Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yunanistan ve Mısır'a misilleme: Türkiye Akdeniz'de yeni Navtex ilan etti

Türkiye, yeniden Navtex ilan ederek Yunanistan ile geçmişte kriz yaratan Oruç Reis sismik araştırma gemisini Doğu Akdeniz'e gönderdi.

Yunanistan ve Mısır

Türkiye ile Yunanistan arasında Almanya’nın devreye girmesiyle yatışan ancak Yunanistan’ın geçen hafta Mısır’la bir anlaşma imzalaması üzerine yendien patlak veren Doğu Akdeniz geriliminde yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye, Antalya açıklarında bekleyen Oruç Reis araştırma gemisi için 23 Ağustos’a kadar yeni bir Navtex ilan etti.

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Oruç Reis sismik araştırma gemisi için Navtex ilan edildiği belirtildi. Buna göre, Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han gemileri 10-23 Ağustos tarihleri arasında Akdeniz’de sismik çalışmalar yapacak. Navtex’de, diğer gemilerden 6 deniz mili açıktan geçmeleri isteniyor.

YUNANİSTAN’DA ACİL DURUM TOPLANTISI

Son olarak, Oruç Reis’in görev yapacağı alana ulaştığı da açıklandı. Yunanistan’da ise Başbakan Kiryakos Miçotakis’in dışişleri ve savunma yetkilileriyle acil durum toplantısı yapacağı belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

Türkiye, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Meis adasının 180 kilometre yakınında sismik araştırma yapması için temmuz ayında Navtex ilan etmiş, bu durum Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz sondaj hakları konusunda Atina’yla devam eden gerilimi tırmandırmıştı. Yunanistan ve ABD Türkiye’ye tepki gösterirken, Almanya’nın arabuluculuğu ile gerilim müzakere masasına taşınmak üzere askıya alınmıştı.

Ancak Yunanistan’ın geçtiğimiz hafta Mısır’la, Türkiye’nin Libya’daki Trablus hükümetiyle yaptığı münhasır ekonomik bölge anlaşmasıyla çakışacak bir anlaşma yapmasıyla gerilim yeniden tırmanmıştı. Türkiye, bu anlaşmaya masada ve sahada tepki verileceğini açıklamıştı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER