Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YUSUF KAPLAN'DAN İKTİDARA LOBİ ELEŞTİRİSİ: 17 YILLIK YÖNETİM BAŞARISIZ

Yeni Şafak gazetecisi yazarı Yusuf Kaplan, katıldığı televizyon programından lobi konusunda yaptığı açıklamalarda AKP'nin başarısız olduğunu söyledi.

YUSUF KAPLAN

Yeni Şafak gazetesi yazarı Dr. Yusuf Kaplan, Habertürk televizyonunda yayınlanan “Nedir Ne Değildir?” programında, Türkiye’nin yurt dışında lobi oluşturmak konusunda gerekli bir başarıyı gösteremediğini söyledi.

Türkiye'nin lobicilik konusundan bir fiyasko yaşadığını belirten Kaplan  “17 yıllık yönetimin başarısız olduğunu düşünüyorum” dedi.

"LOBİ DENİLDİĞİNDE YAHUDİLERİN UYGULAMALARI AKILLARA GELMEMEMELİ"

'Lobi'den kasıt Yahudileri veya birtakım güç odaklarını kullanılması olarak anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan Kaplan, daha uzun soluklu, kalıcı, köklü adımların atılması olduğunun altını çizerek, geçen yıllarda farklı dünya görüşlerine sahip aydınlarla birlikte hayata geçirilen “Doğu Konferansları” uygulamasını hatırlattı ve “ondan iyi lobi faaliyeti olmaz” dedi.

Lobicilik üzerinden 'Doğu Konferansları' konusuna ilişkin açıklama yapan Kaplan, şu ifadeleri kullandı:

“Siz, Türkiye’nin bütün entelektüellerini, soldan, sağdan, bütün İslâmî kesimlerden bütün entelektüellerini, birinci sınıf entelektüellerini alıyorsunuz, götürüyorsunuz. Mısır’a götürüyorsunuz, Suriye’ye götürüyorsunuz, Balkanlara götürüyorsunuz… Birbirlerine karşı sahip oldukları bütün ön yargıları yıkıyor insanlar, birbirlerini yakından tanıyor falan filan…”

"AVRUPA'DA LOBİCİLİK OLARAK GÜÇLENEMEDİK"

Lobi faaliyetleri üzerinde “Biz, zaaflarımızı kaşımak yerine, erdemlerimizi çoğaltmak zorundayız” diyen Kaplan, Avrupa’da 1960’lardan itibaren bir Türkiye diasporası olduğuna işaret etti.

Avrupa'daki insan kaynağı üzerinden lobi ve diaspora olarak Türkiye'nin güçlü bir yapılanma kuramadığını ifade eden Kaplan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Avrupa’daki diasporayı biz, siyasî güç olarak çok düşünemedik, ekonomik güç olarak düşündük. Yani orayı bir şekilde, holdingler falan üzerinden… Asıl, entelektüel güç olarak düşünmek zorundaydık. Ben, onu bekliyordum aslında; yani Türkiye’yi yöneten insanlardan, başta rahmetli Erbakan Hoca olmak üzere; çünkü bir kadro vardı. Ciddi bir kadro… Maalesef orada (Avrupa’da) entelektüel bir hareketliliğin, canlılığın, birikimin, dinamizmin oluşması söz konusu olmadı. Yani 50 yıllık, yarım asırlık bir diaspora var. Bu yarım asra gerçekten biz hazırlıklı gitseydik, planlı gitseydik; yani geleceği kuracak şekilde birtakım projelerle gitmiş olsaydık, bugün meselâ HDP’nin acayip entelijansiyası var. Almanya’da müthiş bir entelijansiyası var, Fransa’da müthiş bir entelijansiyası var. Biz, burada havanda su dövüyoruz. Ha bire şikâyet edip duruyoruz. Yahu biz, devlet olarak nasıl bunu yapamadık da bir örgüt yaptı da bunu başarabildi? Tamam, işte İngiltere’si destekliyor, Almanya’sı destekliyor bilmem ne, falan filan…”

"ÇİN 5 BİN YILLIK MEDENİYETİNİ BİTİRDİ"

Diğer taraftan kültür diplomasisinin, soft diplomasinin basit bir şey olmadığını belirten Kaplan, Avrupa’nın bir karikatürü durumundaki Amerika’nın tükenmekte olduğunu, Çin üzerinden kapitalizmin yeniden üretilmeye çalışıldığını, Çin’in de kapitalistleşerek 5 bin yıllık medeniyet tecrübesini bitirdiğini ifade etti.

“Yani dünyaya bir şey söyleyecek biziz” diyen Kaplan, Türkiye’nin ancak kendini entelektüel olarak hazırlayarak toparlanabileceğini dile getirdi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER