Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Zelensky, Türk basınına ilk röportajını Habertürk’e verdi: “Türkiye’nin tam desteğine, liderliğine güveniyoruz”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Türk basınında ilk kez Habertürk Diplomasi Editörü Sena Alkan’a konuştu.

Zelensky, Türk basınına ilk röportajını Habertürk’e verdi: “Türkiye’nin tam desteğine, liderliğine güveniyoruz”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Türk basınında ilk kez Habertürk Diplomasi Editörü Sena Alkan’a konuştu.

Ukrayna’nın başkenti Kyiv’de karargah olarak kullanılan binada gerçekleştirilen röportajda Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky’nin yaptığı açıklamalardan öne çıkan satırlar şu şekilde oldu:

“Ne yazık ki giderek daha fazla katliam görüyoruz”

“Ne yazık ki durum şu; biz giderek daha fazla katliam görüyoruz. Aynı zamanda Ukrayna halkını itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Gelen bilgilerin itibarını düşürmeye çalışıyorlar. Pek çok katliam yaşandı ve bu katliamlar haberlere yansımadı. Buça’da toplu mezar ortaya çıktı. Pek çok sivil katledildi. Yetişkin, çocuklar katledildi. Çocukların askeri hedef olarak herhangi nedenle görülmesi söz konusu olmamalı.”

“Biz pek çok ceset gördük, elleri bağlı, organları eksik, gözleri bağlanmış cesetler vardı. Pek çok kurban söz konusu. Bu saklayamayacağınız bir şey. Bilgileri saklayamazsınız.”

“Kaçarken askerlerinin cesetlerini arkada bıraktılar”

“Lütfen Rus ordusu mensuplarının tavırlarına bakın. Öldürülenlere neler yapıldı? Muhaberede hayatlarını kaybedenlere nasıl davrandılar? Onları gömmediler bile, cesetlerini taşımadılar. Yalnızca geri çekilirken kaçtılar, askerlerinin cesetlerini arkada bıraktılar. Mallarını ele geçirip kaçtılar. Yol kenarlarında askerlerini ölmeye bıraktılar.”

“Bizim ordumuz ne yaptı? Bu kişileri hastanelere taşıdık, tıbbi yardım temin ettik. Acilde üç savaş kahramanı vardı. Bir Rus vardı. Ordu mensubu. Ona da tıbbi yardım temin edildi. İnsanlara bu şekilde davranıldı. Aynı zamanda kendi yoldaşlarını arkada, sokaklarda bırakarak geri çekildiler”

“Bu savaşı planlamaya katılan herkes savaş suçu işledi”

“Bence Rus ordusu siyasi liderliği ve bu savaşı planlamaya katılan herkes bu emri veren herkes savaş suçu işledi. Yalnızca tek kişinin suçlu gösterileceği yargılanabileceği durumda karşı karşıya değiliz. Bu işin içinde yer alan herkesin şunu anlaması gerekiyor. Onların kararı, emri pek çok yapının, kuruluşun emriydi. Tek kişinin değil. Şimdi Buça’da vahşet resimlerini gördük.”

“Dünya gerçek durumu gördü, binlerce kişiyi gömemezler”

“Hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin net bilgimiz yok ne yazık ki. Durumu örtbas etmeye çalışıyorlar. Bu durumda insani tedariğini engellemeye çalışıyorlar. Her şeyi örtbas edemeyecekler. Binlerce kişiyi gömemeyecekler, saklayamayacaklar. Dünya gerçek durumu gördü. Bir Ukrayna kentine neler yapıldığını gördü.”

“Türkiye aracılık rolünü pek çok açıdan üstleniyor”

“Pek çok lider var dünyada aracılık yapmaya çalışan. Türkiye ve Türkiye’nin lideri de bu kişilerden biri. Bu aracılık rolünü pek çok açıdan üstleniyor.”

“Türk gemileri Mariupol’de tahliyeler için kullanılıyor”

“Türkiye’nin bize yardım ettiğini görüyoruz. Şu an yaralıların Mariupol kentindeki yaralıların tahliye için çalışıyoruz. Türkiye önemli rol üstleniyor. Türk gemileri tahliye için kullanılıyor. Şu an canlı operasyonlar devam ettiği için daha fazla detay veremeyeceğim.”

“Biz Türkiye’nin tam desteğine ve Türk liderliğine güveniyoruz”

“Müzakereler için biz bazı devletlerin temsilcilerinden garantiler aldık. ‘Biz bu toplantılara ev sahipliği yapmaya hazırız’ dediler. Bazı ülkeler garantör olmak için gönüllü olduklarını söyledi: ABD, İngiltere, Türkiye, Polonya, Almanya, Fransa, İsrail bu ülkelerden bazıları. Toplantılar sırasında güvenlik garantilerinin neler olduğunu konuşacağız. Garantiler netleşecek. Ardından Rusya ile görüşmeler gelecek. Biz Türkiye’nin tam desteğine güveniyoruz. Türk liderliğine güveniyoruz. Biz zaten Türkiye de bu durumda olsa yardım ederdik.”

“SİHA’lar için Türkiye’ye teşekkür etmek istiyorum”

“Bu dronlar için ayrıca teşekkür etmek istiyorum Türkiye’ye. SİHA’lar önemli rol üstlendi. Tam kapsamlı işgalin, saldırının başlangıcında. Şu anda bence istatistiklerden bahsetmenin zamanı değil, taktiklerden bahsetmenin doğru zamanı değil bence.”

Sena Alkan: “Zelensky’i çok yorgun ve bir miktar da yaşlanmış gördüm”

“Kyiv’ gelmek upuzun bir yolculuktu. Önce Varşova’ya gittik.20 saatliktren yolculuğu ile Kyiv’ ulaştık. Sabah saatlerinde konakladığımız otelden Zelensky’in olduğu yere gittik. Orası bir karargah olmuş. Zelensky oradan yönetiyor. Bir yere kadar kendi aracımızla gittik. Daha sonra Ukrayna Devlet Başkanlığı protokol yetkilileri aldı. Oraya girmek ayrı sıkıntıydı. Tamamen aranıyorsunuz. Bizde de çok fazla ekipman vardı. Hepsi tek tek arandı.

Başkanlık kompleksine girdiğimizde ışıklar kapalıydı, el fenerleri ile Ukrayna askerleri bize yol gösteriyordu. Her tarafta barikatlar vardı. Kameraman arkadaşlarımız görüntü alıp alamayacaklarına sordu. Askerler izin vermedi. El fenerleri ile yer yer barikatlardan geçtik. Daha sonra bir üst kata çıkarıldık. Zelensky’nin röportajlarını daha önce sığınakta yaptığını fark etmiştim. Bu sefer ortam daha farklıydı. ‘Bunun spesifik nedeni var mı?’ diye sordum. Biz yola çıkarken Kyiv kurtarılmıştı. ‘Acaba bir sembol olarak mı bu röportajı veriyor?’ diye düşündük. Çok spesifik bir nedeninin olmadığını söyledi.

İçeriye geldiğinde çok yorgundu. Ben Türkiye’ye yaptığı ziyareti takip etmiştim. Çok yorgun ve bir nebze yaşlanmış görünüyordu. Bize ne kadar sürede geldiğimizi sordu. 20 saat deyince çok uzun yolculuk dedi. Zaman zaman gözleri doldu, öfkelendi. Buça’daki sivillere ilişkin saldırıyla ilgili konuştu. 1 saatim vardı. Tüm sorularımı soramadım ama kaydadeğer bütün soruları sormaya çalıştım. İlk kez Türk basınına röportaj verdi.”                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Kaynak. Serestiyet.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER