Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

'Zihinsel uyumumuz tehdit altında; üzgünüm bakış açımızı kaybettik'

Ünlü Rus psikiyatr ve yazar Andrei Kurpatov, “Zihinsel uyumumuz tehdit altında. Dijital bunama (dijital demans) ve dijital otizm bugünün bir gerçeği, entelektüel işlevi sadece köreltiyor. Üzgünüm bakış açımızı kaybettik” dedi.

Ünlü Rus psikiyatr ve yazar Andrei Kurpatov, “Zihinsel uyumumuz tehdit altında. Dijital bunama (dijital demans) ve dijital otizm bugünün bir gerçeği, entelektüel işlevi sadece köreltiyor. Üzgünüm bakış açımızı kaybettik” dedi.

Rus federal bilgi ve analitik kuruluşu ‘rosbalt.ru'da Andrey Vladimirovich tarafından ünlü Rus psikiyatr ve yazar Andrei Kurpatov ile gerçekleştirilen röportajdan kesitler şöyle:

- insanlık bugün bir salgın ve kendi kendine tecrit ile ağırlaştırılmış, sürekli bir stres durumunda yaşıyor. Bu, psikoz, panik atak sayısındaki artışı etkiler mi? Bu yıkıcı etkiye karşı herhangi bir psikolojik savunma mekanizması var mı?

- Her şeyden önce Covid ile ilişkili zihinsel bozukluklar, insanların hayatlarındaki değişim yüzünden gerçekten var.

Pandemi, adaptasyon yeteneğimizin, değişime hazır olduğumuzun bir testi haline geldi. Ve bu kolay bir mesele değil, bu yüzden artık zihinsel uyumumuz tehdit altında. Hesaplamalara göre (ve henüz gerçek bir istatistik yok), insanların yaklaşık % 20'si, yani nüfusun beşte biri - sınır spektrumunun belirli zihinsel bozukluklarının (nevrozlar, depresif durumlar, travma sonrası bozukluklar, panik ataklar vb) etkisi altında .

Koronavirüs öncesi hayatımızda hiçbir stres olmadığını söylemek elbette mümkün değil. Ama “son salgının” etkisi bununla birlikte ortaya çıkıyor. 

Hepimiz yaşayan insanlarız, hepimizin desteğe ve bazen psikoterapötik yardıma ihtiyacımız var. Bu sağlıklı ve medeni bir yaklaşımdır. Asla utanç verici değildir.  

Kaygı, panik atak, sinirlilik ve diğer olumsuz deneyimlerle başa çıkmak için bir dizi psikoterapötik teknik vardır. Kitaplarımda 20 yıldır onlardan bahsediyorum ve bugün her zamankinden daha alâkalı. Bu tekniklerdeki ana şey, hepsinin evrensel olmasıdır, herhangi bir kişi bunları gerçekleştirebilir. Kendimizden başka hiç kimsenin bize uygun şekilde bakmayacağını kendimize dürüstçe itiraf etmeliyiz. Bu nedenle, psiko hijyen ve psikoprofilaksi, eğitimli her insanın hayatının bir parçası olması gereken bir şeydir.

 - Dijital çağda, bir kişi giderek sanallığa doğru ilerliyor - dünyanın herhangi bir yerindeki muhatapla iletişim kuruyor ve gerekli bilgileri anında alıyor. Beyni nasıl etkiler? Ek geliştirme mi alıyoruz yoksa tam tersine işlevselliği üzerinde baskı mı yaşıyoruz?

 - Gerçek şu ki, çok hızlı bir şekilde iki tam faz geçişinden geçtik. Filozof Alvin Toffler üç uygarlık dalgasından söz etti - tarımsal, endüstriyel ve enformasyonel. Her biri, anladığımız gibi, yalnızca bir kişinin etrafındaki dünyayı değil, aynı zamanda kendisini de kökten değiştirdi. Toffler'e göre üçüncü bilgi dalgasının zirvesine 2025'te ulaşmalıyız. Ancak büyük fütürist, uygarlığımızın gelişiminin üstel etkisini tahmin edemedi: bilgi dalgasını çoktan geçtik ve dördüncü dijitale girdik.

Dijital çağa geçiş, beynimizin çalışması da dahil olmak üzere hayatımızın tüm alanlarını etkiliyor. Değişiyoruz: dijital bağımlılık, dijital bunama, dijital otizm bugün zaten bir gerçeklik.

Çağdaşlarımızın çoğunun beyninde, aylardır sıfır yerçekiminde olan bir astronotun vücudunda olduğu gibi aynı şey olur: kasları körelirken bizimki entelektüel bir işlevdir. Peki, "beyni bir dış iskelete yerleştirirsek", bize tüm bilgi ve dijital hizmet kitlesini sağlarsak ne olur? Bu körelme norm haline gelecek.

Daha fazlasının her zaman daha iyi olmadığı unutulmamalıdır. Paracelsus bile şöyle dedi: Her şey zehirdir ve her şey ilaçtır; fark dozda. Düşünmememize izin veren aşırı bilgi ve hizmet bolluğu; üzgünüm, beynimizi rahatlatan şey budur. Sonuç olarak, bakış açımızı kaybettik; çünkü uzun vadeli planlar yapma yeteneği, kullanılmadığı takdirde kolayca kaybolan bir beceridir.

Artık gelecek hakkında düşünecek vaktimiz yok. Ve bunda pek bir anlam görmüyoruz: birincisi, her şey o kadar hızlı değişiyor ki, bundan sonra ne olacağını tahmin etmek zor ve ikincisi, gördüğümüz gibi sürprizlerle dolu.

Ancak en üzücü ve en tehlikeli şey, küçük şeylerde bile hayat planlarını nasıl yapacağımızı unutmuş olmamızdır: artık yaklaşan rotayı, arabaya binmeyi ve evden çıkarken yanımıza almamız gereken miktarı düşünmüyoruz. Önemsiz gibi görünüyor, ancak bu önemsiz şeylerden gerçek düşüncenin inşası inşa ediliyor.

-  Pandemide gadget'lar sosyalleşmenin tek yolu haline geldi. Bir dizüstü bilgisayardan veya telefondan insanlar çalışır, arkadaşlarıyla sohbet eder, konferanslara gider. Haber entegratörleri insan gerçekliğini şekillendiriyor ve sosyal ağlar pratikte onun tek ekosistemini oluşturuyor. Ruh için ne kadar tehlikeli?

- İnsanların kendi kendini tecrit ettiğini ve böylesine tamamen sanal bir iletişime geçişi farklı şekillerde deneyimlediğini söylemeliyim. Araştırmamıza göre, insanların yaklaşık % 20'si böyle bir çalışma ve iletişim tarzını oldukça güvenli bir şekilde tolere ediyor; dedikleri gibi normaller. Bununla birlikte, insanların % 20'si için böyle bir yaşam, kelimenin tam anlamıyla fiziksel olarak dayanılmazdır. Kısaca kısa çizgiler halinde - çevrimiçi ya da gerçek canlı iletişimde - hareket eden bir % 60 daha var. Sonuç olarak orada kendilerini iyi hissediyorlar ve burada kötü değiller.

Ancak gelecekte, tüm bunlar bana fazla iyimserliğe neden olmuyor. İlk olarak, sanal iletişim zayıftır. Bilginin çoğu -% 80'e kadar - bize muhatap tarafından sözlü olmayan jestler, duruş, yüz ifadeleri ve diğer tepkiler yoluyla iletilir ve bu çok önemlidir.

İkincisi, MIT profesörü Alex Pentland'ın araştırması sayesinde, gerçek sosyal iletişimin üretim ekiplerinin üretkenliğini önemli ölçüde artırdığını biliyoruz.

Ve son olarak - üçüncüsü, zaten benim uzmanlık alanım olduğu için: fiziksel temasların ve grup sosyal temaslarının eksikliği psikofizyolojik strese ve bilişsel işlevlerde bir azalmaya yol açar. Kabaca konuşmak gerekirse, bir kişi zihinsel olarak daha az yeterli hale gelir ve ayrıca açıkçası aptal olur.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER