümeti sponsorlu bir uygulamayı içeren sağ kanat Siyonist organizasyonların baskıları takip etti.

Bu sağcı gruplar, 76 yaşındaki Leyla Halid‘i direniş, cinsiyet ve cinsel adalet gibi eleştirel anlatıları tartışmak üzere ağırlamanın suç teşkil ettiğini belirten tehlikeli derecede geniş bir teoriyi pazarlıyorlar. Leyla Halid’in ABD’nin terör örgütü olarak tanımladığı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ile alenen bağlantısı olduğu için San Francisco eyaletindeki profesörlerin onu konuşmacı olarak davet etmelerine yasal hakları olmadığını iddia ediyorlar.

Khaled’in konuşması telafi edilmedi ve üniversite ortamındaki fikir alış verişi anayasal olarak korunuyor.

Önde gelen bir akademisyen-aktivist Filistinli Dr. Rabab Abdulhadi, daha 2019‘da Kaliforniya Üniversitesi‘nde verdiği ve Siyonizmi, beyazların üstünlüğüne benzeyen bir siyasi üstünlük ideolojisi olarak eleştirdiği konuşmasından sonra            Siyonist örgütlerden acımasız saldırılara maruz kaldı.

Kaliforniya Üniversitesi, Abdulhadi’nin görüşlerine katılmayan bir öğrenciden gelen şikâyet üzerine yapılan araştırmada, konuşmada herhangi bir kanuna aykırılık olmadığını açıkladı.

Buna karşılık, sağ kanat Siyonist grup StandWithUs UCLA’ya karşı Ekim 2019’da, konuşma üzerine, federal sivil haklar şikayetinde bulundu. Trump yönetimi ise bunu 2020’nin Ocak ayında, Filistin hakları savunuculuğunu hedef alan, antisemitizmin çarpıtılmış yeni bir tanımını içeren bir yürütme emrinin çıkarılmasının ardından resmi bir dava olarak başlattı.

Geçtiğimiz ay, 120’den fazla İsrail yanlısı grup Facebook’a Israil’e yapılan eleştirileri, Trump’ın antisemitizm tanımını kullanarak, nefret söylemi olarak tanımlayıp sansürlemesi için baskı yapan bir mektup gönderdi.

Dima Khalidi, bununla ilgili olarak “Trump’ın dış politikasının Filistin meselesini ortadan kaldırmayı amaçladığı bir zamanda, sağ-kanat İsrail yanlısı gruplar, Trump yönetimi, ve Big Tech firmaları, Filistin özgürlüğü hakkındaki herhangi bir tartışmayı veya savunuculuğu yasaklamak için birleşiyor ama başaramayacaklar, çünkü demokasiye, muhalefete ve herkes için özgürlüğe inanan insanlar susturulamayacaklar.” diye konuştu.

SFSU’daki Filistin Öğrencileri Genel Birliği şu açıklamayı yayımladılar:

Eğer SFSU eleştirel etnik çalışmaların değerleriyle ve tüm etnik köken ve ırkların müfredattaki temsiliyle gurur duyuyorsa, kendisi bir kuruluş olarak bu değerleri muhafaza etmeli ve kendi fakültesini yasaklara ve saldırılara karşı korumalıdır. SFSU, Zoom’un kendi müfredatı üzerinde kontrol sahibi olmadığından emin olmalıdır.”

Kaynak: yenipencere.com

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER