Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YURT DIŞI OYLARI HANGİ PARTİLERİN İŞİNE YARADI

Yurtdışında kullanılan oyların Türkiye´deki 85 seçim bölgesine dağıtılmasının ardından parlamentonun 3 sandalyesi el değiştirdi. MHP Kocaeli´nde HDP´ye, Amasya´da da AKP´ye 1 sandalye kaptırırken, AKPARTİ İzmir´de de CHP´den bir vekilliği kaptı.

YURT DIŞI OYLARI HANGİ PARTİLERİN İŞİNE YARADI
Yurtdışında ve gümrüklerde kullanılan oyların, partilerin oylarına eklenmesiyle Kocaeli´nin yanı sıra Amasya ve İzmir 2´nci Bölge´de de sonucu etkilediği ortaya çıktı. Yurtdışı ve gümrük oyları partilerin genel oylarına 81 ilde, 85 seçim bölgesine dağıtılarak eklendi. Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu´nun haberine göre, AK Parti ´ye 2, HDP´ye 1 vekillik geçti. YSK´ya ulaşan tek itiraz ise CHP ´nin Erzincan için yaptığı başvuru oldu. Bu itiraz kabul edildi ancak sonuç değişmedi.

Geçici seçim sonuçlarına göre Amasya´da Ak Parti, CHP ve MHP 1´er vekillik kazanırken, yurtdışı oylar hesaba katılınca AK Parti, milletvekili sayısını 2´ye çıkardı. İkinci sıra adayı Sait Yüce TBMM´ye girdi. MHP´nin birinci sıra adayı Mehmet Sarı, parlamento dışı kaldı.

İzmir 2´nci Bölge´de AK Parti 3, CHP 7, MHP 2, HDP de 1 vekil aldı. Ancak yurtdışı oylarla tablo AK Parti lehine değişti. CHP´nin 7 sandalyesi 6´ya inerken, AK Parti 3 vekilden 4´e çıktı.

AK Parti 4´üncü sıra adayı Kerem Ali Sürekli milletvekilliğini kazanırken, CHP 7´nci sıra adayı Ali Engin kaybetti. Kocaeli´nde AK Parti 6, CHP 3, MHP 2 vekil çıkardı. Ancak yurtdışı oylar eklendiğinde burada da tablo değişti.

MHP´nin 1 sandalyesi HDP´ye geçti. MHP ikinci sıra adayı Lütfü Türkkan, Meclis dışı kalırken, HDP birinci sıra adayı Ali Haydar Konca vekil oldu.

20 HAZİRAN´A KADAR AÇIKLANACAK

YSK´nın kesin sonuçları açıklayabilmesi için Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun´da yer alan itiraz sürelerinin beklenmesi gerekiyor. İlçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi 11 Haziran´da bitti. İlçe seçim kurullarının kararlarına karşı il seçim kurullarına itirazlar dün başladı. Buraya yapılan itirazlar da yarın karara bağlanacak. 17 Haziran´a kadar il seçim kurullarının kararlarına karşı YSK´ya başvurulabilecek. YSK bu itirazları toplayıp bir veya iki gün içinde görüşecek. Kesin sonuçlar bu durumda en geç 20 Haziran´a kadar açıklanacak.

GEÇERSİZ OYLAR 76 İLİ GEÇTİ: 1 MİLYON 346 BİN 340

Seçimlerde boş atılan, işaret konulan, yazı yazılan, aynı oy pusulasında birden fazla siyasi parti veya bağımsız adaya ?Evet´ mührü basılan pusulalar, geçersiz sayıldı. Geçersiz sayılan 1 milyon 346 bin 340 oy; aralarında Adana, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kocaeli, Muğla, Samsun, Şanlıurfa´nın da bulunduğu 76 ildeki seçmen sayısından fazla çıktı. 56 milyon 608 bin 817 seçmenden 47 milyon 507 bin 389´u oy kullandı, 9 milyon 101 bin 428 seçmen sandığa gitmedi. En çok geçersiz oy, en fazla seçmenin bulunduğu İstanbul´dan çıktı. İstanbul´da kullanılan yaklaşık 9 milyon oyun 537 bin 326´sı geçersiz kabul edildi. 3 milyon 340 bin oy kullanılanAnkara ´da 61 bin, 2 milyon 758 bin oy kullanılan İzmir´de 50 bin oy geçersiz sayıldı.

12 Haziran 2011´deki milletvekili genel seçimlerinde 973 bin 185, 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 737 bin 716, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde 2 milyon 58 bin 431 oy geçersiz sayılmıştı.

 



Anahtar Kelimeler:

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER