Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yunanistan`ın "Hitler umudu"na, "geçmişte kaldı" cevabı!

Ekonomik krizden çıkmak için çabalayan Çipras yönetimindeki Yunanistan, bir umut diyerek çareyi Almanya'dan 2. Dünya Savaşı ile ilgili tazminat istemekte aradı.

Yunanistan`ın

Tarihinin en kötü dönemlerinden birisini geçiren Yunanistan'da yeni işbaşına gelen Alexis Çipras liderliğindeki hükümet, ekonomik krizden çıkmanın yollarını arıyor.

Hükümet Almanya ve Yunanistan arasında uzun zamandır sorun olan savaş tazminatı meselesine sarılarak Almanya'dan 2. Dünya Savaşı ile ilgili tazminat talebinde bulundu. Ancak Berlin yönetimi ise Atina'ya o meselenin geçmişte kapandığını bildirdi.

 

Steinmeier kapıyı kapattı

Savaş tazminatı konusu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier'in Berlin'deki buluşmasında gündeme geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: Biz Almanlar Yunanistan'da 1941 ve 1944 yılları arasında meydana gelen korkunç olayların ahlaki ve siyasi sorumluluğunun tamamen farkındayız. Biz kesinlikle zorunlu krediler dâhil bütün tazminat konularının hukuki açıdan kalıcı olarak karara bağlandığına inanıyoruz” cevabını verdi.

 

Tazminat araştırması parlamentoya sunuldu

Savaş tazminatı iki ülke arasında yıllardır çözülemeyen konuların başında geliyor. Yunan resmi mercileri tazminatın kapsamına ilişkin araştırmasını geçtiğimiz günlerde parlamentoya sunmuştu.

 

Almanya 115 milyon verdi Yunanistan 11 milyar Euro istiyor

Almanya, 1960'da imzalanan anlaşma gereğince Yunanistan'a 115 milyon mark savaş tazminatı ödemişti. Yunanistan, söz konusu anlaşmada, 1942'de Yunan merkez bankası'nın Nazi Almanya'sına verdiği 476 milyon marklık zorunlu kredi”nin (Bugünkü değeri 11 milyar euro) yer almadığını tespit etti.

Ayrıca işgal döneminde ölen 825 bin Yunanlı için de 300 milyar Euro'luk tazminat talebi ortaya atıldı.

Kaynak: Haber 10



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER